Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 11x25 cm
Klasyczna babka piaskowa, idealna na codzień i od święta.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki ziemniaczanej | |
mąki pszennej | |
300 g | masła |
cukru | |
jajek | |
4 łyżeczki | cukru z prawdziwą wanilią |
starta skórka z 1/2 cytryny | |
proszku do pieczenia |
Przygotowanie:
Masło utrzeć na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać cukier (ze 2 łyżki zostawić do białek) i cukier z wanilią oraz wbijać po jednym żółtku, tak aby masa nie zważyła się.
Do masy przesiać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką lub na najwolniejszych obrotach miksera. Dodać sok z cytryny, startą skórkę i szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę (ważne, żeby piana była naprawdę mocno ubita i usztywniona cukrem, wtedy babka będzie puszysta i wyrośnięta), pod koniec ubijania dodając pozostawiony cukier i delikatnie wymieszać z ciastem drewnianą łyżką.
Blaszkę "keksówkę" natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Wypełnić ciastem.
Piec ok. 60 minut w temperaturze ok. 160C, pierwsze 15 minut w temperaturze 150C (do suchego patyczka). Po lekkim przestudzeniu wyjąć z foremki i dalej studzić na kratce. Posypać cukrem pudrem lub inaczej udekorować.
Smacznego :)