Pierniczki katarzynki

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 21
Będzie już nieco karnawałowo - najwyższa pora :), a dodatkowo szybko i bardzo smacznie. Lubicie oponki? Jeśli tak, to jest szansa, że dzięki temu przepisowi polubicie je jeszcze bardziej, a jeśli nie, to być może właśnie dzisiaj je polubicie. :) Ja nie byłam ogromną fanką oponek, ale po spróbowaniu tych, zmieniłam zdanie. Są bardzo delikatne, puszyste, mięciutkie, wprost rozpływają się w ustach. Mój mąż bardzo szybko przyszedł po dokładkę i nie mógł się od nich oderwać. :) Dodatkowo te były szczególne, bo wszystkie kółeczka – małe i duże, wycinała moja córcia. :) A jak się każdym wyciętym krążkiem zachwycała. ;) Bezcenne. :)
Ja już wiem, że my będziemy do nich często wracać. :) Przepis znaleziony u Elizy, a pochodzi chyba stąd. Gorąco polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
białego tłustego twarogu | |
cukru (w oryginale 1/2 szklanki) | |
szczypta soli | |
cukru z prawdziwą wanilią | |
kwaśnej śmietany (w oryginale 250 ml) | |
żółtka ze średnich lub małych jajek | |
sody oczyszczonej | |
octu |
Mąkę przesiać, ser przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, bardzo dobrze posiekać i wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać kółka a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka lub nakrętki.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Usmażone posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)