ksylitolu (mniej lub więcej wg upodobań smakowych), mona zastąpić miodem
żelatyny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
garść malin
Sposób przygotowania
Spód:
Biszkopty zmiksować w blenderze na proszek, przesypać do miski, dodać roztopione masło, wymieszać ręka do połączenia się składników, przełożyć na spód tortownicy o śr. 20 cm. Docisnąć ręką i wyrównać wierzch, Wstawić na chwilę do lodówki.
Masa serowa:
Maliny delikatnie opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, a następnie rozdrobnić blenderem na mus. Przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pesteczek.
Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Dodać mus z malin.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, pozostawić na chwilę, by napęczniała, następnie podgrzać, aż całkowicie się rozpuści, nie gotować.
Do podgrzanej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej wymieszać, dodać do reszty masy i szybko zmiksować.
Całość:
Masę wylać na biszkoptowy spód, wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godziny, żeby masa dobrze stężała.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i malinami
Orzeźwiający torcik jogurtowy o wyrazistym smaku i aromacie malin. Lekko kwaskowaty, stosunkowo mało kaloryczny, bo przygotowany na bazie jogurtu. Idealny na gorące letnie dni. :)
Składniki:
Spód:
Ilość
Składnik
masła
120 g
okrągłych biszkoptów
Masa jogurtowa:
Ilość
Składnik
malin
jogurtu naturalnego
ksylitolu (mniej lub więcej wg upodobań smakowych), mona zastąpić miodem
Orzeźwiający torcik jogurtowy o wyrazistym smaku i aromacie malin. Lekko kwaskowaty, stosunkowo mało kaloryczny, bo przygotowany na bazie jogurtu. Idealny na gorące letnie dni. :)
Składniki
Spód:
Ilość
Składnik
masła
120 g
okrągłych biszkoptów
Masa jogurtowa:
Ilość
Składnik
malin
jogurtu naturalnego
ksylitolu (mniej lub więcej wg upodobań smakowych), mona zastąpić miodem
żelatyny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
garść malin
Sposób przygotowania
Spód:
Biszkopty zmiksować w blenderze na proszek, przesypać do miski, dodać roztopione masło, wymieszać ręka do połączenia się składników, przełożyć na spód tortownicy o śr. 20 cm. Docisnąć ręką i wyrównać wierzch, Wstawić na chwilę do lodówki.
Masa serowa:
Maliny delikatnie opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, a następnie rozdrobnić blenderem na mus. Przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pesteczek.
Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Dodać mus z malin.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, pozostawić na chwilę, by napęczniała, następnie podgrzać, aż całkowicie się rozpuści, nie gotować.
Do podgrzanej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej wymieszać, dodać do reszty masy i szybko zmiksować.
Całość:
Masę wylać na biszkoptowy spód, wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godziny, żeby masa dobrze stężała.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i malinami