KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Mazurek czekoladowy a' la blok

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
mazurek1.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
35x25 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    200 g zimnego masła
    cukru pudru
    żółtka
    jajko
    szczypta soli
  • Masa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    wody
    200 g masła
    cukru
    cukier wanilinowy
    kakao
    mleka w proszku (miałkie, nie może być granulowane)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania

Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Dużą blachę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blachę. Ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 200 stopni C do zrumienienia. Bardzo dobrze ostudzić.

Wodę, masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao umieścić w rondlu o grubym dnie. Na średnim ogniu gotować do powstania gładkiej masy (masło i cukier muszą się dokładnie rozpuścić). Nadal gotując dodawać stopniowo mleko, aż do uzyskania gęstej, czekoladowej, masy (uwaga! szybko się przypala,więc należy nieustannie mieszać łyżką lub malakserem). Aby masa się udała przyda się kilka wskazówek:

  • by nie dopuścić do powstania grudek mleka w proszku domieszania użyj malaksera
  • jeśli masa jest za rzadka - dodaj mleko
  • jeśli jest zbyt zbita - wlej wodę
  • jeśli jest blada - dosyp kakao
  • gdy wydaje Ci się, że jest gotowa - spróbuj czy mleko wproszku dokładnie się rozpuściło i w razie konieczności jeszcze chwilę podgrzej, nieustannie mieszając.

Gotową masę lekko przestudzić i rozsmarować na cieście. Dowolnie udekorować.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Tym razem coś dla osób, które nie przepadają za typowymi mazurkami, a zdecydowanie preferują czekoladowe smaki. Jeśli lubicie blok czekoladowy ten mazurek będzie dla Was jak znalazł. Tradycyjny spód z kruchego ciasta, przykryty masą czekoladową na bazie mleka w proszku. Ja do bloku z wielu względów mam szczególny sentyment. Pierwszy raz zrobiłam go dawno, dawno temu (w wieku około 8-9 lat) specjalnie dla Taty i nie wiedzieć czemu, mimo że zachwycił mnie smakiem następny raz miał miejsce dopiero kilkanaścielat później, tym razem dla mojego Męża :)… Polecam, szczególnie Fanom bloku. :) Przepis zaczerpnięty stąd , dalej cytuję za Autorką.

mazurek2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • qwerty qwerty
    2013-03-29 18:48:45

    wlasnie go piecze, mam nadzieje ze bedzie tak ladny i tak smakowity jak twoj :-)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-04-07 07:58:01

    Mam o wiele prostszy sposób na wykonanie masy czekoladowej, mianowicie:

    w garnku rozpuszczamy wodę, cukry i masło a mleko w proszku i kakao przesiewamy przez sitko do dużej miski (nie będzie grudek) i mieszamy. Kiedy masło z wodą i cukrem się zagotują wlewamy do mleka w proszku wymieszanego z kakao i szybko mieszamy łyżką lub mikserem z końcówkami do ucierania (mieszadła). Ten sposób gwarantuje brak grudek i brak możliwości przypalenia masy. I jest o wiele szybszy :) Polecam.

    Ja dziś będę robić ten mazurek z tym, że masę zrobię po swojemu.

    Dziękuję za przepis :)

    Twój komentarz
    • Mija Mija
      2016-03-26 12:30:25

      A jakie proporcje?

      Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-04-02 11:17:22

    Jestem pewna, że by mi smakował, wygląda bardzo smakowicie:)!

    Pozdrawiam cieplutko!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-04-02 06:07:25

    Kasiu słiczny mazurek, uwielbiam blok czekoladowy, więc podejrzewam, zę nie umiałabym sie od tego mazurka oderwać:)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-04-01 18:48:37

    Kasiu piękny Ci wyszedł :) Też przymierzam się do tego samego mazurka w tym tygodniu :)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-04-01 12:23:28

    Zrobię słodki prezent Rodzince, która uwielbia mazurki:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-03-31 19:24:39

    Jaki piękny ten mazurek! Mniam! Kasiu, wspaniały po prostu.

    Pozrowienia:)

    Twój komentarz
  • Samantha Samantha
    2012-03-31 15:26:32

    Bardzo ładnie ozdobiłaś !

    Twój komentarz
  • Aleksandra Rybińska Aleksandra Rybińska
    2012-03-31 13:41:00

    Jeszcze nigdy nie robiłam ani nie jadłam mazurka. Nie były tradycyjnymi ciastami w mojej rodzinie. Twój wypiek wygląda wyjątkowo apetycznie.

