Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 13
Forma: 26 cm
Klasyczny kruchy spód wzbogacony o aromat rumu wypełniona zapiekaną masą śmietanową i cynamonowymi śliwkami. Nie wiem czemu, ale uwielbiam smak i zapach śliwek w połączeniu z rumem i cynamonem. Chyba przenosi mnie ten zapach do czasów dzieciństwa. Wprawdzie zarówno moja mama jak i babcie chyba nie łączyły w wypiekach śliwek z rumem i cynamonem, ale i tak ten smak szalenie kojarzy mi się z tym błogim czasem, kiedy nie otaczało mnie wokół tle wyzwań i niecierpiących zwłoki spraw do załatwienia. ;)
Ciasto jest delikatnie kruche, masa dość zwarta, no i obłędnie pachnie cynamonem i rumem. Dlatego jeśli nie jesteście fanami tego typu zapachów (jak np. mój Mąż, który nie lubi zapachu cynamonu), to raczej możecie nie być zachwyceni. :) Ale jeśli te aromaty są miłe dla Waszego nosa, to zapewniam, że będziecie usatysfakcjonowani. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
zimnego masła | |
mąki pszennej | |
duże żółtka | |
cukru pudru | |
aromatu rumowego |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki ziemniaczanej | |
śmietanki kremówki | |
duże jajka | |
cukru | |
ekstraktu z wanilii |
Ilość | Składnik |
---|---|
śliwek (u mnie węgierki) | |
cukru | |
cynamonu | |
rumu |
Ilość | Składnik |
---|---|
suchy groch lub fasola lub kulki ceramiczne do obciążania |
Ciasto:
Masło pokroić w kostkę, posiekać z mąką, wyrobić opuszkami palców jak kruszonkę, dodać żółtka, cukier, cynamon i aromat rumowy. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować w kulę i schłodzić ok. 1 godzinę w lodówce. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć go do formy, lekko dociskając spód i brzegi ciasta do foremki (jeśli ciasto by się lepiło podczas wałkowania można po prostu wylepić nim foremkę, lub dosypać odrobinę mąki podczas wałkowania – nie za dużo, bo ciasto zrobi się twarde).
Ciasto ponownie schłodzić przez około 30 min. Na wierzch schłodzonego ciasta wyłożyć zmięty papier do wypieków (dzięki czemu będzie miększy i nie odciśnie się na cieście), wysypać na niego suszony groch lub fasolę, obciążając ciasto.
Piec około 10-12 min w temperaturze 180 °C, po upływie tego czasu zdjąć papier razem z obciążeniem i ponownie wstawić ciasto do piekarnika na 5-7 min, żeby się jeszcze nieco podpiekło.
Nadzienie:
Śliwki umyć, przepołowić, wymieszać z cukrem, cynamonem i rumem.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/3 szklanki śmietanki kremówki, tak, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą śmietaną, jajkami, cukrem i ekstraktem z wanilii.
Całość:
Na podpieczony spód wysypać odrobinę kaszy manny. Na ciasto wyłożyć śliwki. Całość zalać masą śmietanową. Piec około 25-30 minut (lub dłużej, aż masa będzie ścięta) w temperaturze 180 °C (piekłam z termoobiegiem). Ewentualnie można jeszcze podpiec sam spód na grzałce dolnej (około 10 minut w tej samej temperaturze).
Przestudzić w formie, delikatnie wyjąć na kratkę i całkowicie wystudzić.
Smacznego. :)