Rabarbarowe łódeczki

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 24
Filtry wyszukiwania
rab3.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z ½ cytryny
  • Nadzienie rabarbarowe:

    Ilość Składnik
    rabarbaru
    cukru
    soku z cytryny
    cynamonu

Sposób przygotowania

Mąkę wysypać na stolnicę, masło pokroić w kostkę i posiekać razem z mąką. Dodać resztę składników na ciasto i szybko wyrobić. Spłaszczyć, formułując placek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę a najlepiej 2-3 godziny.

W międzyczasie umyć rabarbar, pokroić w cienkie słupki o długości 4-5 cm, Dodać do niego cukier, cynamon i sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Odstawić.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 2 mm, wycinać z niego nieduże kwadraty (tak aby rabarbar ułożony po przekątnej kwadratów nie wystawał poza nie). Rabarbar ułożyć na kwadratach po przekątnej. Dwa przeciwległe rogi delikatnie zwilżyć wodą lub białkiem i sklejać.

Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 175-180°C.

Studzić na kratce. Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 24

Smaczne, proste i mocno kruche ciasteczka z rabarbarem. Pięknie pachnące cynamonem i skórką cytrynową. Pierwszy raz zrobiłam je wiele lat temu i od tamtej chwili co roku, jak tylko zaczyna się sezon rabarbarowy goszczą na naszym stole. :) Idealnie pasują do popołudniowej herbatki. Polecam! Przepis własny, pomysł na kształt podpatrzony dawno temu w jakiejś gazetce z przepisami.

rab1.JPG rab2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-06-05 08:01:41

    fantastyczny pomysł ! Muszą smakować rewelacyjnie!!

    Twój komentarz
  • ilovebake.pl ilovebake.pl
    2012-05-28 06:57:18

    Świetny pomysł :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-05-27 20:18:30

    Śliczne i z całą pewnością przepyszne !Pozdrawiam Kasiu:)

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-05-27 09:14:24

    Jakie piękne wykonanie! Pysznie! Zapisuję i napewno skorzystam!

    Twój komentarz
  • Jola Szyndlarewicz Jola Szyndlarewicz
    2012-05-27 08:35:07

    wygladają bardzo smakowicie:)

    Twój komentarz

Rabarbarowe łódeczki

Rabarbarowe łódeczki

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 24

Opis

Smaczne, proste i mocno kruche ciasteczka z rabarbarem. Pięknie pachnące cynamonem i skórką cytrynową. Pierwszy raz zrobiłam je wiele lat temu i od tamtej chwili co roku, jak tylko zaczyna się sezon rabarbarowy goszczą na naszym stole. :) Idealnie pasują do popołudniowej herbatki. Polecam! Przepis własny, pomysł na kształt podpatrzony dawno temu w jakiejś gazetce z przepisami.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z ½ cytryny
  • Nadzienie rabarbarowe:

    Ilość Składnik
    rabarbaru
    cukru
    soku z cytryny
    cynamonu

Sposób przygotowania

Mąkę wysypać na stolnicę, masło pokroić w kostkę i posiekać razem z mąką. Dodać resztę składników na ciasto i szybko wyrobić. Spłaszczyć, formułując placek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę a najlepiej 2-3 godziny.

W międzyczasie umyć rabarbar, pokroić w cienkie słupki o długości 4-5 cm, Dodać do niego cukier, cynamon i sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Odstawić.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 2 mm, wycinać z niego nieduże kwadraty (tak aby rabarbar ułożony po przekątnej kwadratów nie wystawał poza nie). Rabarbar ułożyć na kwadratach po przekątnej. Dwa przeciwległe rogi delikatnie zwilżyć wodą lub białkiem i sklejać.

Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 175-180°C.

Studzić na kratce. Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)