Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić (mieszając) w kąpieli wodnej. Przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, połączyć z letnią czekoladą (czekoladę dodawać patiami i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji). Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ubijać jeszcze chwilę - do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę porcjami delikatnie wmieszać do kremu czekoladowego. Mus przełożyć do pucharków/kieliszków i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami.
Rozkoszny, bo sprawia podniebieniu prawdziwą rozkosz. ;) I człowiek chce jeszcze i jeszcze. :) Kremowy, o delikatnej, puszystej strukturze, obłędnie czekoladowy. W sam raz na Walentynkowy wieczór we dwoje, choć każdy inny wieczór też będzie dobry. ;) Wyobraźnia podpowiada mi, co można z nim zrobić oprócz tradycyjnego jedzenia. ;P Świetnie sprawdzi się też na chandrę i rozdrażnienie… mój zmęczony Mąż poszukujący w przerwie pracy czegoś słodkiego, spałaszował jedną porcyjkę i stwierdził: „od razu mi lepiej”. :) Przygotowanie ekspresowe, a dawka pozytywnej energii po skonsumowaniu ogromna. ;) Gorąco polecam!
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Gosia
2014-09-28 09:56:42
mogę zrobić mus dzien wcześniej? Może stać całą noc w lodówce?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-09-29 11:57:18
Tak, jak najbardziej można zrobić dzień wcześniej. Pozdrawiam :)
Gosia
2014-09-28 09:56:37
mogę zrobić mus dzien wcześniej? Może stać całą noc w lodówce?
SlodkieFantazje
2014-01-23 10:50:51
@Kasia - wychodzi 5-6 małych pucharków, standardowych cztery. Pozdrawiam
kasia
2014-01-23 08:02:48
ile pucharków wyjdzie z tego przepisu?
Kotek
2013-08-11 20:05:21
Wypróbowałam wyszło przepyszne :) rodzina była zachwycona zjedli od razu. Dodałam do deseru truskawki dzięki temu nie było za słodko
Tarja
2013-02-13 13:43:35
Zrobiłam na jutro - walentynki jako prezent dla rodzinki i mojego mężczyzny ;) Zobaczymy czy będzie smakowało ;)
Nicola
2013-01-09 16:05:33
Mi to zajelo godzine z groszami :Dzrobilam z dwoch czekolad gorzkich 60 procent kakao ale i tak jest pyszny :D
gosia
2012-11-29 19:26:39
Robię ten mus już drugi raz i muszę przyznać, że jest fantastyczny. Dzisiaj ukoił moje zszargane nerwy po nieudanych muffinach:) Dla odmiany polecam blog siostry o szyciu i tworzeniu ubrań www.pracowniastroju.com
ana
2012-11-07 10:50:40
Zaraz idę po składniki do sklepu. Córcia i mąż będą zachwyceni dzisiejszym deserem. Oboje są wielbicielami czekolady:)
SlodkieFantazje
2012-08-31 13:47:23
@Basia - z tego co pamiętam wychodzi około 4 pucharków.
basia
2012-08-31 09:22:39
Ile porcji wyjdzie z tego przepisu ?
SlodkieFantazje
2012-08-13 19:11:48
@Paaaulina - tak jak najbardziej może być śmietanka 30%.
paaaulina
2012-08-13 11:21:16
A czy do kremu może być śmietana 30%? Czy koniecznie 36% ?
