Tiramisu - najlepsze

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 22 cm
Kochani, przede wszystkim witam Was po przerwie. Była ona spowodowana chorobą moją i córci, która przeciągała się w nieskończoność i nadal jeszcze trwa, ale już chyba powoli nas opuszcza. :) Prawie w tym czasie nie piekłam i nie przyrządzałam deserów, bo zwyczajnie nie miałam na to siły. Ale jak tylko część energii wróciła, postanowiłam od razu to nadrobić i przygotowałam dość lekki torcik jogurtowy z brzoskwiniami. Mam nadzieje, że spodoba Wam się takie stosunkowo małokaloryczne powitanie. :) Na szaleństwa wszak będzie jeszcze czas. :)
Torcik jest bardzo prosty, wręcz banalny w przygotowaniu i niezbyt czasochłonny, a efekt całkiem zadowalający. Dodatkowym plusem jest fakt, że w tym przypadku możemy sobie pozwolić na większy niż zwykle kawałek ciacha i nie pójdzie nam to od razu w biodra. ;) Polecam. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
masła | |
180 g | ciasteczek pełnoziarnistych/ herbatników maślanych/owsianych etc. |
Ilość | Składnik |
---|---|
puszki brzoskwiń (każda po 480 g owoców po odsączeniu) | |
ulubionego jogurtu naturalnego | |
żelatyny | |
śmietanki kremówki | |
cukru pudru (lub więcej jeśli masa okaże się za mało słodka) |
Ilość | Składnik |
---|---|
przezroczysta glazura do owoców lub jasna galaretka |
Brzoskwinie osączyć z zalewy na papierowych ręcznikach.
Spód:
Masło rozpuścić.
Ciasteczka/herbatniki zmielić na pył w malakserze lub przełożyć do foliowego woreczka i zgnieść je na pył za pomocą wałka. Rozdrobnione ciasteczka zmiksować z roztopionym masłem. Powstałą masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm, dociskając dłonią i wyrównując wierzch. Wstawić do lodówki, żeby spód się schłodził.
Jogurt wymieszać z cukrem. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, żeby napęczniała. Rozpuścić na małym ogniu, ewentualnie dodając odrobinę wody.
Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu, a następnie połączyć (stale mieszając) z pozostałym jogurtem. Masę schłodzić w lodówce przez kilkanaście minut (aż zacznie lekko tężeć). Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do powoli tężejącej masy jogurtowej i delikatnie, ale zdecydowanym ruchem wymieszać.
Jedną trzecią kremu wyłożyć na ciasteczkowy spód. Ułożyć na nim część brzoskwiń, rozprowadzić pozostałą masę, wyrównać wierzch, schłodzić przez około 20 minut.
Na schłodzonym torciku ułożyć pokrojone wg własnego uznania brzoskwinie. Zalać je przezroczystą glazurą do owoców lub jasną tężejącą galaretką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)