KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Babeczki waniliowe z budyniem

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
babeczki%20waniliowe2.jpg

Składniki:

  • Składnikina 10 babeczek (muffinek wychodzi podobna ilość):

    Ilość Składnik
    jajka
    cukru
    mąki
    proszku do pieczenia
    masła
    miąższ wyskrobany z jednej laski wanilii
    budyń o ulubionym smaku (u mnie waniliowy)

Sposób przygotowania

Przygotować swój ulubiony budyń (domowy lub ze sklepu). Masło roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na białą puszysta masę. Przesianą mąkę wymieszać w drugim naczyniu z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dodać ostudzone masło oraz ekstrakt waniliowy lub miąższ z wanilii, wymieszać. Przełożyć 1-1,5 łyżki ciasta do foremek, nałożyć na środek po 1-2 łyżeczki budyniu, na wierzch nałożyć ciasto do wysokości 3/4 foremki. Piec ok. 15-20 min. w 180°C (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

Smacznego:)

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 10

Dziś mam dla Was pyszne babeczki waniliowe z budyniem. I uwierzcie mi, nie zachwalam ich bez powodu. Babeczki są mocno waniliowe, puszyste i delikatne. Ciasto nie jest suche i wspaniale komponuje się z budyniową niespodzianką, choć nadzienie w postaci kremu czekoladowego lub np. konfitury sprawdzi się równie dobrze. Dodatkową zaletą jest szybkie i banalne przygotowanie babeczek, dzięki czemu sprawdzą się zarówno na co dzień jaki w świątecznym zgiełku. Bardzo polecam!

IMG_4062.JPG IMG_4059.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Karolina Karolina
    2015-01-19 19:48:41

    Witam, przepis wydaje się bardzo obiecujący i zastanawiam się czy dobre by były ze szczyptą cynamonu? :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-20 11:09:51

      Tak, jak najbardziej. :) Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-18 00:35:28

    @Ania - za wcześnie, najlepiej upiec je w sobotę rano. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • ania ania
    2014-04-17 17:33:17

    Czy można je upiec już dzisiaj na nadchodzące Święta??? Jak długo trzymają świeżość??

    Twój komentarz
  • Meggie Meggie
    2014-04-13 16:35:37

    Właśnie je upiekłam i.. prawie wszystkie od razu zniknęły! (powstrzymuję się, żeby nie wziąć kolejnej, ale nie jest łatwo ;)) są przepyszne! Na pewno będę je często powtarzać :)

    Twój komentarz
  • gradka gradka
    2014-02-07 15:07:33

    popracuje nad babeczkami razem z corcia jak przetestujemy to powiem czy sa pyszne wygladaja smakowicie.

    Twój komentarz
  • wiewiórka wiewiórka
    2013-11-10 07:36:00

    Świetne babeczki. Szukałam przepisu na właśnie takie babeczki z budyniem, a te są idealne: leciutko chrupiąca skórka, miękkie w środku, nie za słodkie i proste w przygotowaniu - serdecznie dziękuję :)Swoją drogą, dzięki poszukiwaniom przepisu znalazłam Twój blog i bardzo mi się spodobał. Będę zaglądać regularnie, Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • wiewiórka wiewiórka
    2013-11-10 07:36:00

    Świetne babeczki. Szukałam przepisu na właśnie takie babeczki z budyniem, a te są idealne: leciutko chrupiąca skórka, miękkie w środku, nie za słodkie i proste w przygotowaniu - serdecznie dziękuję :)Swoją drogą, dzięki poszukiwaniom przepisu znalazłam Twój blog i bardzo mi się spodobał. Będę zaglądać regularnie, Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-25 19:52:57

    @Ania - dużo zależy od rodzaju foremek, niektóre ciasta nie lubią się z silikonowymi foremkami i się do nich przyczepiają, ja mimo, że często używam silikonowych to na ogół dodatkowo je natłuszczam na wszelki wypadek i wtedy ciasto ładnie odchodzi. Proponuje następnym razem też natłuścić foremki, to powinno pomóc. a jeśli budyń spłynął na dno to może masa wyszła zbyt rzadka? Każda mąka pszenna (w zależności od typu 450, 550, 650 itd.) trochę inaczej wchłania wilgoć, czasami zdarza się, że trzeba dosypać jej ciut więcej niż jest w przepisie albo odjąć, pilnując, by ciasto miało konsystencje jak w opisie. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-25 19:46:38

    @Olgixx- Laskę wanilii można zastąpić ekstraktem waniliowym lub pastą waniliową, cukrem z prawdziwą wanilią np. Kotany lub w ostateczności aromatem waniliowym. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Olgixx Olgixx
    2013-10-25 17:42:33

    Co można dodać zamiast laski wanilii ???

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2012-10-24 09:01:00

    Mam pytanie. Bo zrobiłam wczoraj te babeczki. Wyszły przepyszne. Ale nie wyszły takie ładne jak Twoje. Budyń spadł na dół. Babeczki bardzo ciężko wychodziły z foremek (użyłam silikonowych). Użyłam foremek, których dno nie jest bardzo "szczegółowe" Ciasto nie było takie gładziutkie jak u Ciebie. Gdzie mogłam popełnić błąd?

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-03-30 15:15:21

    śliczne masz te babkowe foremki, takie inne:) ...a nadziane budyniem muszą nieziemsko smakowac:)

    Twój komentarz
  • Optymistyczna Optymistyczna
    2012-03-29 14:55:41

    Również lubię babeczki z budyniem. Tyle, że ja robię wersję ciemną z budyniem czekoladowym :)

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2012-03-29 12:34:06

    Śliczny mają kształt :) Na pewno są bardzo smaczne, uwielbiam dodatek budyniu w wypiekach.

    Twój komentarz
  • Margarytka Margarytka
    2012-03-29 06:29:02

    Jaki mają fikuśny kształt - cudne :-)

    Twój komentarz
  • aga-aa aga-aa
    2012-03-28 22:10:46

    prześliczne! muszę je zrobić :)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-03-28 19:30:45

    o rany!!!! Kasiu one sa przepiękne!!! A wiesz że wlaśnie szukałam waniliowych :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-03-28 19:02:34

    Cudowne z tym budyniem w środku! Bardzo mi się podobają:)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-03-28 17:49:29

    ojej, ojej, ojej! babeczki idealne. to ja też chcę taką!

    kurczę, jakie cuda.

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-03-28 17:44:53

    Kasiu, one są tak cudne, że nie można im się oprzeć! Zrobię na pewno!

    Pozdrawiam cieplutko:)

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2012-03-28 16:50:24

    Pięknie zaprezentowane ;)

    Twój komentarz
  • Alina Wyka Alina Wyka
    2012-03-28 16:16:12

    Mniam... pysznie wyglądają:)

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-03-28 15:53:35

    Cudne! I jaki mają piękny kształt!

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-03-28 15:46:32

    Kuszące te babeczki;) Może na święta takie przygotuję;)

    Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2012-03-28 15:15:28

    Muszę przyznać, że bardzo kuszące...

    Twój komentarz
  • 2012-03-28 14:53:11

    sa wspaniale! :)

    Twój komentarz
  • 2012-03-28 09:59:47

    Jejku, kochana jesteś, ale ja jestem w UK :(! Dziękuje bardzo za miłe chęci!

    Twój komentarz
  • 2012-03-28 09:27:58

    no i trzymam kciuki! jestem pewna, że będzie pięknie!:)

    Twój komentarz
  • 2012-03-28 09:27:30

    rany, jakie cudne!!

    Twój komentarz
  • 2012-03-28 08:00:40

    Jakie cudne maleństwa!!! Kasiu trzymam kciuki baaardzo mocno za nową stronę :)

    Twój komentarz
  • 2012-03-28 01:57:08

    Joasiu w ramach zadośćuczynienia za ewentuane zaślinienie mogę podesłać Ci kurierem na śniadanie babeczki ;))

    Twój komentarz
  • 2012-03-28 00:53:18

    Zdjęcia takich pysznosci o tej porze powinny być zabronione! Jeśli rano obudze sie cała zasliniona to Twoja wina :)) Babeczki wyglądają i brzmią pysznie!

    Twój komentarz
  • 2012-03-27 23:26:23

    Ja nie mogę się doczekać zdjęcia w przekroju! :D nadzienie ♥

    Twój komentarz
  • 2012-03-27 23:21:44

    piękne są ,nie mogę się doczekać przepisu:)

    Twój komentarz
  • 2012-03-27 23:20:25

    Sara, razem z nadzienie są pyszne, choć nawet bez byłyby smaczne, bo ciasto puszyste i wilgotne zarazem :) Za kciuki dziękuję, na pewno się przydadzą! :)

    Twój komentarz
  • 2012-03-27 23:19:05

    Monia, dzięki, Ty to zawsze potrafisz człowieka uskrzydlić :D

    Twój komentarz
  • 2012-03-27 23:16:50

    śliczne:)

    Twój komentarz
  • 2012-03-27 23:13:23

    Jakie one urocze! :D już sobie wyobrażam to nadzienie w środku, o mniaaaam! Czekam też na nową stronkę, trzymam kciuki za sprawną "transformację"! ;)

    Twój komentarz
  • 2012-03-27 23:13:19

    jak zwykle nie mam pytań...są przecudne :))

    Twój komentarz

Babeczki waniliowe z budyniem

Babeczki waniliowe z budyniem

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Opis

Dziś mam dla Was pyszne babeczki waniliowe z budyniem. I uwierzcie mi, nie zachwalam ich bez powodu. Babeczki są mocno waniliowe, puszyste i delikatne. Ciasto nie jest suche i wspaniale komponuje się z budyniową niespodzianką, choć nadzienie w postaci kremu czekoladowego lub np. konfitury sprawdzi się równie dobrze. Dodatkową zaletą jest szybkie i banalne przygotowanie babeczek, dzięki czemu sprawdzą się zarówno na co dzień jaki w świątecznym zgiełku. Bardzo polecam!

Składniki

  • Składnikina 10 babeczek (muffinek wychodzi podobna ilość):

    Ilość Składnik
    jajka
    cukru
    mąki
    proszku do pieczenia
    masła
    miąższ wyskrobany z jednej laski wanilii
    budyń o ulubionym smaku (u mnie waniliowy)

Sposób przygotowania

Przygotować swój ulubiony budyń (domowy lub ze sklepu). Masło roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na białą puszysta masę. Przesianą mąkę wymieszać w drugim naczyniu z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dodać ostudzone masło oraz ekstrakt waniliowy lub miąższ z wanilii, wymieszać. Przełożyć 1-1,5 łyżki ciasta do foremek, nałożyć na środek po 1-2 łyżeczki budyniu, na wierzch nałożyć ciasto do wysokości 3/4 foremki. Piec ok. 15-20 min. w 180°C (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

Smacznego:)