kilka kropel aromatu waniliowego (zastąpiłam 1 łyżeczką pasty z wanilii)
Lukier:
Ilość
Składnik
cukru pudru
soku z cytryny
kilka łyżek gorącej wody
Sposób przygotowania
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać 2-3 łyżki mąki i tyle lekko podgrzanego mleka, żeby uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Wymieszać, żeby nie było grudek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. W drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę (powinny potroić objętość).
Masło roztopić.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Gdy rozczyn podwoi swoja objętość wyłożyć go do mąki. Dodać letnie mleko, ubite żółtka i aromat. Wyrabiać ciast ręcznie lub mikserem (końcówką z hakiem), po kilku minutach dodać masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i przestanie kleić się do rąk. Dodać bakalie (rodzynki wcześniej dobrze odsączyć na sicie), wymieszać. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub ciut dłużej (aż ciasto podwoi objętość).
Formę do babki nasmarować masłem i oprószyć mąką pszenną lub bułką tartą 9silikonową foremkę wystarczy natłuścić). Ciasto wyłożyć do formy – powinno sięgać do połowy jej wysokości lub nieco wyżej, ale nie więcej niż 2/3 wysokości formy. Ciasto w foremce przykryć ściereczką i ponownie odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperaturze 180 °C około 40-45 minut (po upływie ok. 35 minut można sprawdzić patyczkiem poziom upieczenia w środku)./
Lukier:
Cukier utrzeć z reszta składników na dość gesty lukier. Gotową babę wyjąć z piekarnika, postawić na kratce i polukrować.
Przyznaję, że mam słabość do babek drożdżowych. I mimo że na blogu jest już jedna, która nota bene uważam za najlepszą babkę drożdżową jak jadłam, to postanowiłam, że będę testować kolejne przepisy na różne baby drożdżowe i co roku przed Wielkanocą dodawać kolejne przepisy. Na pierwszy ogień poszła ta baba. Testy uważam za udane. Babka wychodzi puszysta, delikatna i bardzo smaczna. Strukturę ciasta ma nieco bardziej zwartą niż wspomniana wyżej babka, ale jest równie pyszna. Najlepiej zrobić obie i sprawdzić, która Wam bardziej przypadnie do gustu. :) Przepis znalazłam w zeszycie mojej babci, pochodzi prawdopodobne z jakiejś starej książki kucharskiej.
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
40 g
świeżych drożdży
cukru
mąki pszennej
mleka
żółtek
masła
rodzynek
⅓ szklanki
smażonej/kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropel aromatu waniliowego (zastąpiłam 1 łyżeczką pasty z wanilii)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Marysia
2017-03-06 14:33:07
Bardzo ładna forma, można wiedzieć skąd jest? Tylko wygląda na małą czy jest taka? I czy pomieściła całe ciasto z przepisu? Pozdrawiam
Sub
2016-03-25 15:39:27
Hej Kasiu, chciałam upiec tą babkę i mój chłopak kupił mąkę krupczatkę.. Nada się? Nie chcę zepsuć tej babki, tak pięknie wygląda!
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-03-25 23:58:22
Nada, babka będzie jeszcze delikatniejsza, tylko trzeba dodać jej nieco więcej, tak 50-100 g więcej. Pozdrawiam
Mad
2015-04-28 00:13:22
Kasia. Upieklam dzis Babe po raz drugi, tak, jak kazalas. Tylko dzis mieszalam wszystko w misie I wyrobilam ciasto koncowka "swider kiem". Jest to NAJLEPSZA, NAJPULCHNIEJSZA, PUCHOWO-CHMURKOWA Babka drozdzowa, jaka kiedykolwiek jadlam!!!!!!!!! Zdecydowanie moj number 1 !!!!!!!!!! Jest lepsza niz najlepsza!!!
