Dzisiaj mam dla Was kolejne ciasto, które można potraktować jako wypiek świąteczny (mnie osobiście kojarzy się nieco ze świętami), ale równie dobrze można zrobić je na inne okazje. Miodowo-o...
Dziś mam dla Was klasyczną tartę w wydaniu jesiennym. Ta tarta powstała, ponieważ nie mogłam zdecydować się jakimi owocami chcę powitać jesień. Rywalizowały o to śliwki i jabłka i w końcu w ...
Drożdżówka, sernik i jagody w jednym cieście… z tego musiało wyjść coś pysznego. :) Zwłaszcza jeśli ciasto jest wilgotne, puszyste, lekko cytrynowe i rozpływa się w ustach, a sernik puszysty...
Bardzo czekoladowe, puszyste i rozpływające się w ustach. Krem a w zasadzie mus ma lekko piankową, puszystą konsystencję, jest mocno czekoladowy i stosunkowo mało słodki. W smaku lekko wyczu...
Wierzcie lub nie, ale lemon curd zjadłam kilka dni temu po raz pierwszy. A chodził już za mną od dłuższego czasu. Jednak zdecydowałam się go zrobić dopiero, gdy zobaczyłam zdjęcia owego krem...
To już jedna z ostatnich propozycji na świąteczny słodki stół. Ale również jedna z najlepszych. Przyznam się Wam , że do tej pory nie przepadałam za mazurkami z dodatkiem kajmaku, ale albo s...
Tym razem coś dla osób, które nie przepadają za typowymi mazurkami, a zdecydowanie preferują czekoladowe smaki. Jeśli lubicie blok czekoladowy ten mazurek będzie dla Was jak znalazł. Tradycy...
Kochani to najlepsze drożdżowe, jakie jadłam. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, długo zachowujące świeżość. Z delikatnym aromatem skórki cytrynowej. Wspaniale komponuje się z kwaskowaty...
Kochani już jestem. :) Witam Was serdecznie po urlopie. Wróciłam wypoczęta, ale z małą kontuzją. :) Ale nic to, zapał do pracy jest, pomysłów całe mnóstwo, a zaległych przepisów, których nie...
Smaczne, proste i mocno kruche ciasteczka z rabarbarem. Pięknie pachnące cynamonem i skórką cytrynową. Pierwszy raz zrobiłam je wiele lat temu i od tamtej chwili co roku, jak tylko zaczyna s...
Bardzo kruche ciasto w połączeniu z rabarbarem i migdałową kruszonką. Pyszne, idealne do popołudniowej herbatki. Spód i boki ciasta mocno kruche, ciasto wręcz rozpływa się w ustach, a wnętrz...
Będzie już nieco karnawałowo - najwyższa pora :), a dodatkowo szybko i bardzo smacznie. Lubicie oponki? Jeśli tak, to jest szansa, że dzięki temu przepisowi polubicie je jeszcze bardziej, a ...
Obiecuję, że to już ostatni w tym roku piernik. ;) Tym razem przekładany dodatkowo kremem z kaszy manny. Ciasto jest proste w przygotowaniu, trzeba tylko odczekać 12 godzin, a później już mo...
To jużostatnia propozycja na tegoroczne Wielkanocne słodkości. Jeszcze jeden mazurekz mojej zeszytowej kolekcji, ten zapewne też jest zaczerpnięty z jakiejśpublikacji papierowej, ale niestet...
Jako, że coraz bardziej myślami jestem przy świętach, sernik też jest już w wersji typowo świątecznej, czyli z dużą ilością bakalii. Jest to typowy ciężki, zbity sernik. Wspaniale wilgotny, ...
U nas w domu są obok pączków i faworków obowiązkową pozycją w karnawałowym menu. :) I chyba darze je większą sympatią niż faworki, pewnie ze względu na ich wygląd. :)Proste i stosunkowo szyb...
Dzisiaj propozycja na Walentynki. :) Choć ciasteczka równie dobrze będą smakowały w każdy inny dzień. ;) Kruche, aromatyczne, rozpływające się w ustach, a kolor bardzo pozytywnie nas nastraj...
Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego autor przepisu nazwał te faworki „Faworkami babci”, być może Jego babcia właśnie tak robiła chrust, moja robiła zupełnie inaczej, tym niemniej i tak bardzo ...
Tym razem sernik… ale za to jaki! ;) Połączenie wszystkiego, co uwielbiam, czyli pysznej masy twarogowej, czekolady i soczystych wiśni. A wszystko pachnące czekoladą i migdałami, które tak c...
Szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast, dlatego jak tylko znajomi podarowali mi reklamówkę antonówek, od razu wiedziałam, jak je wykorzystam. :) Tym razem nie eksperymentowałam i zro...
Chyba dopadła mnie magia świąt. :) Coraz częściej myślę o wypiekach i słodkościach typowych dla tego okresu. Bardziej niż w innych porach roku kusi mnie teraz cynamon, goździki, kardamon, ma...
Na wstępie powiem tak, to najlepsza, najwspanialsza szarlotka, jaką kiedykolwiek jadłam! :) Od dawna wiedziałam, że czekolada z jabłkami w wypiekach wspaniale smakuje, ale nigdy nie jadłam t...
To ciasto jest wprost stworzone dla fanów lekkich, orzeźwiających serników. Zdecydowanie nie jest to ciężki, zwarty sernik, a wręcz przeciwnie. Jest delikatny jak mgiełka, puszysty i mocno l...
Przepis pochodzi ze zbiorów mojej mamy i naprawdę - jeśli mowa o klasycznym serniku na zimno - dotąd nie udało mi się spotkać smaczniejszego.
Powiem krótko. Torcik jest pyszny, waniliowy krem wspaniale charmonizuje z truskawkami (których jest całe mnóstwo) i delikatnym biszkotem. Bez dodatku tłuszczu, więc stosunkowo lekki. Polecam!
Ta tarta „chodziła za mną” już od jakiegoś czasu, musiałam w końcu jej ulec. I powiem Wam, że nie zawiodłam się ani trochę. Dokładnie tak sobie ją wyobrażałam. Połączenie aromatu migdałów, a...
Tym razem coś dla fanów mazurków. Wspaniałe połączenie pomarańczy, marcepanu i kruchego ciasta. Idealny na święta Wielkanocne, ale jeśli lubicie jeść mazurki na co dzień to nic nie stoi na p...
Pierwszy raz natknęłam się na parfait i postanowiłam je wypróbować. Parfait to lody przygotowywane na bazie śmietany a nie mleka. Dzięki czemu podczas mrożenia nie trzeba ich mieszać. Nazwa ...
Zaryzykuję stwierdzenie, że są to najlepsze kruche ciasteczka, jakie jadłam. Delikatne, rozpływające się w ustach, cudownie pachnące wanilią. Aż ciężko się od nich „oderwać”. A do tego banal...
Ostatnimi czasy dość często mam ochotę na sernik, prawie tak często jak na desery czekoladowe i wiśniowe. :) Ten wprawdzie nie jest czekoladowy, ale dodatek wiśni w postaci konfitury obowiąz...