Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 25 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 24 cm
Jeśli myślisz, że tarta z truskawkami jest już doskonała, to moja tarta z serem i truskawkami z pewnością Cię zaskoczy. Ta tarta z serem i truskawkami to połączenie klasycznej słodyczy truskawek z kremową głębią sera, tworząc deser, który jest zarówno bogaty, jak i orzeźwiający.
Tarta z serem i truskawkami to idealny wybór na każdą okazję. Soczyste truskawki i kremowy ser tworzą niezapomnianą kompozycję smaków, która z pewnością zadowoli każde podniebienie. Jeśli chcesz zaimponować swoim gościom, tarta z serem i truskawkami jest strzałem w dziesiątkę. Nie tylko wygląda efektownie, dzięki kontrastowi między czerwonymi truskawkami a białym serem, ale również smakuje wyśmienicie.
Nie czekaj więc dłużej i zaskocz swoich bliskich tym wyjątkowym deserem. Tarta z serem i truskawkami to gwarancja sukcesu na każdej imprezie, zarówno tej eleganckiej, jak i w luźniejszym gronie. Z kilku prostych składników i odrobiny czasu stworzysz coś, co z pewnością zachwyci każdego, kto spróbuje.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
jajka | |
zimnego masła | |
cukru pudru |
Ilość | Składnik |
---|---|
truskawek | |
tłustego twarogu | |
jajka | |
cukru pudru | |
śmietanki kremówki | |
tarta skórka z 1/2 cytryny |
Mąkę przesiać na stolnice, dodać cukier, jajko oraz schłodzoną margarynę. Składniki posiekać nożem aż z tłuszczu powstaną drobne grudki. Szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować je w kule, zawinąć w folie i włożyć na godzinę do lodówki.
Formę do tarty posmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto po schłodzeniu rozwałkować na grubość około 5-7 mm i dokładnie wylepić nim formę. Ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180°C (do złotego koloru). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Jajka sparzyć we wrzątku (nie trzymać w nim dłużej niż chwile). Twaróg zmielić przynajmniej dwa razy, przełożyć do miski. Ucierać, dodając po jednym jajku i stopniowo cukier oraz śmietanę, a na koniec skórkę z cytryny. Jeśli masa serowa jest rzadka dodać tężejącą żelatynę (rozpuszczoną w 1/3 gorącej wody). Masę rozsmaruj na ostudzonym kruchym spodzie.
Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Większe sztuki pociąć. Wyłożyć na masę twarogową. Odstawić do zastygnięcia.
Smacznego :)