Przygotowanie: 50 min. Pieczenie: 25 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 20 cm
Dość lekki, orzeźwiający deser - idealny na upały, banalny w przygotowaniu. Mięciutki biszkopt, puszysta i delikatna masa śmietankowa przykryta musem truskawkowym – klasyczne połączenie, które zawsze się sprawdza. Jeśli chcecie by było bardziej „dietetycznie” śmietankę można zastąpić jogurtem osłodzonym odrobiną miodu, będzie równie pysznie, ale mniej kalorycznie. :) Masę śmietankową lub jogurtową można dodatkowo wzbogacić o ulubiony aromat lub dodać ciut ulubionego likieru, truskawki zastąpić innymi owocami, do biszkopta dodać kakao… etc. Wszystko zależy od Waszych upodobań i Waszej wyobraźni. :) Bardzo polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
duże jajka | |
mąki | |
mąki ziemniaczanej | |
cukru |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki kremówki | |
cukru pudru (można wiecej, wg smaku) | |
żelatyny w proszku |
Ilość | Składnik |
---|---|
trukskawek | |
kilka łyżek cukru pudru do smaku | |
żelatyny w proszku |
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20-25 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Biszkopt pozostawiamy w formie.
Masa śmietankowa:
Śmietankę ubić na puszystą, dość sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach zimnej wody i pozostawić na kilka minut, by napęczniała. Przełożyć ją do rondelka i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, nie doprowadzać do wrzenia. Do żelatyny dodać 1-2 łyżki masy śmietankowej, dokładnie wymieszać i gdy będzie jednolita dodać do reszty masy śmietankowej szybko zmiksować, żeby żelatyną dobrze się rozprowadziła i nie zbryliła w grudki.
Gotową masę rozprowadzić na biszkopcie, wyrównując wierzch. Wstawić do lodówki.
Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Około 10 sztuk zostawić do dekoracji, resztę zmiksować blenderem na gładki mus.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki zimnej wody, pozostawić na chwilę, by wchłonęła wodę i napęczniała. Gotową podgrzać w rondelku, mieszając aż całkowicie się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki musu, wymieszać, dodać do reszty musy i szybko zmiksować. Całość wylać na schłodzoną masę śmietankową, na wierzchu ułożyć przepołowione truskawki. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całość dobrze zastygła.
Smacznego :)