    Twój komentarz
  • 2012-03-31 12:45:40

    Smile For You - :) ... do szarlotki baaardzo zachecam, jest wyjątowa, smak niezapomniany :)

    Twój komentarz
  • 2012-03-31 12:09:42

    Sernik czekoladowy i Najdelikatniejszy Sernik świata :D A z drugiej sekcji ciast jabłkowych - wspaniała Szarlotka z Serem i Nutą pomarańczy - ach, ta to mi smaku narobiła :D

    Twój komentarz
  • Dusia Dusia
    2012-03-31 11:37:20

    bardzo ładny.

    PS. Warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)

    Twój komentarz
  • abcmojejkuchni abcmojejkuchni
    2012-03-31 07:49:09

    Podoba mi się ten mazurek!:) nawet bardzoooo:)

    Twój komentarz
  • 2012-03-30 19:34:35

    Ciasteczkowapotworzyca.blox.pl - kwiecisty, bo nie mogę już doczekać się wiosny :D

    Twój komentarz
  • 2012-03-30 19:32:56

    Smile For You - :)) cieszę się, a co najbardziej oczom smakowało? ;))

    Twój komentarz
  • 2012-03-30 19:31:53

    Pyszna pasja, dzięki :) choć tym razem jakoś specjalnie się nie postarałam :)

    Twój komentarz
  • 2012-03-30 18:02:16

    jaki kwiecisty :)

    Twój komentarz
  • 2012-03-30 16:35:20

    śliczny!

    Twój komentarz
  • 2012-03-30 15:54:40

    cudowny mazurek :)

    Twój komentarz
  • 2012-03-30 15:07:15

    rany jaki piękny!!!!!

    Twój komentarz
  • 2012-03-30 14:36:00

    O mamoo... Btw, przejrzałam u Ciebie dzisiaj w wolnej chwili sekcję Serniki i Ciasta z jabłkami... Kochana, najadłam się oczami chociaż nie powiem, ślina ciekła :D :D

    Twój komentarz
  • 2012-03-30 14:28:18

    ślicznie dekorujesz :)

    Twój komentarz

Mazurek czekoladowy a' la blok

Mazurek czekoladowy a

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 35x25 cm

Opis

Tym razem coś dla osób, które nie przepadają za typowymi mazurkami, a zdecydowanie preferują czekoladowe smaki. Jeśli lubicie blok czekoladowy ten mazurek będzie dla Was jak znalazł. Tradycyjny spód z kruchego ciasta, przykryty masą czekoladową na bazie mleka w proszku. Ja do bloku z wielu względów mam szczególny sentyment. Pierwszy raz zrobiłam go dawno, dawno temu (w wieku około 8-9 lat) specjalnie dla Taty i nie wiedzieć czemu, mimo że zachwycił mnie smakiem następny raz miał miejsce dopiero kilkanaścielat później, tym razem dla mojego Męża :)… Polecam, szczególnie Fanom bloku. :) Przepis zaczerpnięty stąd , dalej cytuję za Autorką.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    200 g zimnego masła
    cukru pudru
    żółtka
    jajko
    szczypta soli
  • Masa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    wody
    200 g masła
    cukru
    cukier wanilinowy
    kakao
    mleka w proszku (miałkie, nie może być granulowane)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania

Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Dużą blachę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blachę. Ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 200 stopni C do zrumienienia. Bardzo dobrze ostudzić.

Wodę, masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao umieścić w rondlu o grubym dnie. Na średnim ogniu gotować do powstania gładkiej masy (masło i cukier muszą się dokładnie rozpuścić). Nadal gotując dodawać stopniowo mleko, aż do uzyskania gęstej, czekoladowej, masy (uwaga! szybko się przypala,więc należy nieustannie mieszać łyżką lub malakserem). Aby masa się udała przyda się kilka wskazówek:

  • by nie dopuścić do powstania grudek mleka w proszku domieszania użyj malaksera
  • jeśli masa jest za rzadka - dodaj mleko
  • jeśli jest zbyt zbita - wlej wodę
  • jeśli jest blada - dosyp kakao
  • gdy wydaje Ci się, że jest gotowa - spróbuj czy mleko wproszku dokładnie się rozpuściło i w razie konieczności jeszcze chwilę podgrzej, nieustannie mieszając.

Gotową masę lekko przestudzić i rozsmarować na cieście. Dowolnie udekorować.

Smacznego :)