cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią, nie wanilinowego); można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1 laski wanilii lub łyżeczką ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
białko
cukier kryształ do oprószenia ciasteczek
Sposób przygotowania
Żółtka delikatnie oddzielić od białek. tak, żeby żółtko się nie rozlało, każde delikatnie włożyć do rondla z gotująca się wodą (żółtka powinny być przykryte wodą) i gotować na średnim ogniu ok. 10-12 minut. Wyjąć, schłodzić w zimnej wodzie, przetrzeć przez sito. Można też najzwyczajniej w świecie ugotować całe jaka i wyjąć z nich żółtka.
Mąkę przesiać na stolnice. Dodać pokrojone na malutkie kawałki zimne masło i posiekać je razem z mąką. Dodać przetarte żółtka, cukier puder, cukier waniliowy/wanilię i szybko zagnieść ciasto palcami, tak by nadmiernie nie ogrzewać go dłońmi (ciasto można wyrobić również w misie miksera, wtedy wszystkie składniki, a więc: mąkę, przetarte żółtka, pokrojone drobno masło, cukier puder i cukier waniliowy/ziarenka wanilii umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy je hakiem, do połączenia się składników w jednolitą masę).
Ciasto schłodzić około 30 min. do godziny (powinno być chłodne, nie klejące, ale nie bardzo twarde, bo nadmiernie schłodzone będziecie musieli mocno naciskać podczas wałkowania i będzie przez to pękać na bokach.
Schładzane rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na placek grubości ok. 3 mm. Wycinamy wykrawaczami/foremkami ciasteczka, przekładamy je na blachy wyłożone papierem do wypieków i układamy obok siebie, zachowując minimalne odstępy (ciasteczka nie rosną podczas pieczenia).
Białko lekko rozbełtać rózgą, zanurzać w nim pędzelek i posmarować dokładnie wierzch wszystkich ciasteczek. Każde ciasteczko obficie oprószyć cukrem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C (grzanie góra/dół) lub 180 °C (termoobieg) i piec ok. 10-12 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Gotowe wyjąć, nieco przestudzić na blasze, przestudzone wyłożyć na kratkę.
Smacznego :)
Kruche ciasteczka z cukrem (z przepisu mojej babci)
Kruche ciasteczka z cukrem, z przepisu znalezionego w kajecie mojej babci, choć nie pamiętam, by je piekła w takiej formie, ale pewnie byłam zbyt mała, by wszystkie jej wypieki spamiętać. :) Babcia robiła mnóstwo kruchych ciasteczek, bez dodatkowy, z lukrem, z polewami, w wersji waniliowej, cytrynowej, kakaowej i innych, ale chyba bez posypki cukrowej. Kruchuteńkie, delikatnie, pachnące wanilią, z dodatkiem ugotowanych na twardo żółtek. Nasze ulubione zaraz po maślanych. Można je robić w różnych wariantach smakowych, mogą być jak u mnie tradycyjne waniliowe, ale świetnie smakują też ze startą skórką cytrynową lub esencją o tym smaku, w wersji kakaowej albo migdałowej, co kto lubi. :) Polecam! :)
Składniki:
Ciasteczka (dwie duże blachy):
Ilość
Składnik
mąki krupczatki
200 g
zimnego masła
ugotowane żółtka
cukru pudru
cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią, nie wanilinowego); można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1 laski wanilii lub łyżeczką ekstraktu z wanilii
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Marlena89
2016-12-02 21:09:30
Ciastka są po prostu przepyszne!!! W życiu się nie spodziewałam, że to aż taka rozpusta dla podniebienia! Dobrze, że od razu zakręciłam ciasto z podwójnej porcji. Właściwie to ciastka same zniknęły XD
Alicja
2016-08-02 21:42:34
Nie rozumiem do końca o co chodzi z tymi żółtaki mam je tak zrobić aby były ( twarde ) i po prostu je zetrzeć ?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-08-03 11:48:32
Ugotować na twardo i przetrzeć łyżką przez sitko. :) lub utrzeć widelcem tak, żeby były drobno pokruszone, a nie w kawałku.
