Masło roztopić w kąpieli wodnej razem z posiekaną czekoladą.
Mąkę wymieszać z sodą i przesiać do miski, dodać cukier i skórkę startą z pomarańczy, wymieszać.
W osobnej misce wymieszać jajko, maślankę i ekstrakt waniliowy. Dodać rozpuszczoną i nieco przestudzoną masę czekoladowo-maślaną, wymieszać.
Suche składniki połączyć z mokrymi. Dodać posiekany na małe kawałki miąższ z pomarańczy, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papilotkami, do wysokości 2/3 papilotek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20-25 minut. Studzic na kratce. Wystudzone polać polewą czekoladową ( w tym celu rozpuścić czekoladę razem ze śmietanką i olejem w kapieli wodnej). Wymieszać.
Zapomnij o zwykłych słodkościach i zanurz się w smaku, który jest jak romans na kulinarnym parkiecie! Te babeczki czekoladowe z pomarańczą to kulinarna prawdziwa podróż dla zmysłów. Wyobraź sobie gorzką czekoladę w idealnym związku z soczystą, cytrusową pomarańczą. Idealne dla tych, którzy pragną podbić serce ukochanej osoby w Walentynki albo po prostu uwieść swoje kubki smakowe. Polecam wypróbować i zatracić się w tej słodkiej symfonii!
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
gin
2013-02-16 13:29:07
Prześliczne :) Uwielbiam aromat pomarańczy...
Majana
2013-02-12 20:29:34
Piękne, idealnie walentynkowe .Walentynki kojarzą mi się nie tylko z serduszkami, ale także z czekoladą :)Pozdrowienia :)
SlodkieFantazje
2013-02-12 19:31:28
HaleY - ciasto jest dość gęste, więc teoretycznie papierowe papilotki nie powinny się "rozleść" , ale nigdy tak nie piekłam, więc nie mogę na sto procent zapewnić... a może lepiej kupić silikonowe? są ogólnie dostępne w hipermarketach, pozdrawiam
HaleY
2013-02-12 13:23:01
Hej mam dość głupie pytanie czy jako formę do babeczek mogę użyć takich zwykłych papierowych (czy one się nie rozlezą jak wleje tam ciasto) chwilowo nie mam formy :(
Małgorzata
2013-02-12 07:07:03
uwielbiam piec babeczki więc pewnie w najbliższym czasie powstaną u mnie :) pięknie wyglądają :)
Zapomnij o zwykłych słodkościach i zanurz się w smaku, który jest jak romans na kulinarnym parkiecie! Te babeczki czekoladowe z pomarańczą to kulinarna prawdziwa podróż dla zmysłów. Wyobraź sobie gorzką czekoladę w idealnym związku z soczystą, cytrusową pomarańczą. Idealne dla tych, którzy pragną podbić serce ukochanej osoby w Walentynki albo po prostu uwieść swoje kubki smakowe. Polecam wypróbować i zatracić się w tej słodkiej symfonii!
Składniki
Z podanych składników wychodzi około 12 babeczek
Ilość
Składnik
mąki pszennej
sody
jasnego cukru muscovado
masła
czekolady
średnie jajko
maślanki lub kefiru
ekstraktu z wanilii
pomarańcza
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
oleju
200 g
masy cukrowej
czerwony barwnik spożywczy w żelu
śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Masło roztopić w kąpieli wodnej razem z posiekaną czekoladą.
Mąkę wymieszać z sodą i przesiać do miski, dodać cukier i skórkę startą z pomarańczy, wymieszać.
W osobnej misce wymieszać jajko, maślankę i ekstrakt waniliowy. Dodać rozpuszczoną i nieco przestudzoną masę czekoladowo-maślaną, wymieszać.
Suche składniki połączyć z mokrymi. Dodać posiekany na małe kawałki miąższ z pomarańczy, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papilotkami, do wysokości 2/3 papilotek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20-25 minut. Studzic na kratce. Wystudzone polać polewą czekoladową ( w tym celu rozpuścić czekoladę razem ze śmietanką i olejem w kapieli wodnej). Wymieszać.