Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Bardzo smaczne, wilgotne i mięciutkie muffinki marchewkowe o korzennym aromacie. Te muffinki są idealne na jesienną porę. Przepis na muffiny marchewkowe są doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem tradycyjnych ciastek z nutą cynamonu. Marchew dodaje wilgotności, a jednocześnie wprowadza ciekawy kontrast w konsystencji i smaku. Te muffinki są idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako przekąska na każdą okazję.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki orkiszowej | |
sody oczyszczonej | |
proszku do pieczenia | |
oleju rzepakowego lub kokosowgo | |
ksylitol (można zastąpić zwykłym cukrem) | |
duże jajka | |
mielonego cynamonu | |
przyprawy do piernika | |
startej na drobnych oczkach marchewki | |
szczypta soli | |
skórka starta z jednej sparzonej pomarańczy |
Ilość | Składnik |
---|---|
serka śmietankowego (może być kanapkowy) | |
cukru pudru | |
soku z cytryny |
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, odstawić na bok. W drugim naczyniu wymieszać olej z cukrem. Następnie dodawać po 1 jajku, dalej mieszając (najwygodniej trzepaczką/ubijaczką). Dodać mąkę, przyprawy, startą skórkę pomarańczową. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Dodać startą marchewkę, ponownie krótko wymieszać.
Ciasto nałożyć do papilotek, do 2/3 wysokości. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 °C (piekę z termoobiegiem).
Gotowe muffinki studzić na kratce.
Polewa:
Serek utrzeć mikserem lub drewnianą łyżką z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, aż masa będzie gładka i jednolita.
Gotowe babeczki posmarować polewą.
Smacznego :)