skrobii ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
dojrzałe średnie mango, zmiksowane na gładkie puree (lub ok. 500 g gotowego puree)
Wierzch:
Ilość
Składnik
duże, dojrzałe mango, zmiksowane na puree (gotowego puree powinno być ok. 300 g)
żelatyny w proszku
Sposób przygotowania
Ciasteczkowy spód:
Ciasteczka rozkruszyć wałkiem na proszek (najlepiej je w tym celu włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub zmiksować w malakserze. Roztopione masło wymieszać w misce z pokruszonymi na proszek ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o średnicy ok. 23 cm, ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki.
Masa serowa:
Zmielony twaróg zmiksować z resztą składników masy serowej aż powstanie jednolita, gładka masa. Nie miksować dłużej niż to jest konieczne, żeby nie napowietrzać masy.
Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (grzanie góra/dół) i piec około 50-60 minut, aż masa będzie wyraźnie ścięta i sernik po poruszeniu tortownicą będzie już tylko drżał na środku, ale nie będzie już cały "falował" na boki. Pozostawić na kwadrans lub nieco dłużej do przestudzenia w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i studzić w tortownicy.
Wierzch:
Żelatynę zalać 1-2 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę, żeby napęczniała.
Puree z mango podgrzać, tak, żeby było gorące, ale nie gotować, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać energicznie, żeby cala żelatyna się rozpuściła. Jeszcze ciepłą masą polać studzący się w tortownicy sernik. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Kremowy i nieco egzotyczny sernik z wyraźną nutą mango, w sam raz na lato. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, co podkreśla jego letni i rześki charakter. Sernik jest łatwy w przygotowaniu i niezbyt pracochłonny. Do przygotowania można użyć dojrzałych owoców mango (które trzeba wcześniej zblendować) lub gotowego puree z puszki. Polecam :)
Składniki:
Spód:
Ilość
Składnik
150 g
ciasteczek pełnoziarnistch lub innych herbatników
masła, roztopionego
Masa serowa:
Ilość
Składnik
tłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie
duże jajko
słodzonego mleka skondensowanego (1/2 puszki)
śmietanki kremówki
pasty lub ekstraktu z wanilii
skrobii ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
dojrzałe średnie mango, zmiksowane na gładkie puree (lub ok. 500 g gotowego puree)
Wierzch:
Ilość
Składnik
duże, dojrzałe mango, zmiksowane na puree (gotowego puree powinno być ok. 300 g)
Kremowy i nieco egzotyczny sernik z wyraźną nutą mango, w sam raz na lato. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, co podkreśla jego letni i rześki charakter. Sernik jest łatwy w przygotowaniu i niezbyt pracochłonny. Do przygotowania można użyć dojrzałych owoców mango (które trzeba wcześniej zblendować) lub gotowego puree z puszki. Polecam :)
Składniki
Spód:
Ilość
Składnik
150 g
ciasteczek pełnoziarnistch lub innych herbatników
masła, roztopionego
Masa serowa:
Ilość
Składnik
tłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie
duże jajko
słodzonego mleka skondensowanego (1/2 puszki)
śmietanki kremówki
pasty lub ekstraktu z wanilii
skrobii ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
dojrzałe średnie mango, zmiksowane na gładkie puree (lub ok. 500 g gotowego puree)
Wierzch:
Ilość
Składnik
duże, dojrzałe mango, zmiksowane na puree (gotowego puree powinno być ok. 300 g)
żelatyny w proszku
Sposób przygotowania
Ciasteczkowy spód:
Ciasteczka rozkruszyć wałkiem na proszek (najlepiej je w tym celu włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub zmiksować w malakserze. Roztopione masło wymieszać w misce z pokruszonymi na proszek ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o średnicy ok. 23 cm, ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki.
Masa serowa:
Zmielony twaróg zmiksować z resztą składników masy serowej aż powstanie jednolita, gładka masa. Nie miksować dłużej niż to jest konieczne, żeby nie napowietrzać masy.
Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (grzanie góra/dół) i piec około 50-60 minut, aż masa będzie wyraźnie ścięta i sernik po poruszeniu tortownicą będzie już tylko drżał na środku, ale nie będzie już cały "falował" na boki. Pozostawić na kwadrans lub nieco dłużej do przestudzenia w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i studzić w tortownicy.
Wierzch:
Żelatynę zalać 1-2 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę, żeby napęczniała.
Puree z mango podgrzać, tak, żeby było gorące, ale nie gotować, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać energicznie, żeby cala żelatyna się rozpuściła. Jeszcze ciepłą masą polać studzący się w tortownicy sernik. Wstawić na kilka godzin do lodówki.