Przygotowanie: 240 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Zaawansowany
Ilość porcji: 10
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
450 g | zimnego masła |
soli | |
białego octu winnego | |
lodowatej wody |
50 g masła stopić w rondelku.
Na chłodnej stolicy, a najlepiej na marmurowym blacie usypać wzgórek z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Wsypać do niego sól, wlać ocet, wodę i stopione masło.
Wymieszać dobrze składniki czubkami palców jednej ręki, drugą stopniowo zagarniając mąkę do środka. Wyrobić ciasto. Kiedy jest niemal gotowe, ugnieść dłonią 5 lub 6 razy, aż będzie całkiem jednolite. Zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Oprószyć powierzchnie stolnicy/blatu mąką. Rozwałkować kulę ciasta na kwadrat.
Uderzając wałkiem, zmiękczyć nieco zimne masło, by dawało się składać, po czym położyć je na środku ciasta. Zawinąć jego rogi na masło, składając na trzy (jak na zdjęciu).
Ponownie oprószyć stolnicę. Ciasto rozwałkować od siebie (wałkujemy w jednym kierunku) na prostokąt o bokach 70 x 40 cm. Rogi zawinąć ku środkowi, by powstały trzy warstwy. To pierwsze złożenie*.
Obrócić ciasto o 90 °C i jeszcze raz rozwałkować od siebie na prostokąt o bokach 70 x 40 cm, następnie znowu złożyć na trzy. To drugie złożenie. Zawinąć ciasto w folie spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę, by odpoczęło i stwardniało.
Powtórzyć wałkowanie i składanie jeszcze dwa razy i znowu wstawić do lodówki na godzinę. Złożyć jeszcze dwa razy (w sumie 6 razy) i ponownie schładzać przez godzinę. Teraz ciasto jest gotowe do użycia.
*za każdym razem zaznaczamy liczbę obrotów, by pamiętać na jakim etapie jest przygotowanie ciasta.
UWAGA - Jeśli ciasto ma być p[przechowywane w zamrażalniku, najlepiej złożyć tylko cztery razy przed zamrożeniem, a kolejne dwa razy po odmrożeniu, na ok. godzinę przed użyciem.
Ps. po uproszczony przepis na ciasto francuskie zapraszam tutaj.