Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Wilgotne, puszyste babeczki cytrynowe, które równie dobrze smakują z malinami czy jagodami. U mnie była akcja „czyszczenie zamrażalnika z ogromnej ilości zeszłorocznych czarnych porzeczek, dlatego jako dodatek wybrałam te owoce, ale robiłam te babeczki też w postaci muffinek z malinami i były równie pyszne. Przypadły do gusty nawet mojemu mężowi, który z reguły wszelkie muffinki i babeczki omija szerokim łukiem. :)
Ja z uwagi na nieustanne pilnowanie kalorii zjadłam tylko samą babeczkę, za krem podziękowałam, ale już moja córeczka zdecydowanie preferowała wersje z kremem. :D
Polecam :), nie napracujecie się przy ich przygotowaniu, a efekt bardzo zadowalający. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej tortowej | |
proszku do pieczenia | |
jajka (rozmiar L) | |
cukru | |
gęstej kwaśnej śmietany 18% | |
mleka | |
masła, stopionego | |
skórka starta z 1 sparzonej cytryny | |
świeżych lub mrożonych czarnych porzeczek |
Ilość | Składnik |
---|---|
250 g | masła |
cukru pudru (można dać mniej, jeśli krem będzie odpowiednio gęsty już przy mniejszej ilości cukru; sporo zależy od użytego masła) | |
musu z czarnej porzeczki | |
ewentualnie odrobina fioletowego barwnika w paście |
Ciasto:
Masło stopić, przestudzić.
Mąkę przesiać do naczynia, dodać proszek do pieczenia i skórkę cytrynową, wymieszać.
Do drugiego naczynia wbić jajka, ubić na puszystą masę. Ubijając stopniowo wsypywać cukier, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Porcjami dodawać śmietanę, dodać mleko, wymieszać. Do masy dodać masło, ponownie dokładnie wymieszać. Mąkę dodać do masy śmietanowo jajecznej, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Porzeczki przebrać, umyć, osuszyć na papierowych ręcznikach (mrożonych nie rozmrażamy). Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek – do 3/4 wysokości papilotki.
Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C (do suchego patyczka). Upieczone wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Krem:
Porzeczki zmiksować na mus, przetrzeć przez sto.
Masło utrzeć mikserem do miękkości, stopniowo dosypując cukier puder. Cały czas ucierać, aż do wykorzystania całego cukru. Dodać mus porzeczkowy, wymieszać. W miarę potrzeby dodać odrobinę fioletowego barwnika spożywczego. Wymieszać.
Przestudzonym babeczkom odciąć wystające „górki”, tak by wierzch babeczek był płaski.
Szpryce cukierniczą z tylką cukierniczą w kształcie gwiazdki napełnić kremem. Udekorować babeczki kremem, zaczynając od brzegu i zataczając spiralnie coraz mniejsze okręgi ku środkowi (powinny na siebie nachodzić). Udekorować porzeczkami lub posypką cukrową.
Smacznego :)