KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Tarta z malinami i czekoladowym ganache

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
tarta%20z%20malinami%20i%20czekoladowym%20ganache.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
26 cm

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    kakao
    200 g zimnego masła
    żółtka
  • Czekoladowe ganache:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    mlecznej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    malin
    kakao (do oprószenia)

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i kakao. Dodać masło pokrojone w wiórki i żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (u mnie o średnicy 26 cm). Ciasto przykryć dokładnie papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub suchym grochem. Piec ok. 15 minut w temp. 180°C. Następnie zdjąć papier razem z obciążeniem i podpiec jeszcze około 5-7 minut.

Maliny umyć, odsączyć na papierowych ręcznikach, wyłożyć na upieczony spód jedna obok drugiej.

Czekoladę rozpuścić w mocno podgrzanej śmietance (garnek zdjąć z ognia, nie gotować śmietanki, bo się zwarzy). Kiedy czekolada niemalże całkowicie się rozpuści, dokładnie wymieszać masę, dodać masło i ponownie delikatnie wymieszać.

Czekoladę wylać na maliny i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić przez ok. 1 godzinę. Oprószyć kakao.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

To już ostatnie podrygi malin, więc warto skorzystać z okazji, by jeszcze choć odrobinę się nimi nacieszyć. :) A jeśli połączycie je, podobnie jak ja, z rozpływającym się w ustach kruchym kakaowym ciastem i czekoladowym ganache to myślę, że będzie to wyjątkowo pyszne pożegnanie. Wszak nie od dziś wiadomo, że maliny i czekolada to duet doskonały. :) Nie będę więc się nad nim rozpisywać, bo to połączenie to klasyka gatunku na pewno dobrze Wam znane. Powiem tylko, że jeśli macie ochotę na maliny, a dodatkowo lubicie je w połączeniu z czekoladą (swoją drogą czy można tego połączenia nie lubić?) to nie zastanawiajcie się ani chwili, bo świeże maliny lada dzień znikną ze stolików straganowych. Polecam Wam bardzo.

tarta%20z%20malinami%20i%20czekoladowym%20ganache_2.JPG tarta%20z%20malinami%20i%20czekoladowym%20ganache_3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Lilka Lilka
    2015-07-09 19:52:34

    Witam, czy zamiast kruchego spodu można zrobić spód z ciasteczek oreo? Czy ten kruchy spód robi sie miękki od musu czekoladowego? Chciałabym to zrobić dzień przed imprezą i się zastanawiam, czy nie nasiąknie spód za bardzo. Wygląda przepysznie, maliny i czekolada to wyśmienity duet:-)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-10 10:19:40

      Tak, myślę, ze jak najbardziej można z ciasteczek oreo, jak np. tutaj http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3079/tarta-oreo. Jeśli chodzi o spód kruchy, to masę wylewamy już na upieczony spód, więc on już nie namięka od czekolady, więc spokojnie można zrobić wcześniej. Pozdrawiam :)

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-26 09:04:32

    @flanela - mam nadzieję, że to "takie inne jest" znaczy, że smakowała próbującym :D Pozdrawiam i oczywiście zapraszam do korzystania z następnych przepisów. :)

    Twój komentarz
  • flanela flanela
    2013-09-26 08:46:37

    Wyszło pyszn(i)e i jak z obrazka! =) Częstujący mówią: "Takie inne jest" i że nie jedli nigdy takiego ciasta. Twoje przepisy są super! W nast tygodniu biorę się za kolejne ;) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Jola Jola
    2013-09-12 17:51:20

    Na szczęście dostałam jeszcze maliny. Zrobiłam i zjadłam z przyjemnością. Proporcje doskonałe. Zastanawiałam się jakiej użyć śmietanki. Wykorzystałam 30%- ganache wyszedł deserowy -szczególnie polecam miłośnikom czekolady deserowej . Spróbuję też z 36% -zobaczę jaki będzie smak. Tarta jest pyszna sama w sobie. Miłośnikom lodów polecam połączenie - tarta gałka lodów waniliowych lub gałka sorbetu malinowego. Przepis i adres bloga "sprzedany" rodzinie i znajomym. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-07-16 12:29:49

