Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 25 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 6
Ostatnio w ogóle nie mam czasu na pieczenie, ale przygotowanie tych tartaletek zajmuje go tak mało, że nie mogłam się nie skusić te maleństwa (pomijając oczywiście czas chłodzeni ciasta, ale wtedy możemy zająć się czym tylko chcemy, bo i tak nic w tej kwestii nie pomożemy). :)
Spód babeczek to kakaowe ciasto kruche do tart, czyli na całych jajkach, ciut twardsze od typowego kruchego na samych żółtkach, dzięki czemu spody do babeczek nie kruszą się i spokojnie można bez przesadnej delikatności wyciągnąć je z foremek a następnie wypełnić dość gęstym kremem nie ryzykując przy tym pokruszeniem ciasta. Różnica w smaku jest jednak tak znikoma, że niemalże niezauważalna, zwłaszcza, że spód dodatkowo mięknie po nałożeniu kremu. Jeśli jednak ktoś woli typowy bardzo kruchy, rozpływający się w ustach spód, to polecam skorzystać z tego przepisu.
Krem powstał na bazie mascarpone i śmietanki kremówki, smak i aromat kremu wzbogaca dodatek aromatycznego Amaretto i skorki cytrynowej. Całości dopełniają soczyste czereśnie, które nadaja nieco kwaskowaty ton. Polecam. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej tortowej (minus dwie łyżki mąki) | |
zimnego masła | |
pudru | |
duże jajka | |
kakao | |
szczypta soli | |
ekstraktu z wanilii |
Ilość | Składnik |
---|---|
serka mascarpone, mocno schłodzonego | |
śmietanki kremówki, mocno schłodzonej | |
cukru pudru | |
likieru Amaretto | |
skórka otarta z 1/2 sparzonej lub ekologicznej cytryny |
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g | czereśni |
ceramiczne kulki obciążające lub suchy groch |
Ciasto:
Masło pokroić w kostkę. Na stolnicę wysypać mąkę dodać do niej pokrojone masło, cukier, sól, kakao i ekstrakt waniliowy. Wymieszać czubkami palców (nie całymi dłońmi, by nie ogrzać zbytnio masła) aż ciasto zacznie tworzyć grudki. W cieście zrobić wgłębienie, dodać jajka, szybko wyrobić ciasto czubkami palców lub hakiem w misie robota, aż ciasto przybierze jednolitą formę.
Ciasto spłaszczyć na dość gruby placek, owinąć folią i schłodzić około 1 godziny w lodówce.
Schłodzone rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Powycinać z ciasta koła o średnicy większej o około 1-1,5 cm od średnicy foremki na tartaletki.
Foremki lekko nasmarować masłem, wyłożyć ciastem, wystające brzegi ciasta przyciąć.
Papier do wypieków zmiękczyć przez pocieranie, porwać na 6 kawałków nieco większych niż tartaletki i wyłożyć je na ciasto. Na papier wysypać kulki ceramiczne lub groch, aby ładnie obciążyły ciasto (dzięki temu spód nie wyrośnie do góry, a boki ładnie będą się trzymać foremki, a co za tym idzie tartaletki zachowają niezmieniony kształt).
Spody tartaletek podpiec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, po czym zdjąć z wierzchu papier razem z obciążeniem i dalej podpiekać około 7-10 minut, do zezłocenia.
Krem:
Serek ubić razem ze śmietanką na sztywno, dodać cukier puder, Amaretto i skórkę z cytryny, wymieszać.
Krem schłodzić przez około 30 min. do godziny (akurat będą nam stygły spody babeczek).
Czereśnie umyć, przekroić na pół, wydrylować.
Krem wyłożyć za pomocą szprycy lub łyżki do upieczonych i wystudzonych spodów tartaletek. Wierzch dowolnie udekorować czereśniami.
Smacznego :)