Mad
2015-04-20 00:38:58
Kasia, porazka z ta babka :(( twoja ulubiona wyszla mi super, chociaz dla mnie moglaby byc slodsza. Za to ta ....... Wszystko, jak w przepisie, ale surowe, to nie bylo nawet ciasto, tylko jakas lejaca sie masa oblepiajaca wszystko, co jej dotknelo, czyli stol, rece, noz, lopatke ..... no dramat. Wiec czlowiek dosypal kolejna szklanke maki, pozniej jeszcze troche, pozniej cukier puder I olej, zeby w jakikolwiek sposob pozbyc sie tej mazi. I upieklo sie ciasto z gliny. Kasia, jak robic to ciasto? W czym mieszac? Czy 2 szkl. Maki to jednak nie za malo? Bo reszta proporcji jest przeciez taka sama jak do Babki Idealnej ... Podpowiedz, pls, nawet na maila, Bo porazka dzis przed Babcia byla okrutna :((
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-04-22 22:43:33
Ona jest rzadka przed upieczeniem, ale taka ma być. Po upieczeniu jest dzięki temu bardzo delikatna i puszysta. Robię ja wg takich proporcji i zawsze wychodzi taka jak trzeba. Jak dosypiemy mąki to wyjdzie właśnie dużo twardsza i suchsza. Pozdrawiam
Karolina
2015-03-23 20:30:50
Witam. Jaka duża foremka na tą babeczkę była?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-03-24 11:47:47
ok. 20 cm, pozdrawiam
Piotr
2015-03-07 15:29:44
Witam,coś chyba inaczej mi wyszło z tym przygotowaniem ciasta,bo ono jest bardzo mokre.Składniki odmierzone ,dodane jak w przepisie ,ale po wymieszaniu ciasto ma gęstosc jak przy keksie ;nie odchodzi od rąk.Mieszałem łopatka to ciasto surowe przywierało do miski i łopatki.Czy to dobrze ?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-03-09 23:43:01
Ciasto powinno być mokre. Od rąk będzie odchodzic po dokładnym wyrobieniu (trwa to na ogół ok. 10-15 minut). Im bardziej mokre i luźne tym babka będzie delikatniejsza i bardziej puszysta. Pozdrawiam
Piotr
2015-03-14 14:00:19
Rzeczywiście ,po upieczeniu ciasto było pyszne .
Zrobiłem mniej-o połowę- lukru niż w przepisie,i było akurat.Dziękuję za przepisy ,bo są proste do zrobienia ,no i dobrze napisane.Pozdrawiam .
Sandra
2014-08-15 14:06:15
Można upiec w keksówce?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-08-20 22:29:14
Tak, można. Pozdrawiam
SlodkieFantazje
2014-04-18 06:26:36
@Danka, Augjola - dziękuję za czujność. tak to jest jak się dodaje przepis o 3 w nocy. Już dodałam masło do listy składników, potrzebne jest 100 g. Pozdrawiam
danka
2014-04-18 05:51:05
W skladnikach brak masła
augjola
2014-04-18 05:42:22
Mam pytanie - ile dodać masła? Brak go w składnikach.
Inspirowane Smakiem
2014-04-18 03:46:42
Ja robię babki ucierane, ale ta drożdżowa bardzo kusi:)
Przyznaję, że mam słabość do babek drożdżowych. I mimo że na blogu jest już jedna, która nota bene uważam za najlepszą babkę drożdżową jak jadłam, to postanowiłam, że będę testować kolejne przepisy na różne baby drożdżowe i co roku przed Wielkanocą dodawać kolejne przepisy. Na pierwszy ogień poszła ta baba. Testy uważam za udane. Babka wychodzi puszysta, delikatna i bardzo smaczna. Strukturę ciasta ma nieco bardziej zwartą niż wspomniana wyżej babka, ale jest równie pyszna. Najlepiej zrobić obie i sprawdzić, która Wam bardziej przypadnie do gustu. :) Przepis znalazłam w zeszycie mojej babci, pochodzi prawdopodobne z jakiejś starej książki kucharskiej.
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
40 g
świeżych drożdży
cukru
mąki pszennej
mleka
żółtek
masła
rodzynek
⅓ szklanki
smażonej/kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropel aromatu waniliowego (zastąpiłam 1 łyżeczką pasty z wanilii)
Lukier:
Ilość
Składnik
cukru pudru
soku z cytryny
kilka łyżek gorącej wody
Sposób przygotowania
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać 2-3 łyżki mąki i tyle lekko podgrzanego mleka, żeby uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Wymieszać, żeby nie było grudek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. W drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę (powinny potroić objętość).
Masło roztopić.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Gdy rozczyn podwoi swoja objętość wyłożyć go do mąki. Dodać letnie mleko, ubite żółtka i aromat. Wyrabiać ciast ręcznie lub mikserem (końcówką z hakiem), po kilku minutach dodać masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i przestanie kleić się do rąk. Dodać bakalie (rodzynki wcześniej dobrze odsączyć na sicie), wymieszać. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub ciut dłużej (aż ciasto podwoi objętość).
Formę do babki nasmarować masłem i oprószyć mąką pszenną lub bułką tartą 9silikonową foremkę wystarczy natłuścić). Ciasto wyłożyć do formy – powinno sięgać do połowy jej wysokości lub nieco wyżej, ale nie więcej niż 2/3 wysokości formy. Ciasto w foremce przykryć ściereczką i ponownie odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperaturze 180 °C około 40-45 minut (po upływie ok. 35 minut można sprawdzić patyczkiem poziom upieczenia w środku)./
Lukier:
Cukier utrzeć z reszta składników na dość gesty lukier. Gotową babę wyjąć z piekarnika, postawić na kratce i polukrować.