Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 24 cm
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki i jak tylko przychodzi ich pora korzystam z nich, ile się da. :) Tym razem mam dla Was pyszną i banalną w przygotowaniu tartę z ich udziałem.
Kruchy, rozpływający się w ustach spód, serowe nadzienie z lekko cytrusową nutą i niezawodne w tym połączeniu truskawki. Ciacho nie za słodkie, w smaku nieco przypominające cytrusowy serniczek na kruchym spodzie. Dla nas był to miły powiew lata. Idealna tarta na niezobowiązujące spotkania lub do popołudniowej herbaty. Polecam. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki jaglanej | |
ksylitolu lub erytrytolu | |
zimnego masła | |
skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny (można pominąć lub zastąpić aromatem cytrynowym) | |
średnie jajko | |
zimnego mleka |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu, zmielonego | |
mleka krowiego lub roślinnego | |
ksylitolu mielonego | |
mąki ziemniaczanej | |
jajka (oddzielnie żółtka i białka) | |
skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny | |
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny |
Ilość | Składnik |
---|---|
truskawek |
Ciasto:
Mąkę wymieszać z ksylitolem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz jajko, opcjonalnie 1-2 łyżki mleka. zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 0,5 h. Formę natłuścić, jeśli używamy ceramicznej warto dodatkowo oprószyć ją mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na placek nieco większy niż forma (uwzględniamy brzegi; u mnie forma do tarty o śr. 26 cm). Ciasto powinno mieć grubość ok. 3-5 mm. Wyłożyć nim spód i boki formy, dokładnie dociskając, by ciasto dobrze trzymało się boków. Wystające ponad formę brzegi przyciąć nożem. Ciasto ponownie schłodzić przez około 20-30 min
Truskawki umyć, odszypułkować, osączyć z wody i przekroić na pół.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Nadzienie:
Twaróg, mleko, żółtka, połowę ksylitolu, skórkę i sok z cytryny oraz mąkę zmiksować na gładką, jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, gdy piana jest już całkowicie sztywna, dodawać stopniowo po 1 łyżce pozostały ksylitol i cały czas miksować. Po dodaniu całego cukru piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, oprószyć kaszą manną lub bułką tartą, wyłożyć na nie masę serową. Na wierzchu ułożyć oczyszczone wcześniej truskawki.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 175-180°C, aż masa serowa się zetnie (uważając pod koniec pieczenia, żeby się za mocno nie przyrumieniła).
Po upieczeniu studzić w formie.
Smacznego :)