Natalia
2015-12-22 20:00:09
Wyglądają pysznie. Wypróbuję z dodatkiem cynamonu. ;-)
teresa
2015-08-12 12:12:45
Piekłam dzisiaj od rana, jedne z trzech gatunków - na spotkanie z zaprzyjaźnionymi dziećmi. Są przepyszne, mąż przebierał nogami i "pomagał" w degustacji. Jedno czego nie dopracowałam : nie są tak "dokładne" i równiutkie , trochę się "rozjechały" na blasze, już w piekarniku, dziurka środkowa stała się prawie niewidoczna. Piekłam w temp.180 st.z termoobiegiem. Może jakaś rada na przyszłość, poproszę.teresa
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-08-14 09:03:22
Może ciasto zbyt mocno się ogrzało przy wałkowaniu i wykrawaniu. Jak jest bardzo miękkie, to ciasteczka mogą się podczas pieczenia trochę rozpływać na boki. Można przed pieczeniem, po wykrojeniu wstawić blachę z wykrojonymi ciasteczkami do lodówki, żeby ciasto się schłodziło. Po schłodzeniu zrobi się twardsze i nie powinno już się rozpływać w piekarniku. Wiele też zależy od samego piekarnika, czasami temperatura na termostacie nie jest faktyczną temperaturą rzeczywistą i jeśli np. piekarnik wskazuje 180 °C, a tak naprawdę jest 170, to ciasto może się rozpływać. Warto włożyć na chwile termometr cukierniczy do środka piekarnika i sprawdzić jaką wskaże temperaturę. Ewentualnie, jeśli nie mamy termometru, możemy na próbę podwyższyć temperaturę do 190 °C. Ciasto kruche nie lubi zbyt niskiej temperatury, bo wtedy tłuszcz w nim zawarty może się powoli rozpływać pod wpływem topnienia, a jak temperatura jest wyższa, to szybciej dochodzi do połączenia się tłuszczy z resztą składników i ciastka się nie deformują.
teresa
2015-08-16 10:54:25
Dziękuję! Drugą partię piekłam wg Pani wskazówek, wyszły jak trzeba. Ważne aby ciasto było chłodne a piekarnik "wypróbowany". Pozdrawiam.
Kruche ciasteczka z cukrem (z przepisu mojej babci)
Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 10 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 36
Opis
Kruche ciasteczka z cukrem, z przepisu znalezionego w kajecie mojej babci, choć nie pamiętam, by je piekła w takiej formie, ale pewnie byłam zbyt mała, by wszystkie jej wypieki spamiętać. :) Babcia robiła mnóstwo kruchych ciasteczek, bez dodatkowy, z lukrem, z polewami, w wersji waniliowej, cytrynowej, kakaowej i innych, ale chyba bez posypki cukrowej. Kruchuteńkie, delikatnie, pachnące wanilią, z dodatkiem ugotowanych na twardo żółtek. Nasze ulubione zaraz po maślanych. Można je robić w różnych wariantach smakowych, mogą być jak u mnie tradycyjne waniliowe, ale świetnie smakują też ze startą skórką cytrynową lub esencją o tym smaku, w wersji kakaowej albo migdałowej, co kto lubi. :) Polecam! :)
Składniki
Ciasteczka (dwie duże blachy):
Ilość
Składnik
mąki krupczatki
200 g
zimnego masła
ugotowane żółtka
cukru pudru
cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią, nie wanilinowego); można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1 laski wanilii lub łyżeczką ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
białko
cukier kryształ do oprószenia ciasteczek
Sposób przygotowania
Żółtka delikatnie oddzielić od białek. tak, żeby żółtko się nie rozlało, każde delikatnie włożyć do rondla z gotująca się wodą (żółtka powinny być przykryte wodą) i gotować na średnim ogniu ok. 10-12 minut. Wyjąć, schłodzić w zimnej wodzie, przetrzeć przez sito. Można też najzwyczajniej w świecie ugotować całe jaka i wyjąć z nich żółtka.
Mąkę przesiać na stolnice. Dodać pokrojone na malutkie kawałki zimne masło i posiekać je razem z mąką. Dodać przetarte żółtka, cukier puder, cukier waniliowy/wanilię i szybko zagnieść ciasto palcami, tak by nadmiernie nie ogrzewać go dłońmi (ciasto można wyrobić również w misie miksera, wtedy wszystkie składniki, a więc: mąkę, przetarte żółtka, pokrojone drobno masło, cukier puder i cukier waniliowy/ziarenka wanilii umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy je hakiem, do połączenia się składników w jednolitą masę).
Ciasto schłodzić około 30 min. do godziny (powinno być chłodne, nie klejące, ale nie bardzo twarde, bo nadmiernie schłodzone będziecie musieli mocno naciskać podczas wałkowania i będzie przez to pękać na bokach.
Schładzane rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na placek grubości ok. 3 mm. Wycinamy wykrawaczami/foremkami ciasteczka, przekładamy je na blachy wyłożone papierem do wypieków i układamy obok siebie, zachowując minimalne odstępy (ciasteczka nie rosną podczas pieczenia).
Białko lekko rozbełtać rózgą, zanurzać w nim pędzelek i posmarować dokładnie wierzch wszystkich ciasteczek. Każde ciasteczko obficie oprószyć cukrem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C (grzanie góra/dół) lub 180 °C (termoobieg) i piec ok. 10-12 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Gotowe wyjąć, nieco przestudzić na blasze, przestudzone wyłożyć na kratkę.