posiekanej gorzkiej czekolady (w oryginale 6 uncji)
posiekanej mlecznej lub deserowej czekolady (2 w oryginale 2 uncje)
masła
mąki pszennej (można zastąpić migdałową lub kasztanową)
cukru pudru (w wersji zdrowej ksylitol)
duże jajka
żółtka
ekstraktu lub pasty z wanilii
likieru pomarańczowego (zastąpiłam kokosowym)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
miękkie masło do nasmarowania kokilek/foremek
mąka lub kakao do oprószenia nasmarowanych foremek
owoce i lub bita śmietana/lody do podania razem z babeczkami
Sposób przygotowania
Sześć kokilek nasmarować masłem i oprószyć kakao albo mąką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 °C (grzanie góra/dół) lub 200 °C (termoobieg).
Posiekaną czekoladę i masło przełożyć do rondelka z grubym dnem, stopić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przestudzić i przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i przesiany cukier puder, zmiksować aż składniki się połączą. Dodać jajka, żółtka, ekstrakt lub pastę z wanilii, likier i zmiksować do połączenia się składników (aż masa będzie gładka i jednolita).
Ciasto rozłożyć równomiernie do 6 kokilek, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec od 10 do 15 minut w zależności od Waszego piekarnika, u mnie były gotowe już po 10 minutach - wierzch powinien być twardy i przypieczony a środek nadal płynny.
Gotowe wyjąć z piekarnika, od razu oddzielić nożem od foremek, odwrócić i przełożyć na talerz. Można oprószyć cukrem pudrem lub kakao.
Pyszny czekoladowy deser, który prawdopodobnie został stworzony przez mistrza kuchni Jean-Georges Vongerichten. Ponoć niemalże każda amerykańska restauracja oferuje swoją wersje tego pysznego deseru i trudno się dziwić. Lava cakes są intensywnie czekoladowe i każdy kolejny kęs sprawia nam coraz większe doznania. ;) Wbrew pozorom są bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzą się, gdy naga najdzie nas ochota na coś mocno czekoladowego lub niespodziewanie zjawią się niezapowiedziani goście. U mnie właśnie w takich momentach pojawiają się na stole. ;) Jedyne czego trzeba dopilnować, to długość pieczenia, jeśli z nią przesadzimy środek zamiast płynnej lawy nabierze konsystencji brownies. ;) Będzie nadal smacznie, ale to już nie to samo. ;)
Babeczki można też przygotować wcześniej i wstawić przed pieczeniem na kilka godzin do lodówki, wtedy tylko wyjmujemy je gdy będzie się zbliżać planowana pora ich pałaszowania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ważne, żeby jeść je od razu po upieczeniu póki jeszcze są gorące, wtedy stanowią prawdziwe „niebo w gębie”. ;) Źródło przepisu: Paula Deen.
Składniki:
Czekoladowa lawa:
Ilość
Składnik
posiekanej gorzkiej czekolady (w oryginale 6 uncji)
posiekanej mlecznej lub deserowej czekolady (2 w oryginale 2 uncje)
masła
mąki pszennej (można zastąpić migdałową lub kasztanową)
cukru pudru (w wersji zdrowej ksylitol)
duże jajka
żółtka
ekstraktu lub pasty z wanilii
likieru pomarańczowego (zastąpiłam kokosowym)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
miękkie masło do nasmarowania kokilek/foremek
mąka lub kakao do oprószenia nasmarowanych foremek
owoce i lub bita śmietana/lody do podania razem z babeczkami
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
hemmo
2016-02-14 09:16:52
Czy mogę użyć białej czekolady? 😋😋😋😋 Pozdrawiam!
Asia
2015-03-23 17:15:19
U mnie czas pieczenia 12 minut. Pychota !!!!!
Ola
2015-03-21 15:43:16
Witam :) Czy można pominąć ekstrakt z wanilii? Bo akurat nie mam na stanie :(
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-03-23 19:18:51
Tak, można.
Anett
2015-03-21 13:05:37
zrobiłam je dzisiaj i wyszły tak dobre że zniknęły od razu i musiałam dorobić :D
PYCHA
Paulina
2015-03-16 23:51:50
Na jakich mniej więcej wymiarów kokilki to jest przepis?
Bo wiadomo, one mają bardzo różne rozmiary :)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-03-17 16:25:23
Spód 6 cm, góra 9 cm. Pozdrawiam :)
Paulina
2015-03-19 14:17:21
Czyli jeżeli ja mam większą (sporo) średnicę, to powinnam to pewnie krócej piec, prawda?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-03-19 19:38:17
Tak, warto skrócić czas pieczenia jakieś 2-3 minuty, ale najlepiej obserwować i sprawdzać stan wypieczenia.
Paulina
2015-03-19 21:43:55
Dziękuję, na pewno wypróbuję - jak już wiele Pani przepisów, świetne są!