    @Buba - skórki nie dodajemy oczywiście, przepis na ciasto kopiowałam ze swojego podstawowego przepisu na ciasto kruche, które jest z dodatkiem skórki cytrynowej i zapomniałam usunąć fragment o skórce. Dziękuję za czujność, tekst o skórce już usunęłam z przepisu. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • BUBA BUBA
    2013-07-16 11:47:16

    Tarta wygląda przepysznie. Właśnie zbieram się do jej wykonania. Mam tylko jedna wątpliwość: piszesz-->..."Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka..." ale o jaką skórkę chodzi? w składnikach nic nie ma na ten temat. Z góry dziękuję za odp.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-16 21:19:04

    @Sandy - ganache po schłodzeniu oczywiście gestnieje, ale nie twardnieje, jest takie bardziej kremowe, maziste, ale nie płynne. Można pominąć mleczną czekoladę (zastępując ją gorzką) i pominąć masło. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • sandy sandy
    2013-05-16 18:59:54

    Witam.Mam pytania odnośnie ganache....-czy ono twardnieje po pobycie w lodówce? - można zrobić ganache tylko z kremówki i gorzkiej czekolady?Odgórnie dziękuję za odpowiedź :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-16 19:24:22

    @Sunflower - ciasta na tarty/tarteletki/babeczki i inne kruche cuda pieczemy z obciążeniem, ponieważ ciasto kruche uwypukla się podczas pieczenia i przez to nieco deformuje. Wystarczy obciażyc takie ciasto podczas pieczenia suchym grochem, fasolą lub ryżem (wysypane na papier do pieczenia) a ciasto pozostaje w niezmienionej formie. Ekstrakt z wanilii mozna już dostać w większosci większych dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych i hipermarketach na stoiskach z dodatkami do wypieków. można go też dostać w sklepach internetowych i na allegro. Ekstrakt z wanilli można zastąpić laską wanilii (na 1 łyżeczkę ekstraktu przypada 1 laska wanilli, a konkretnie ziarenka z niej wyskrobane). Mnie osobiście do gustu bardziej przypadła pasta niż ekstrakt i w nowszych przepisach często o niej wspominam - ma większe steżenie wanilii i a mniej alkoholu. Ekstrakt można zrobic też samemu w domu - potrzebna jest szklanka wódki, 3-4 laski wanilii. Strąki wanilii nacinamy wzdłuż na pół, końcówki pzoostawiamy, nasionek nie wyskrobujemy, umieszczamy w słoiku, nalewamy wódkę, tak, żeby strąki były przykryte. Zamykamy słoik i trzymamy w chłodnym miejscu, najlepiej nie w lodówce. Co jakiś czas wstrząsamy słoikiem, po ok. 2 m-cach ekstrakt osiąga pełny aromat i jest gotowy do użycia.

    Twój komentarz
  • Sunflower Sunflower
    2012-12-16 14:14:52

    Woooooow,zbieram szczękę z podłogi.. Kasiu, coś nieprawdopodobnego, żeby zdjęcia tak działały na zmysły. Przysięgam, że dostałam ślinotoku :)Kasiu Droga, powiedz mi, czemu ciasta na tarty piecze się z obciążeniem? Bez tego obciążenia ono się jakoś deformuje?? Powstają stalagmity czy tam stalaktyty?? Ach, i jeszcze jedno mam pytanie. W przepisach wielokrotnie pojawia się ekstrakt z wanilii. Gdzie się takie cuś kupuje? Bo rozumiem, że nie jest to ani cukier waniliowy, ani olejek waniliowy, tak? Czy są one zastępowalne? A może tu chodzi o laskę wanilii, hmmm?? Przepraszam za być może oczywiste pytania, ale wiesz Kochana, że dopiero zaczynam przygodę ze Słodkimi Fantazjami :))Ciepło pozdrawiam..

    Twój komentarz
  • Kinia Kinia
    2012-10-23 20:32:57

    Kasiu zrobiłam ją, jest genialna. Ale niestety ma jedną wadę - uzależnia. :-)

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2012-10-19 21:19:24

    o rzesz Ty! co za rozkosz...

