KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Pavlova

Przyg: 40 min Pieczenie: 90 min
Średni
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
zm_IMG_9633.jpg

Składniki:

  • Pavlova:

    Ilość Składnik
    białek (z jajek rozmiar L)
    ksylitolu lub erytrytolu
    skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
    białego octu winnego lub soku z cytrtyny
    śmietanki kokosowej (do kupienia w sklepach z kuchnią azjatycką)*
    ksylitolu (do śmietanki)
    ulubione owoce (np. truskawki, maliny, borówki amerykańskie, jagody, porzeczki, jeżyny, etc.)

Sposób przygotowania

Beza:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo ksylitol/erytrytol (po 1 łyżce), stale ubijając. Po każdym dodaniu cukru miksować około 30 sekund-1 minuty, do całkowitego rozpuszczenia się cukru i ponownego zesztywnienia piany. Gdy wykorzystamy cały cukier piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca (wyciągnięta na sztorc łyżką lub widelcem stoi pionowo i nie opada). Dodać ocet lub sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą, zmiksować.

Od dna tortownicy o śr. 22-23 cm odrysować na papierze do pieczenia koło, papier ułożyć na dużej blasze. 

Bezę wyłożyć na odrysowane koło, tak, by masa bezowa nie wystawała poza brzegi. na końcu uformować szpatułką boki bezy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i od razu zmniejszyć temperaturę do 130-140 °C (najlepiej z termoobiegiem), piec około 1 h i 30 min. (najlepiej obserwować beze, bo sporo zależny od piekarnika, dodatkowo z erytrytolem beza przypieka i wysusza się szybciej niż z ksylitolem). WAŻNE: Beza będzie gotowa, gdy na wierzchu będzie dobrze wypieczona, chrupka i lekko popękana, a po zanurzeniu patyczka wewnątrz nieco ciągnąca, ale nie mokra. Upieczoną bezę pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, zmiksować. Wyłożyć na wystudzoną bezę, na wierzchu ułożyć ulubione owoce.

Smacznego :)
Przyg: 40 min Pieczenie: 90 min
Średni
Porcje: 10
Klasyczna biała Pavlova - delikatna, chrupiąca na zewnątrz, lekko ciągnąca i piankowa w środku beza w połączeniu z bitą śmietaną i owocami. Smakuje wybornie, szczególnie z owocami lata, które przełamują słodycz bezy i wbrew pozorom jest prosta w przygotowaniu. 
Także jeśli zostanie Wam dużo białek np. po cieście drożdżowym, kruchym czy chociażby pączkach zakasujcie rękawy i do dzieła. ;) Pamiętajcie, że to działa w obie strony. A więc jeśli przygotujecie Pavlove i zostaniecie z górą żółtek - zajrzyjcie pod tag żółtka wykorzystanie, co by się nic nie marnowało. ;) 
zm_IMG_9702.jpg zm_IMG_9721.jpg zm_IMG_9767.jpg zm_IMG_9723.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Paulina Paulina
    2017-10-31 10:53:13

    Beza wyszła idealnie! super przepis, szybka w przygotowaniu. w Naszym wykonaniu jest na dzisiejsze Halloween... więc na górę krwista frużelina z owocami leśnymi <3 Delicious !!!

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2017-03-08 08:58:30

    Bardzo prosty przepis.Wyszła mi za pierwszym razem :) Dziękuję :)

    Twój komentarz
  • OLA OLA
    2015-12-09 18:38:46

    W przepisie należy dodać soku z cytryny ale w składnikach nie jest wymieniony - ile mam go dodać?> I w składnikach podany jest ocet winny ale nie ma go w przepisie

    Twój komentarz
  • Marika Marika
    2015-08-28 13:40:12

    Witam, mam zamiar upiec dzisiaj tą bezę ale niestety zapomniałam zaopatrzeć się w papier do pieczenia. Czy mogę to czymś zastąpić?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-28 18:22:47

      Bezę można też piec na silikonowej macie. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Emi Emi
    2015-07-27 18:36:59

    Dziękuję, dziękuję i jeszcze raz dziękuje. Pierwszy raz w życiu wyszła mi beza. I do tego jaka smaczniutka! Dzięki!

    Twój komentarz
  • gin gin
    2015-07-24 17:23:12

    Cudownie pękata, pięknie wygląda z tymi kolorowymi owocami :)

    Twój komentarz
  • Nati Nati
    2015-07-23 22:31:29

    Zjawiskowa, po prostu zjawiskowa! Boje się robienia bez, bo ze dwa razy w życiu spróbowałam i nie wychodziły tak jak chciałam, ale ta wygląda tak pięknie, że chyba się skuszę i ją przygotuję!

    Twój komentarz
  • magma magma
    2015-07-23 09:57:46

    piękna beza:)

    Twój komentarz
  • Martha Martha
    2015-07-23 00:09:55

    Wow, wygląda idealnie ta Pavlova! :)

    Mistrzowska! *.*

    Twój komentarz

Pavlova

Pavlova

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 90 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Opis

Klasyczna biała Pavlova - delikatna, chrupiąca na zewnątrz, lekko ciągnąca i piankowa w środku beza w połączeniu z bitą śmietaną i owocami. Smakuje wybornie, szczególnie z owocami lata, które przełamują słodycz bezy i wbrew pozorom jest prosta w przygotowaniu. 
Także jeśli zostanie Wam dużo białek np. po cieście drożdżowym, kruchym czy chociażby pączkach zakasujcie rękawy i do dzieła. ;) Pamiętajcie, że to działa w obie strony. A więc jeśli przygotujecie Pavlove i zostaniecie z górą żółtek - zajrzyjcie pod tag żółtka wykorzystanie, co by się nic nie marnowało. ;) 

Składniki

  • Pavlova:

    Ilość Składnik
    białek (z jajek rozmiar L)
    ksylitolu lub erytrytolu
    skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
    białego octu winnego lub soku z cytrtyny
    śmietanki kokosowej (do kupienia w sklepach z kuchnią azjatycką)*
    ksylitolu (do śmietanki)
    ulubione owoce (np. truskawki, maliny, borówki amerykańskie, jagody, porzeczki, jeżyny, etc.)

Sposób przygotowania

Beza:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo ksylitol/erytrytol (po 1 łyżce), stale ubijając. Po każdym dodaniu cukru miksować około 30 sekund-1 minuty, do całkowitego rozpuszczenia się cukru i ponownego zesztywnienia piany. Gdy wykorzystamy cały cukier piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca (wyciągnięta na sztorc łyżką lub widelcem stoi pionowo i nie opada). Dodać ocet lub sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą, zmiksować.

Od dna tortownicy o śr. 22-23 cm odrysować na papierze do pieczenia koło, papier ułożyć na dużej blasze. 

Bezę wyłożyć na odrysowane koło, tak, by masa bezowa nie wystawała poza brzegi. na końcu uformować szpatułką boki bezy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i od razu zmniejszyć temperaturę do 130-140 °C (najlepiej z termoobiegiem), piec około 1 h i 30 min. (najlepiej obserwować beze, bo sporo zależny od piekarnika, dodatkowo z erytrytolem beza przypieka i wysusza się szybciej niż z ksylitolem). WAŻNE: Beza będzie gotowa, gdy na wierzchu będzie dobrze wypieczona, chrupka i lekko popękana, a po zanurzeniu patyczka wewnątrz nieco ciągnąca, ale nie mokra. Upieczoną bezę pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, zmiksować. Wyłożyć na wystudzoną bezę, na wierzchu ułożyć ulubione owoce.

Smacznego :)