KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Ciastka francuskie z malinami i nutellą

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_5305.JPG

Składniki:

  • Ciastka:

    Ilość Składnik
    500 g ciasta francuskiego
    Nutelli (można zastąpić roztopioną gorzką czekoladą)
    malin
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozłożyć na oprószonym mąką blacie lub stolnicy (jeśli ciasto było wcześniej zamrożone, trzeba je oczywiście wcześniej rozmrozić). Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką lub okrągła wykrawaczką ok. 12 jednakowych kółek. 

Na środku każdego ułożyć po 1-2 łyżeczki Nutelli, na krem wyłożyć po kilka malin (zostawiając z brzegów około 1-1,5 cm nieprzykrytego ciasta).

Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków, zachowując odstępy (pamiętamy, że ciasto francuskie rośnie nie tylko do góry). 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C (termoobieg) lub 220 °C  i piec około 15-18 minut, aż ciasto wyraźnie się zezłoci.

Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Ciastka francuskie z malinami i nutellą

Ocena:
Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Ciastka, przy których nie sposób się zmęczyć i trzeba się naprawdę mocno postarać, żeby się nie udały. ;) A jeśli tylko użyjecie dobrej jakości ciasta francuskiego na maśle, będą smakować, jakbyście poświecili im co najmniej kilka godzin. :) Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je z domowego ciasta (klik) i wtedy faktycznie te kilka godzin będzie jak najbardziej uzasadnione... ale czy warto poświęcać tyle czasu na ciastka, których przygotowanie może zająć 10-15 minut? ;) Ja nie ukrywam, że własnoręcznie robione ciasto francuskie zostawiam jednak do bardziej wymagających dań. ;) Chrupiące maślane ciasto w połączeniu z Nutellą i malinami smakuje wybornie. Może takie połączenie wydaje się trochę infantylne i niewyszukane, ale wierzcie mi nie będziecie rozczarowani. :)
IMG_5311.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz

Ciastka francuskie z malinami i nutellą

Ciastka francuskie z malinami i nutellą

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Ciastka, przy których nie sposób się zmęczyć i trzeba się naprawdę mocno postarać, żeby się nie udały. ;) A jeśli tylko użyjecie dobrej jakości ciasta francuskiego na maśle, będą smakować, jakbyście poświecili im co najmniej kilka godzin. :) Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je z domowego ciasta (klik) i wtedy faktycznie te kilka godzin będzie jak najbardziej uzasadnione... ale czy warto poświęcać tyle czasu na ciastka, których przygotowanie może zająć 10-15 minut? ;) Ja nie ukrywam, że własnoręcznie robione ciasto francuskie zostawiam jednak do bardziej wymagających dań. ;) Chrupiące maślane ciasto w połączeniu z Nutellą i malinami smakuje wybornie. Może takie połączenie wydaje się trochę infantylne i niewyszukane, ale wierzcie mi nie będziecie rozczarowani. :)

Składniki

  • Ciastka:

    Ilość Składnik
    500 g ciasta francuskiego
    Nutelli (można zastąpić roztopioną gorzką czekoladą)
    malin
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozłożyć na oprószonym mąką blacie lub stolnicy (jeśli ciasto było wcześniej zamrożone, trzeba je oczywiście wcześniej rozmrozić). Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką lub okrągła wykrawaczką ok. 12 jednakowych kółek. 

Na środku każdego ułożyć po 1-2 łyżeczki Nutelli, na krem wyłożyć po kilka malin (zostawiając z brzegów około 1-1,5 cm nieprzykrytego ciasta).

Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków, zachowując odstępy (pamiętamy, że ciasto francuskie rośnie nie tylko do góry). 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C (termoobieg) lub 220 °C  i piec około 15-18 minut, aż ciasto wyraźnie się zezłoci.

Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)