Babeczki czekoladowo-pomarańczowe

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
babeczki%20czekoladowo-pomaranczowe_2.JPG

Składniki:

  • Z podanych składników wychodzi około 12 babeczek

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    sody
    jasnego cukru muscovado
    masła
    czekolady
    średnie jajko
    maślanki lub kefiru
    ekstraktu z wanilii
    pomarańcza
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    oleju
    200 g masy cukrowej
    czerwony barwnik spożywczy w żelu
    śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Masło roztopić w kąpieli wodnej razem z posiekaną czekoladą.

Mąkę wymieszać z sodą i przesiać do miski, dodać cukier i skórkę startą z pomarańczy, wymieszać.

W osobnej misce wymieszać jajko, maślankę i ekstrakt waniliowy. Dodać rozpuszczoną i nieco przestudzoną masę czekoladowo-maślaną, wymieszać.

Suche składniki połączyć z mokrymi. Dodać posiekany na małe kawałki miąższ z pomarańczy, wymieszać tylko do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papilotkami, do wysokości 2/3 papilotek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20-25 minut. Studzic na kratce. Wystudzone polać polewą czekoladową ( w tym celu rozpuścić czekoladę razem ze śmietanką i olejem w kapieli wodnej). Wymieszać.

Udekorwać wg uznania, u mnie róże z masy cukrowej (Udekrować wg uznania, u mnie róże z masy cukrowej ( filmik dot. przygotowania).


Smacznego :)

Babeczki czekoladowo-pomarańczowe

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Tym razem babeczki w wersji walentynkowej. Choć równie dobrze możemy zrezygnować z dekoracji i pozostać przy wersji samych czekoladowo-pomarańczowych muffinek. Wyjątkowo smaczne, wilgotne, również na następny dzień. Wspaniale pachnące pomarańczami. W wersji dla zakochanych z różyczką z masy cukrowej, którą oczywiście można pominąć albo zastąpić np. masą marcepanową.

Polecam!

babeczki%20czekoladowo-pomaranczowe_3.JPG babeczki%20czekoladowo-pomaranczowe_4.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • gin gin
    2013-02-16 13:29:07

    Prześliczne :) Uwielbiam aromat pomarańczy...

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-02-12 20:29:34

    Piękne, idealnie walentynkowe .Walentynki kojarzą mi się nie tylko z serduszkami, ale także z czekoladą :)Pozdrowienia :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-12 19:31:28

    HaleY - ciasto jest dość gęste, więc teoretycznie papierowe papilotki nie powinny się "rozleść" , ale nigdy tak nie piekłam, więc nie mogę na sto procent zapewnić... a może lepiej kupić silikonowe? są ogólnie dostępne w hipermarketach, pozdrawiam

    Twój komentarz
  • HaleY HaleY
    2013-02-12 13:23:01

    Hej mam dość głupie pytanie czy jako formę do babeczek mogę użyć takich zwykłych papierowych (czy one się nie rozlezą jak wleje tam ciasto) chwilowo nie mam formy :(

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-02-12 07:07:03

    uwielbiam piec babeczki więc pewnie w najbliższym czasie powstaną u mnie :) pięknie wyglądają :)

    Twój komentarz

Babeczki czekoladowo-pomarańczowe

Babeczki czekoladowo-pomarańczowe

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Tym razem babeczki w wersji walentynkowej. Choć równie dobrze możemy zrezygnować z dekoracji i pozostać przy wersji samych czekoladowo-pomarańczowych muffinek. Wyjątkowo smaczne, wilgotne, również na następny dzień. Wspaniale pachnące pomarańczami. W wersji dla zakochanych z różyczką z masy cukrowej, którą oczywiście można pominąć albo zastąpić np. masą marcepanową.

Polecam!

Składniki

  • Z podanych składników wychodzi około 12 babeczek

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    sody
    jasnego cukru muscovado
    masła
    czekolady
    średnie jajko
    maślanki lub kefiru
    ekstraktu z wanilii
    pomarańcza
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    oleju
    200 g masy cukrowej
    czerwony barwnik spożywczy w żelu
    śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Masło roztopić w kąpieli wodnej razem z posiekaną czekoladą.

Mąkę wymieszać z sodą i przesiać do miski, dodać cukier i skórkę startą z pomarańczy, wymieszać.

W osobnej misce wymieszać jajko, maślankę i ekstrakt waniliowy. Dodać rozpuszczoną i nieco przestudzoną masę czekoladowo-maślaną, wymieszać.

Suche składniki połączyć z mokrymi. Dodać posiekany na małe kawałki miąższ z pomarańczy, wymieszać tylko do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papilotkami, do wysokości 2/3 papilotek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20-25 minut. Studzic na kratce. Wystudzone polać polewą czekoladową ( w tym celu rozpuścić czekoladę razem ze śmietanką i olejem w kapieli wodnej). Wymieszać.

Udekorwać wg uznania, u mnie róże z masy cukrowej (Udekrować wg uznania, u mnie róże z masy cukrowej ( filmik dot. przygotowania).


Smacznego :)