Babeczki cappuccino z Michałkami

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
babeczki%20cappuccino%201.JPG

Składniki:

  • Na ok. 12 babeczek:

    Ilość Składnik
    250 g miękkiego masła
    cukru brązowego
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem)
    jajka
    mąki pszennej (daję tortową)
    proszku do pieczenia
    kakao
    ulubionego cappuccino (w proszku)
    mleka
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone, mocno schłodzonego
    śmietanki kremówki, mocno schłodzonej
    cappuccino w proszku (lub ciut więcej, jeśli wolicie krem bardziej wyrazisty)
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Masło razem z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać pastę/ekstrakt z wanilii i jajka, zmiksować.

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cappuccino wymieszać w drugiej misce. Dodać do masy maślano-jajecznej razem z mlekiem i wymieszać mikserem do połączenia składników. Papilotki wypełnić masą do 1/3 wysokości, włożyć połówkę Michałka zakryć ciastem do wysokości 2/3 papilotek. Piec ok 15-20 minut (do suchego patyczka, trzeba go wbić z boku obok michałka).

Foremkę z upieczonymi babeczkami wyjąć z piekarnika, pozostawić na 5-10 minut by przestygły, następnie wyjąć z formy i dalej studzić na kratce.

Krem:

Mascarpone ubić razem ze śmietanką na sztywną masę. Dodać cukier puder i cappuccino, zmiksować do połączenia się składników. Krem nałożyć do worka cukierniczego lub szprycy z okrągłą końcówką, nakładać spiralnie na babeczki, zaczynając od zewnątrz w kierunku wnętrza babeczki.

Oprószyć cynamonem (cukrem cynamonowym, startą czekoladą lun innymi ulubionymi przyprawami do deserów).

Smacznego :)

Babeczki cappuccino z Michałkami

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Od teraz to zdecydowane jedne z moich ulubionych. Mięciutkie, puszyste i wilgotne, z wyraźnym posmakiem cappuccino. Ukryty w środku Michałek jest naprawdę miłą niespodzianką. :) A uśmiech dziecka, które po ugryzie babeczki znajduje w środku cukierka – bezcenna. :) Krem o smaku cappuccino sprawia, że babeczki są jeszcze bardziej kojarzą nam się z filiżanką ulubionego cappuccino. :) Serdecznie polecam!

babeczki%20cappuccino2.JPG babeczki%20cappuccino3.JPG babeczki%20cappuccino4.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz

Babeczki cappuccino z Michałkami

Babeczki cappuccino z Michałkami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Od teraz to zdecydowane jedne z moich ulubionych. Mięciutkie, puszyste i wilgotne, z wyraźnym posmakiem cappuccino. Ukryty w środku Michałek jest naprawdę miłą niespodzianką. :) A uśmiech dziecka, które po ugryzie babeczki znajduje w środku cukierka – bezcenna. :) Krem o smaku cappuccino sprawia, że babeczki są jeszcze bardziej kojarzą nam się z filiżanką ulubionego cappuccino. :) Serdecznie polecam!

Składniki

  • Na ok. 12 babeczek:

    Ilość Składnik
    250 g miękkiego masła
    cukru brązowego
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem)
    jajka
    mąki pszennej (daję tortową)
    proszku do pieczenia
    kakao
    ulubionego cappuccino (w proszku)
    mleka
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone, mocno schłodzonego
    śmietanki kremówki, mocno schłodzonej
    cappuccino w proszku (lub ciut więcej, jeśli wolicie krem bardziej wyrazisty)
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Masło razem z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać pastę/ekstrakt z wanilii i jajka, zmiksować.

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cappuccino wymieszać w drugiej misce. Dodać do masy maślano-jajecznej razem z mlekiem i wymieszać mikserem do połączenia składników. Papilotki wypełnić masą do 1/3 wysokości, włożyć połówkę Michałka zakryć ciastem do wysokości 2/3 papilotek. Piec ok 15-20 minut (do suchego patyczka, trzeba go wbić z boku obok michałka).

Foremkę z upieczonymi babeczkami wyjąć z piekarnika, pozostawić na 5-10 minut by przestygły, następnie wyjąć z formy i dalej studzić na kratce.

Krem:

Mascarpone ubić razem ze śmietanką na sztywną masę. Dodać cukier puder i cappuccino, zmiksować do połączenia się składników. Krem nałożyć do worka cukierniczego lub szprycy z okrągłą końcówką, nakładać spiralnie na babeczki, zaczynając od zewnątrz w kierunku wnętrza babeczki.

Oprószyć cynamonem (cukrem cynamonowym, startą czekoladą lun innymi ulubionymi przyprawami do deserów).

Smacznego :)