owieczka
2012-07-21 20:23:59
smakuje faktycznie obłędnie :) wyszło!!! :)
Anonymous
2012-04-10 06:55:42
mmm... ale pycha tylko trzeba dawać mniej cukru pudru bo deser jest diebelnie słodki
Gosiaczek
2012-03-28 19:00:50
Świetny! mi wyszło na 5 kieliszków:) polecam taką czekoladę z jak największą ilością kakao :)
Kasia, Slodkie fantazje
2012-02-23 19:06:12
@Anonimowy - wychodzi 5-6 pucharków. :)
Anonymous
2012-02-23 18:38:12
ciekawi mnie ile porcji wyjdzie;D
od-kuchni
2012-02-04 21:21:25
Mus czekoladowy "chodzi" za mną już od dłuższego czasu - jak patrzę na Twoje zdjęcia wiem, że nie pozwolę mu "chodzić" za mną wiele dłużej :)
klliisiaa
2012-02-04 20:12:40
boskie! :D
Ale babka i robi to co lubi
2012-02-04 19:33:05
śliczny, piękne zdjęcia! Wygląda na bardzo czasochłonny a piszesz że taki ekspresowy:) z pewnością sprawdzę:)))
ulcia26
2012-02-04 15:51:11
Piękny Na pewno zrobię w najbliższym czasie :)))
DarkANGELika
2012-02-04 14:51:55
Rzeczywiście rozkoszny ;)Kto by się nie skusił ;)
Asiek
2012-02-04 14:36:03
Cudowny!! Musi obłędnie smakować! I te zdjęcia...
pozdrawiam cieplutko!
Jolanta Szyndlarewicz
2012-02-04 14:35:07
zjadłabym dosłownie w oka mgnieniu:)
moje pasje
2012-02-04 12:00:27
wygląda obłędnie... Rany ale bym teraz zjadła taki pucharek.... albo dwa :)
Karmel-itka.
2012-02-04 11:32:06
rozkoszny? z pewnością! już sam wygląd na to wskazuje ;]
gruszka z fartuszka
2012-02-04 09:39:55
Pięknie się prezentuje! :) A u mnie własnie trwa walentynkowy konkurs - http://gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/02/konkurs-homelookpl-czyli-kuchenna-moda-w-stylu.html - może warto powalczyć? ;)
Majana
2012-02-04 09:15:46
Ale cudowny! Wspaniały mus, chętnie bym zjadła :)
Eat with gusto!
2012-02-04 08:06:06
Czekolada i śmietanka kremówka to zdecydowanie moje smaki. Piękne zdjęcia. Apetyczny deser :).
nastusia81
2012-02-04 06:50:24
Niesamowity deser! Szkoda, że ja jako "ciężarówka" muszę wystrzegać się surowych jajek, bo chętnie spałaszowałabym taką czekoladową rozkosz;)
Gotuj z nami!
2012-02-03 23:38:18
Hm... będę musiał wypróbować, ale w troszkę innej wersji, bo już mam pewną wizję ;) Dzięki!
Rozkoszny, bo sprawia podniebieniu prawdziwą rozkosz. ;) I człowiek chce jeszcze i jeszcze. :) Kremowy, o delikatnej, puszystej strukturze, obłędnie czekoladowy. W sam raz na Walentynkowy wieczór we dwoje, choć każdy inny wieczór też będzie dobry. ;) Wyobraźnia podpowiada mi, co można z nim zrobić oprócz tradycyjnego jedzenia. ;P Świetnie sprawdzi się też na chandrę i rozdrażnienie… mój zmęczony Mąż poszukujący w przerwie pracy czegoś słodkiego, spałaszował jedną porcyjkę i stwierdził: „od razu mi lepiej”. :) Przygotowanie ekspresowe, a dawka pozytywnej energii po skonsumowaniu ogromna. ;) Gorąco polecam!
Składniki
Mus:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
jajka
schłodzonej śmietanki kremówki
cukru pudru
mleka
1 łyżka
cukru z wanilią
szczypta soli
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
śmietanki kremówki
wiórki czekolady
Sposób przygotowania
Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić (mieszając) w kąpieli wodnej. Przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, połączyć z letnią czekoladą (czekoladę dodawać patiami i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji). Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ubijać jeszcze chwilę - do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę porcjami delikatnie wmieszać do kremu czekoladowego. Mus przełożyć do pucharków/kieliszków i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami.