Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 9
Oto kolejna propozycja na Wielkanoc. Babeczki są pyszne i banalne w przygotowaniu… ozdobią i rozweselą wielkanocny stół. Jako podstawę, możemy wykorzystać też inne muffinki, nasze ulubione, choć te poniższe jak najbardziej polecam, bo wychodzą bardzo smaczne. :) Przepis pochodzi od Dorotus , moja drobna zmiana to sposób przygotowania – nie ucierałam wszystkich składników razem.
Ilość | Składnik |
---|---|
miękkiego masła (w oryginale 110g) | |
drobnego cukru | |
mąki pszennej (w oryginale 110g, ale moje ciasto było za rzadkie) | |
proszku do pieczenia | |
jajka | |
ekstraktu z wanilii |
Ilość | Składnik |
---|---|
posiekanej czekolady lub chipsów czekoladowych | |
jajeczka cukrowe z czekoladą do dekoracji | |
śmietany kremówki plus 1-2 łyżki cukru pudru do smkau |
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając kolejno dodawać jajka. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników, wymieszać do połączenia się składników. Na końcu wmieszać chipsy czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC grzanie góra/dół lub165°C z termoobiegiem. Wystudzić na kratce.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć do worka cukierniczego/szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobić rozetki a la gniazdka. W środek każdej rozetki nałożyć kolorowe jajeczka.
Smacznego :)