Mąkę przesiać na stolnice, dodać cukier, jajko oraz schłodzoną margarynę. Składniki posiekać nożem aż z tłuszczu powstaną drobne grudki. Szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować je w kule, zawinąć w folie i włożyć na godzinę do lodówki.
Formę do tarty posmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto po schłodzeniu rozwałkować na grubość około 5-7 mm i dokładnie wylepić nim formę. Ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180°C (do złotego koloru). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Jajka sparzyć we wrzątku (nie trzymać w nim dłużej niż chwile). Twaróg zmielić przynajmniej dwa razy, przełożyć do miski. Ucierać, dodając po jednym jajku i stopniowo cukier oraz śmietanę, a na koniec skórkę z cytryny. Jeśli masa serowa jest rzadka dodać tężejącą żelatynę (rozpuszczoną w 1/3 gorącej wody). Masę rozsmaruj na ostudzonym kruchym spodzie.
Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Większe sztuki pociąć. Wyłożyć na masę twarogową. Odstawić do zastygnięcia.
Jedna z lepszych tart, jakie jadłam. Połączenie twarogu ze śmietanką, skórką cytrynową, przypomina nieco nadzienie do strucli, a dodatek truskawek orzeźwia i przełamuje słodycz, dając w ustach uczucie harmonii... hmmmm…. rozmarzyłam się. ;) Polecam spróbować.
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Marlena D
2016-08-07 18:25:04
Do tego twarogu to cale jajka rozumiem? I nie pieczemy? Tak na surowo? Bo same zoltka to oczywiscie mozna bez pieczenia ale bialka???
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-08-08 18:27:50
Tak, dajemy całe jajka, tylko trzeba je wcześniej sparzyć. Pozdrawiam!
Wiktoria
2013-09-18 21:03:59
chyba ślepa jestem, ale w składnikach na nadzienie cukru nie zauważyłam, mam go dodać ile chcę? No i ciasto tak się kleiło, że musiałam wykładać od razu w foremce (chociaż dodałam więcej mąki). Nie polecam
SlodkieFantazje
2012-08-05 13:56:29
@Swiecor - trudno powiedzieć czemu tak sie dzieje, może wpływ rodzaju masła lub wielkości jajka (ja daję małe jajko, zeby ciasto nie było za rzadkie). Można też spóbować z samym żółtkiem. Jeśli ciasto jest klejące to można ewentualnie podsypać nieco mąki... Pisząc w przepisie szklanka mąki mam na myśli standardową szklankę o pojemnosci 250 ml, co daje 170 g mąki, może Pani ma mniejszą szklankę? Żeby ciasto w piekarniku nie spływało po ściankach (w niektórych piekarnikach tak sie dzieje) najlepiej wyłożyć na ciasto papier do pieczenia lub folie aluminiową i wysypać na nią po brzegi suchego grochu lub fasoli lub czymś innym co je obciąży, wtedy powinno zachować niezmieniony kształt. Proszę dać znać czy się udało. Pozdrawiam!
swiecor
2012-08-05 11:36:19
robię już trzecie podejście i za każdym razem ciasto po wyjęciu lodówki jest lepkie i nie da się go rozwałkować. A po rozsmarowaniu na blaszce i upieczeniu ciasto przypomina placek. Jakieś podpowiedzi? co zrobić żeby ciasto było idealne?
slodkiefantazje
2011-06-24 16:06:50
@Asieja, ano pysznie ;)
slodkiefantazje
2011-06-24 16:06:18
@Karolina, Ale Babka koniecznie wypróbujcie, naprawdę polecam!
slodkiefantazje
2011-06-24 15:10:45
@judik1119, zauberi - dziękuję. :)
slodkiefantazje
2011-06-24 15:09:26
@Papaya - pewnie, nawet dwa. ;)
slodkiefantazje
2011-06-24 15:08:22
@Katarzyna, kuchenne fascynacje, Doctor - dziękuje serdecznie i zapraszam do wypróbowania.
asieja
2011-06-19 16:57:09
pysznie zatopione te truskawki!
ale babka
2011-06-17 07:33:35
Ser i truskawki = idealne połączenie:) Na pewno spróbuję!
Karolina
2011-06-16 13:46:38
Cudowna ;) Muszę ją koniecznie zrobić! :)
zauberi
2011-06-16 13:35:11
cudnie wygląda!
judik1119
2011-06-16 12:52:10
Uwielbiam takie tarty-pięknie wygląda:)
Papaya
2011-06-16 12:03:45
Wygląda rewelacyjnie. Mogę gryzka ? ^^
Doctor
2011-06-16 11:31:58
Wygląda bardzo apetycznie! Tak lekko i wakacyjnie :)
Jedna z lepszych tart, jakie jadłam. Połączenie twarogu ze śmietanką, skórką cytrynową, przypomina nieco nadzienie do strucli, a dodatek truskawek orzeźwia i przełamuje słodycz, dając w ustach uczucie harmonii... hmmmm…. rozmarzyłam się. ;) Polecam spróbować.
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
jajka
zimnego masła
cukru pudru
Składniki na nadzienie:
Ilość
Składnik
truskawek
tłustego twarogu
jajka
cukru pudru
śmietanki kremówki
tarta skórka z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać na stolnice, dodać cukier, jajko oraz schłodzoną margarynę. Składniki posiekać nożem aż z tłuszczu powstaną drobne grudki. Szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować je w kule, zawinąć w folie i włożyć na godzinę do lodówki.
Formę do tarty posmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto po schłodzeniu rozwałkować na grubość około 5-7 mm i dokładnie wylepić nim formę. Ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180°C (do złotego koloru). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Jajka sparzyć we wrzątku (nie trzymać w nim dłużej niż chwile). Twaróg zmielić przynajmniej dwa razy, przełożyć do miski. Ucierać, dodając po jednym jajku i stopniowo cukier oraz śmietanę, a na koniec skórkę z cytryny. Jeśli masa serowa jest rzadka dodać tężejącą żelatynę (rozpuszczoną w 1/3 gorącej wody). Masę rozsmaruj na ostudzonym kruchym spodzie.
Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Większe sztuki pociąć. Wyłożyć na masę twarogową. Odstawić do zastygnięcia.