KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Torcik z białej czekolady z musem morelowym

Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Średni
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
torcik%20morelowo-czekoladowy_1.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Masa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    białej czekolady dobrej jakości
    śmietanki kremówki 30%
    mocno schłodzonego serka mascarpone
    ekstraktu z wanilii
    żelatyny
  • Mus morelowy:

    Ilość Składnik
    dojrzałych moreli (mogą być z puszki)
    soku morelowego (może być z dodatkiem innych owoców), można zastąpić świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym
    cukru
    żelatyny
  • Dodatkowo na wierzch:

    Ilość Składnik
    białej czekolady

Sposób przygotowania

Śmietankę podgrzać (nie gotować), rozpuścić w niej połamaną na małe kawałki białą czekoladę. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce (jeśli chcemy skrócić czas chłodzenia, można wstawić masę do zamrażalnika, wyjąć, gdy będzie mocno schłodzona, ale za czym zacznie zamarzać).

Do masy czekoladowo śmietanowej dodać serek mascarpone, wszystko razem ubić na sztywny krem. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance zimnej wody, wymieszać, by napęczniała, następnie podgrzać aż żelatyna się rozpuści (nie gotować). Do żelatyny dodać kolejno ok. 2 łyżek masy, wymieszać. Dodać do reszty masy czekoladowo-śmietanowej i szybko zmiksować.

Mus morelowy.

Morele umyć, przepołowić, wrzucić do rondla dodać 300 ml soku i cukier. Podgotować ok. 10-15 minut (do czasu aż morele będą miękkie). Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito do drugiego naczynia.

W pozostałym soku morelowym/pomarańczowym rozpuścić żelatynę, dodać do przetartego musu morelowego. Wymieszać. Schłodzić.

Całość:

Gdy mus morelowy wystygnie i zacznie się proces chłodzenia żelatynę przeznaczoną do kremu czekoladowego rozpuścić w 1/4 szklance zimnej wody, wymieszać, by napęczniała, następnie podgrzać aż żelatyna się rozpuści (nie gotować). Do żelatyny dodać kolejno ok. 2 łyżek masy czekoladowo-śmietanowej, wymieszać. Dodać do reszty masy i szybko zmiksować. Schłodzić.

Gdy masa zacznie powoli tężeć wyłożyć połowę do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wierzch wyrównać.

Na wierzch wylać tężejący mus morelowy. Gdy zastygnie wykładamy na niego pozostałą masę czekoladowo-śmietanową. Schładzamy przez kilka godzin.

Wierzch (do zrobienia gdy torcik zastygnie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Na papierze do wypieków odrysowujemy koło o średnicy identycznej jak tortownica, czyli 21 lub 22 cm. Czekoladę wylewamy na koło narysowane na papierze i równomiernie rozsmarowujemy dość cienką warstwę nie wychodząc poza linię koła (zbędną czekoladę zbieramy). Czekoladę pozostawiamy w chłodnym miejscu by nieco zastygła (nie w lodówce). Torcik oddzielamy od krawędzi tortownicy za pomocą ostrego zwilżonego ciepłą wodą noża. Obręcz tortownicy zdejmujemy. Na wierzch wykładamy nasze

Taką prawie zastygniętą czekoladę wykładamy na wierzch schłodzonego ciasta (papierem do góry, wstawiamy ponownie na kilka minut do lodówki. Gdy wierzch jest już zupełnie zastygnięty (czekolada jest twarda) zdejmujemy delikatnie papier.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Średni
Porcje: 10

Tym razem zapraszam Was na torcik z białej czekolady i musu morelowego. Krem przygotowany na bazie śmietanki, sporej ilości białej czekolady i mascarpone jest dość słodki, więc wspaniale równoważy go lekko kwaskowaty mus morelowy. Całość przykryta jest chrupiącym listkiem białej czekolady. Nie napracujecie się mocno przy tym torciku, a efekt może Was mile zaskoczyć. Do przygotowania tego torciku zainspirowało mnie zdjęcie podobnego wypatrzone w którymś z ubiegłorocznych magazynów „Kuchni”. Z tego, co pamiętam tam w kremie były jajka (których z reguły staram się nie dodawać do ciast na zimno) i ser ricotta (za którym z kolei nie przepadam w wersji bez pieczenia). Polecam!

torcik%20morelowo-czekoladowy_5.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-09-02 21:03:39

    Mniam, jaki pyszny ten torcik! Wygląda obłędnie!:)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-09-02 19:03:16

    Obłęd, obłęd, obłęd. Wygląda po prostu wspaniale. :) Masz świetne pomysły!