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-19 19:25:11

    @Ania - może być i polewa... Mnie polewa kojarzy się z taką polewą na sam wierzch ciasta, a ta stanowi również jego nadzienie, dlatego ganache :)) ale jak ktoś woli po prostu polewę to ja się nie upieram ;), ważne, że niezależnie czy ganache czy polewa tak samo pysznie smakuje :)

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2012-10-19 18:19:09

    Pięknie wygląda i pewnie obłędnie smakuje :) tylko dlaczego ganache? Nie można po prostu napisać "polewa"?

    Twój komentarz
  • Veronica Veronica
    2012-10-19 15:49:58

    O rety rety jakie to piekne, i pyszne na pewno.. i z malinami:)

    Twój komentarz
  • ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
    2012-10-19 15:03:05

    Cudo :)! Porywam kawałeczek!

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-10-19 08:48:06

    Wygląda bajecznie!!!!!!!

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2012-10-19 07:49:02

    Jakie cudo!!!! Koniecznie do spróbowania, bo lubi maliny i czekoladę! Pozdrawiam serdecznie!Basia

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2012-10-19 07:36:23

    Gdybym dostałą taką tartę w swoje ręce podejrzewam, ze miałąbym problem zeby się z nią podzielić ...to dokładnie moje smaki ....a jak cudownie wyglada:)

    Twój komentarz
  • Aurora Aurora
    2012-10-19 07:28:11

    Boskość o poranku :D

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2012-10-19 07:17:23

    Cudna tarta, a zdjecia zapieraja dech w piersiach :)Pozdrawiam ;-)

    Twój komentarz
  • Droczilka Droczilka
    2012-10-19 06:24:00

    Maliny i krem ganache...pyszności! Cudne zdjęcia!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-10-19 04:47:24

    Wygląda przepysznie! Uwielbiam maliny. O tak, trzeba się nimi nacieszyc. Ja już ich nie widuję niestety, a szkoda. Pozdrawiam ciepło.

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2012-10-19 00:12:37

    Wyglada bajecznie :-D idealny pomysl na sobotni deser :) uwielbiam ten blog!

    Twój komentarz

Tarta z malinami i czekoladowym ganache

Tarta z malinami i czekoladowym ganache

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 26 cm

Opis

To już ostatnie podrygi malin, więc warto skorzystać z okazji, by jeszcze choć odrobinę się nimi nacieszyć. :) A jeśli połączycie je, podobnie jak ja, z rozpływającym się w ustach kruchym kakaowym ciastem i czekoladowym ganache to myślę, że będzie to wyjątkowo pyszne pożegnanie. Wszak nie od dziś wiadomo, że maliny i czekolada to duet doskonały. :) Nie będę więc się nad nim rozpisywać, bo to połączenie to klasyka gatunku na pewno dobrze Wam znane. Powiem tylko, że jeśli macie ochotę na maliny, a dodatkowo lubicie je w połączeniu z czekoladą (swoją drogą czy można tego połączenia nie lubić?) to nie zastanawiajcie się ani chwili, bo świeże maliny lada dzień znikną ze stolików straganowych. Polecam Wam bardzo.

Składniki

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    kakao
    200 g zimnego masła
    żółtka
  • Czekoladowe ganache:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    mlecznej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    malin
    kakao (do oprószenia)

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i kakao. Dodać masło pokrojone w wiórki i żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (u mnie o średnicy 26 cm). Ciasto przykryć dokładnie papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub suchym grochem. Piec ok. 15 minut w temp. 180°C. Następnie zdjąć papier razem z obciążeniem i podpiec jeszcze około 5-7 minut.

Maliny umyć, odsączyć na papierowych ręcznikach, wyłożyć na upieczony spód jedna obok drugiej.

Czekoladę rozpuścić w mocno podgrzanej śmietance (garnek zdjąć z ognia, nie gotować śmietanki, bo się zwarzy). Kiedy czekolada niemalże całkowicie się rozpuści, dokładnie wymieszać masę, dodać masło i ponownie delikatnie wymieszać.

Czekoladę wylać na maliny i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić przez ok. 1 godzinę. Oprószyć kakao.

Smacznego :)