Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 22 cm
Sernik w nieco zdrowszej odsłonie, delikatnie kokosowy w smaku i aromacie, nie za słodki. Jest zwarty, mocno kremowy i jedwabisty, i gdyby nie chrupiące wiórki kokosowe - które jeszcze wzmacniają kokosowy smak – rozpływałby się w ustach.
Sernik zasmakuje szczególnie fanom kokosa, polecam!
| Ilość | Składnik |
|---|---|
| 220 g | herbatników jaglanych lub owsianych |
| wiórków kokosowych | |
| gorzkiej lub mlecznej czekolady | |
| masła lub oleju kokosowego |
| Ilość | Składnik |
|---|---|
| 100 g | białej czekolady (u mnie bez cukru) |
| wiórków kokosowych (można pominąć, jeśli wolicie jedwabista konsystencje sernika) | |
| tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy) | |
| śmietanki kokosowej (używam firmy Real THAI) lub kremówki | |
| ksylitolu w postaci pudru (najlepiej dosładzać stopniowo); można zastąpić cukrem pudrem | |
| mleka kokosowego (puszka) | |
| wcześniej przygotowany krem kokosowy | |
| jajka |
| Ilość | Składnik |
|---|---|
| wiórków kokosowych | |
| ksylitolu lub cukru pudru |
| Ilość | Składnik |
|---|---|
| mleczka kokosowego | |
| ksylitolu lub cukru | |
| masła orzechowego | |
| 50 g | płatków kokosa |
Spód:
Ciasteczka rozkruszyć wałkiem lub w malakserze na proszek. Czekoladę posiekać, rozpuścić razem z masłem w rondelku z grubym dnem. Rozpuszczoną masę czekoladową połączyć z wiórkami i pokruszonymi ciasteczkami, wymieszać.
Spód tortownicy o śr. 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Masa ciasteczkową wyłożyć na spód tortownicy. Schłodzić kilka minut w lodówce.
Krem kokosowy:
Wiórki kokosowe przesypać do malaksera (można to robić również ręcznym blenderem), ucierać na wolnych obrotach aż wiórki staną się mokre i lepkie (po upływie około 1-2 minut). Następnie dodać ksylitol w postaci pudru r i dalej ucierać aż całość zamieni się w krem o konsystencji gęstej śmietany (cały proces trwa kilka minut).
Masa serowa:
Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki masy serowej (oprócz roztopionej białej czekolady) zmiksować na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Na dolna półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 160-165 °C (z termoobiegiem 150° C) wstawić duża brytfannę napełnioną do 1/2 wysokości gorącą wodą.
Sernik wstawić na środkową półkę (poziom nad brytfanną) i piec około 50-60 minut (aż wierzch sernika będzie ścięty (wyłączamy piekarnik, gdy na środku wierzchu sernik jeszcze lekko drży przy dotyku). Zostawiamy sernik do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Wierzch:
Mleko kokosowe podgrzać razem z masłem orzechowym i ksylitolem w rondelku, aż składniki się dobrze połączą.
Gotowy krem wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Obsypać płatkami kokosa. Smacznego :)