KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Sernik malinowo-cytrynowy na zimno

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
sernikmal2.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    120 g biszkoptów
    miękkiego masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu trzykrotnie zmielonego
    kilka kropel aromatu cytrynowego
    malin
    cukru pudru
    śmietanki kremówki
    żelatyny w proszku
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    malin

Sposób przygotowania

Spód tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Biszkopty zblendować na pył. Dodać miękkie masło i wyrobić palcami na jednolitą masę. Wyłożyć nią spód tortownicy, schłodzić.

Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić, żeby napęczniała.

Twaróg zmiksować z 50 ml śmietanki, cukrem pudrem. Masę podzielić na dwie równe części. Maliny zblendować, przetrzeć przez sito, by oddzielić pestki.

Do jednej masy dodać mus z malin, wymieszać. Do drugiej dodać startą skórkę z cytryny, sok i aromat cytrynowy. Wymieszać.

Żelatynę podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Nieco przestudzić, podzielić na pół. Do jednej dodać łyżkę masy serowo-malinowej, wymieszać, następnie połączyć z resztą masy twarogowo-malinowej. Do żelatyny w drugim garnuszku dodać łyżkę masy cytrynowo-twarogowej. Następnie połączyć z resztą masy cytrynowej. Wymieszać.

Obie masy (cytrynową i malinową) wstawić do lodówki, żeby nieco stężały (na około 20-30 min).

Kremówkę ubić na sztywno. Dodać po równo do obu tężejących mas i delikatnie wymieszać.

Cytrynową masę nałożyć na biszkopty. Wyrównać. Na niej ułożyć masę malinową, wierzch wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzina, a najlepiej na całą noc.

Stężały sernik wyjąć z tortownicy, oddzielając nożykiem brzeg sernika od boków tortownicy. Udekorować malinami.


Smacznego :)


Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10

Pyszny, orzeźwiający sernik z mocno wyczuwalnym smakiem malin i cytryn. Obie masy idealnie się uzupełniają. Konsystencja sernika idealna, piankowa, puszysta. Od dziś to jeden z moich ulubionych serników na zimno! Mój Mąż również zakochał się w nim od pierwszego spróbowania. ;) Polecam Wam gorąco!

Przepis własny.

Ps. Przypominam o nowe LIŚCIE ŻYCZEŃ (W zakładce w lewym górnym rogu). Możecie tam wybrać przepisy, akie chcielibyście zobaczyć w przyszłym tygodniu.

sernikmal1.JPG sernikmal3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-21 13:36:34

    @Ania - użyłam tortownicy o śr. 22 cm. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2014-07-21 12:55:27

    Jakiej wielkości tortownicy użyła Pani do przygotowania sernika?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-01 08:21:11

    @Martyna - w 1/3 szklanki wody. Już poprawiłam literówkę w przepisie.

    Twój komentarz
  • martyna martyna
    2013-07-31 13:43:39

    Czy żelatynę trzeba namoczyć w 1/3 szklanki wody, czy w 1 i 1/3 szklanki?

    Twój komentarz
  • Justa Justa
    2012-07-11 16:52:25

    Jak zwykle cudne zdjęcia. :-) i moje ulubione smaki, malinka i cytryna :-)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-07-11 14:38:45

    Piękny ten serniczek! Świetne połączenie smaków. Genialny wygląd!Pozdrowienia serdeczne :)

    Twój komentarz
  • edyta edyta
    2012-07-11 13:34:09

    Wspaniały, juz zapisuję do ulubionych. A ze wzgledu na panujące upały czuję, że go szybko przetestuję. :)

    Twój komentarz
  • ilovebake.pl ilovebake.pl
    2012-07-11 12:27:18

    Jak zwykle piękne ciasto, chyba nie zdarzają Ci się wpadki;). Pozdrawiam "zimno", bo taki upał ;p

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-07-11 11:40:17

    Wygląda tak lekko, puszyście i orzeźwiająco;) - wprost idealny sernik na lato!

    Twój komentarz

Sernik malinowo-cytrynowy na zimno

Sernik malinowo-cytrynowy na zimno

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Pyszny, orzeźwiający sernik z mocno wyczuwalnym smakiem malin i cytryn. Obie masy idealnie się uzupełniają. Konsystencja sernika idealna, piankowa, puszysta. Od dziś to jeden z moich ulubionych serników na zimno! Mój Mąż również zakochał się w nim od pierwszego spróbowania. ;) Polecam Wam gorąco!

Przepis własny.

Ps. Przypominam o nowe LIŚCIE ŻYCZEŃ (W zakładce w lewym górnym rogu). Możecie tam wybrać przepisy, akie chcielibyście zobaczyć w przyszłym tygodniu.

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    120 g biszkoptów
    miękkiego masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu trzykrotnie zmielonego
    kilka kropel aromatu cytrynowego
    malin
    cukru pudru
    śmietanki kremówki
    żelatyny w proszku
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    malin

Sposób przygotowania

Spód tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Biszkopty zblendować na pył. Dodać miękkie masło i wyrobić palcami na jednolitą masę. Wyłożyć nią spód tortownicy, schłodzić.

Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić, żeby napęczniała.

Twaróg zmiksować z 50 ml śmietanki, cukrem pudrem. Masę podzielić na dwie równe części. Maliny zblendować, przetrzeć przez sito, by oddzielić pestki.

Do jednej masy dodać mus z malin, wymieszać. Do drugiej dodać startą skórkę z cytryny, sok i aromat cytrynowy. Wymieszać.

Żelatynę podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Nieco przestudzić, podzielić na pół. Do jednej dodać łyżkę masy serowo-malinowej, wymieszać, następnie połączyć z resztą masy twarogowo-malinowej. Do żelatyny w drugim garnuszku dodać łyżkę masy cytrynowo-twarogowej. Następnie połączyć z resztą masy cytrynowej. Wymieszać.

Obie masy (cytrynową i malinową) wstawić do lodówki, żeby nieco stężały (na około 20-30 min).

Kremówkę ubić na sztywno. Dodać po równo do obu tężejących mas i delikatnie wymieszać.

Cytrynową masę nałożyć na biszkopty. Wyrównać. Na niej ułożyć masę malinową, wierzch wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzina, a najlepiej na całą noc.

Stężały sernik wyjąć z tortownicy, oddzielając nożykiem brzeg sernika od boków tortownicy. Udekorować malinami.


Smacznego :)