    Twój komentarz
  • Smaczny kąsek Smaczny kąsek
    2013-09-02 10:44:40

    Uwielbiam te Twoje ciacha! :)

    Twój komentarz
  • magda magda
    2013-09-02 09:45:07

    jaki on uroczy! aż szkoda zjadać :) chociaż na pewno warto poczuć jego smak! :)

    Twój komentarz

Torcik z białej czekolady z musem morelowym

Torcik z białej czekolady z musem morelowym

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Tym razem zapraszam Was na torcik z białej czekolady i musu morelowego. Krem przygotowany na bazie śmietanki, sporej ilości białej czekolady i mascarpone jest dość słodki, więc wspaniale równoważy go lekko kwaskowaty mus morelowy. Całość przykryta jest chrupiącym listkiem białej czekolady. Nie napracujecie się mocno przy tym torciku, a efekt może Was mile zaskoczyć. Do przygotowania tego torciku zainspirowało mnie zdjęcie podobnego wypatrzone w którymś z ubiegłorocznych magazynów „Kuchni”. Z tego, co pamiętam tam w kremie były jajka (których z reguły staram się nie dodawać do ciast na zimno) i ser ricotta (za którym z kolei nie przepadam w wersji bez pieczenia). Polecam!

Składniki

  • Masa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    białej czekolady dobrej jakości
    śmietanki kremówki 30%
    mocno schłodzonego serka mascarpone
    ekstraktu z wanilii
    żelatyny
  • Mus morelowy:

    Ilość Składnik
    dojrzałych moreli (mogą być z puszki)
    soku morelowego (może być z dodatkiem innych owoców), można zastąpić świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym
    cukru
    żelatyny
  • Dodatkowo na wierzch:

    Ilość Składnik
    białej czekolady

Sposób przygotowania

Śmietankę podgrzać (nie gotować), rozpuścić w niej połamaną na małe kawałki białą czekoladę. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce (jeśli chcemy skrócić czas chłodzenia, można wstawić masę do zamrażalnika, wyjąć, gdy będzie mocno schłodzona, ale za czym zacznie zamarzać).

Do masy czekoladowo śmietanowej dodać serek mascarpone, wszystko razem ubić na sztywny krem. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance zimnej wody, wymieszać, by napęczniała, następnie podgrzać aż żelatyna się rozpuści (nie gotować). Do żelatyny dodać kolejno ok. 2 łyżek masy, wymieszać. Dodać do reszty masy czekoladowo-śmietanowej i szybko zmiksować.

Mus morelowy.

Morele umyć, przepołowić, wrzucić do rondla dodać 300 ml soku i cukier. Podgotować ok. 10-15 minut (do czasu aż morele będą miękkie). Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito do drugiego naczynia.

W pozostałym soku morelowym/pomarańczowym rozpuścić żelatynę, dodać do przetartego musu morelowego. Wymieszać. Schłodzić.

Całość:

Gdy mus morelowy wystygnie i zacznie się proces chłodzenia żelatynę przeznaczoną do kremu czekoladowego rozpuścić w 1/4 szklance zimnej wody, wymieszać, by napęczniała, następnie podgrzać aż żelatyna się rozpuści (nie gotować). Do żelatyny dodać kolejno ok. 2 łyżek masy czekoladowo-śmietanowej, wymieszać. Dodać do reszty masy i szybko zmiksować. Schłodzić.

Gdy masa zacznie powoli tężeć wyłożyć połowę do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wierzch wyrównać.

Na wierzch wylać tężejący mus morelowy. Gdy zastygnie wykładamy na niego pozostałą masę czekoladowo-śmietanową. Schładzamy przez kilka godzin.

Wierzch (do zrobienia gdy torcik zastygnie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Na papierze do wypieków odrysowujemy koło o średnicy identycznej jak tortownica, czyli 21 lub 22 cm. Czekoladę wylewamy na koło narysowane na papierze i równomiernie rozsmarowujemy dość cienką warstwę nie wychodząc poza linię koła (zbędną czekoladę zbieramy). Czekoladę pozostawiamy w chłodnym miejscu by nieco zastygła (nie w lodówce). Torcik oddzielamy od krawędzi tortownicy za pomocą ostrego zwilżonego ciepłą wodą noża. Obręcz tortownicy zdejmujemy. Na wierzch wykładamy nasze

Taką prawie zastygniętą czekoladę wykładamy na wierzch schłodzonego ciasta (papierem do góry, wstawiamy ponownie na kilka minut do lodówki. Gdy wierzch jest już zupełnie zastygnięty (czekolada jest twarda) zdejmujemy delikatnie papier.

Smacznego :)