Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 35 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
| Ilość | Składnik |
|---|---|
| mąki pszennej | |
| cukru pudru | |
| masła | |
| żółtka | |
| szczypta soli |
| Ilość | Składnik |
|---|---|
| mielonego twarogu | |
| śmietany 18% | |
| duże jajko | |
| cukru pudru | |
| soku z cytryny |
| Ilość | Składnik |
|---|---|
| sok wyciśnięty z 3-4 cytryn (ok 1/2 szklanki) | |
| cukru | |
| jajka | |
| masła | |
| mąki ziemniaczanej |
Ciasto:
Składniki na ciasto wymieszać i wyrobić ciasto. Uformować w spłaszczoną kule i schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 mm, wyciąć 8 kółek o śr. większej o ok. 1 cm od średnicy foremek na muffinki. Ciastem wylepić natłuszczone foremki.
Ponownie schłodzić je w lodówce lub zamrażalniku.
Piekarnik nagrzać do temp. 180°C (bez termoobiegu). Na ciasto w każdym otworze wykładamy kawałek papieru do wypieków i wykładamy nieco suchego grochu lub wysypujemy kulki ceramiczne (w celu obciążenia dna).
Podpiec około 12-15 minut, po upływie 6-7 minut usunąć papier z grochem i piec pozostałe 8-9 minut.
Masa:
Wszystkie składniki masy zmiksować. Masa wypełnić upieczone „foremki” z ciasta, piec około 20 minut, wystudzić.
Krem:
Wszystkie składniki kremu poza mąką ziemniaczaną zmiksować. Przelać do metalowej miski i podgrzewać krem w kąpieli wodnej (miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą). Stale mieszać aż krem zacznie gęstnieć, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, uważając, żeby krem się nie zwarzył.
Gdy krem jest już odpowiednio gęsty zdjąć z ognia. Wyłożyć go na wystudzone serniczki, wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Smacznego :)