Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 20 cm
Kolejna propozycja na świąteczny stół. Puszysta, mięciutka, dość wilgotna, z wyraźną nutą kokosa. Długo zachowuje świeżość, dzięki czemu jest smaczna nawet na 3 dzień po upieczeniu. Polewa czekoladowa idealnie komponuje się z kokosem, a jeśli oprószymy ją jeszcze podczas zastygania wiórkami kokosowym, dodatkowo będzie przyjemnie chrupać, a posmak kokosa będzie jeszcze mocniejszy.
Ilość | Składnik |
---|---|
dużych jajek | |
cukru | |
szczypta soli | |
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem waniliowym) | |
jogurtu naturalnego, niezbyt gęstego | |
oleju | |
mąki pszennej tortowej | |
proszku do pieczenia | |
wiórków kokosowych |
Ilość | Składnik |
---|---|
mlecznej czekolady dobrej jakości (można zastąpić gorzka lub deserową) | |
śmietanki kremówki | |
miękkiego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
opcjonalnie 3-4 łyżki wiórków kokosowych do oprószenia babki z wierzchu |
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem i szczypta soli na puszysta jasną masę (powinny potroić objętość). Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować. Stopniowo dodawać jogurt i dalej mieszać. Cieką stróżką wlewać olej, cały czas miksując na średnich obrotach miksera.
Do drugiego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać do połączenia się składników.
Foremkę z kominem o śr. 20 cm (poj. 2 litr) nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą (silikonową formę wystarczy natłuścić).
Ciasto przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 175-180 °C (grzanie góra/dół), piec około 50 minut (do suchego patyczka).
Gotową babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na kwadrans lub ciut dłużej do przestudzenia w formie, a następnie wyjąć na kratkę i zupełnie wystudzić.
Polewa:
Czekoladę, śmietankę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu śmietankę i posiekaną na małe kawałki czekoladę przełożyć do metalowej miski, naczynie ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Czekoladę mieszać od czasu do czasu, gdy zacznie się rozpuszczać dodać miękkie masło, wymieszać, zestawiać z garnka, gdy cała czekolada będzie rozpuszczona (polewa będzie jednolita, gładka i błyszcząca). Nie trzymać zbyt długo na ogniu, bo czekolada zgęstnieje. Lekko przestudzoną polać babkę i ewentualnie oprószyć wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)