Pozdrawiam :)
2015-03-13 17:44:52
zrobiłam wczoraj, są przepyszne! :)
2015-03-17 16:26:37
bardzo się cieszę, że smakowały :)
2015-03-05 23:24:09
awesome <3
2015-03-05 23:24:09
awesome <3
2015-03-05 20:05:56
Pyszności <3 Klaudia Olbryś Ola Budzikowska
2015-03-05 20:22:09
Dobrze XD hahaha <3
2015-03-05 20:18:37
To mi też ❤
2015-03-05 20:10:47
Chcesz mnie wkurzyć?! xd ZA KARĘ ROBISZ MI TAKIE NA CZWARTEK DO SZKOŁY! Wtedy już będę mogła hahah:*
2015-03-05 20:05:56
Pyszności <3 Klaudia Olbryś Ola Budzikowska
2015-03-05 20:22:09
Dobrze XD hahaha <3
2015-03-05 20:18:37
To mi też ❤
2015-03-05 20:10:47
Chcesz mnie wkurzyć?! xd ZA KARĘ ROBISZ MI TAKIE NA CZWARTEK DO SZKOŁY! Wtedy już będę mogła hahah:*
Monia
2015-03-05 16:24:56
Kasiu wygląda obłędnie! I jak zwykle cudne zdjęcia! Pozdrawiam :)
Eba
2015-03-05 16:05:48
Pysznie wygląda! zrobię taki w weekend dla mojego chłopaka, mam nadzieję, że mu zasmakuje. :)
wedelka
2015-03-05 15:44:06
Robiłam je niedawno. Coś pysznego :)
2015-03-05 14:28:03
robie podobne - fakt niebo w gębie. co robisz z pozostałymi białkami ?? ja używam tylko całych jajek
2015-03-05 16:13:42
dzieki :)
2015-03-05 16:12:24
białka zamrażam i później do czegoś je wykorzystuje, albo od razu robię z nich np. makaroniki, kokosanki, bezy, mini pavlovą, babkę na białkach, etc. Na blogu jest tag - "białka wykorzystanie" :)
2015-03-05 14:28:03
robie podobne - fakt niebo w gębie. co robisz z pozostałymi białkami ?? ja używam tylko całych jajek
2015-03-05 16:13:42
dzieki :)
2015-03-05 16:12:24
białka zamrażam i później do czegoś je wykorzystuje, albo od razu robię z nich np. makaroniki, kokosanki, bezy, mini pavlovą, babkę na białkach, etc. Na blogu jest tag - "białka wykorzystanie" :)
2015-03-05 14:22:15
Niebo :-)
2015-03-05 14:22:15
Niebo :-)
2015-03-05 14:14:29
Obłęd..
2015-03-05 14:14:29
Obłęd..
2015-03-05 14:01:17
Szkoda ze jestem w pracy ... Tez bym zjadła!!!! A mam tylko grejfruta!! 😊
2015-03-05 19:28:48
Tak jeszcze 2 dni ...
2015-03-05 16:08:02
do niedzieli już niedaleko ;)
2015-03-05 14:10:33
Obiecałam sobie ze tylko w niedziele cos słodkiego zrobię a tu taka pokusa ....
2015-03-05 14:06:27
grejpfrut też dobry :)
2015-03-05 14:01:17
Szkoda ze jestem w pracy ... Tez bym zjadła!!!! A mam tylko grejfruta!! 😊
2015-03-05 19:28:48
Tak jeszcze 2 dni ...
2015-03-05 16:08:02
do niedzieli już niedaleko ;)
2015-03-05 14:10:33
Obiecałam sobie ze tylko w niedziele cos słodkiego zrobię a tu taka pokusa ....
Pyszny czekoladowy deser, który prawdopodobnie został stworzony przez mistrza kuchni Jean-Georges Vongerichten. Ponoć niemalże każda amerykańska restauracja oferuje swoją wersje tego pysznego deseru i trudno się dziwić. Lava cakes są intensywnie czekoladowe i każdy kolejny kęs sprawia nam coraz większe doznania. ;) Wbrew pozorom są bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzą się, gdy naga najdzie nas ochota na coś mocno czekoladowego lub niespodziewanie zjawią się niezapowiedziani goście. U mnie właśnie w takich momentach pojawiają się na stole. ;) Jedyne czego trzeba dopilnować, to długość pieczenia, jeśli z nią przesadzimy środek zamiast płynnej lawy nabierze konsystencji brownies. ;) Będzie nadal smacznie, ale to już nie to samo. ;)
Babeczki można też przygotować wcześniej i wstawić przed pieczeniem na kilka godzin do lodówki, wtedy tylko wyjmujemy je gdy będzie się zbliżać planowana pora ich pałaszowania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ważne, żeby jeść je od razu po upieczeniu póki jeszcze są gorące, wtedy stanowią prawdziwe „niebo w gębie”. ;) Źródło przepisu: Paula Deen.
Składniki
Czekoladowa lawa:
Ilość
Składnik
posiekanej gorzkiej czekolady (w oryginale 6 uncji)
posiekanej mlecznej lub deserowej czekolady (2 w oryginale 2 uncje)
masła
mąki pszennej (można zastąpić migdałową lub kasztanową)
cukru pudru (w wersji zdrowej ksylitol)
duże jajka
żółtka
ekstraktu lub pasty z wanilii
likieru pomarańczowego (zastąpiłam kokosowym)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
miękkie masło do nasmarowania kokilek/foremek
mąka lub kakao do oprószenia nasmarowanych foremek
owoce i lub bita śmietana/lody do podania razem z babeczkami
Sposób przygotowania
Sześć kokilek nasmarować masłem i oprószyć kakao albo mąką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 °C (grzanie góra/dół) lub 200 °C (termoobieg).
Posiekaną czekoladę i masło przełożyć do rondelka z grubym dnem, stopić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przestudzić i przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i przesiany cukier puder, zmiksować aż składniki się połączą. Dodać jajka, żółtka, ekstrakt lub pastę z wanilii, likier i zmiksować do połączenia się składników (aż masa będzie gładka i jednolita).
Ciasto rozłożyć równomiernie do 6 kokilek, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec od 10 do 15 minut w zależności od Waszego piekarnika, u mnie były gotowe już po 10 minutach - wierzch powinien być twardy i przypieczony a środek nadal płynny.
Gotowe wyjąć z piekarnika, od razu oddzielić nożem od foremek, odwrócić i przełożyć na talerz. Można oprószyć cukrem pudrem lub kakao.