Tiramisu - najlepsze

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 25 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 9
Forma: 23x23 cm
Kolejna wielkanocna propozycja. Tym razem mazurek z nadzieniem chałwowo-daktylowym. Tradycyjny kruchy spód został zastąpiony kruchym spodem kokosowym (bez pieczenia) przykryty warstwą pysznego chałwowego nadzienia i chrupiącymi orzeszkami. Mojej rodzince bardzo przypadł do gustu. Polecam szczególnie fanom chałwy, choć mi bardzo smakował mimo ze za samą chałwą nie przepadam. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki kokosowej | |
roztopionego oleju kokosowego (ok. 4 łyżek w konsystencji stałej) | |
miodu płynnego (gęsty podgrzewamy), można zastąpić syropem klonowym | |
ekstraktu/pasty z wanilii |
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g | naturalnej pasty tahini |
mleka kokosowego | |
dowolnych orzechów (u mnie 50 g ziemnych i 50 g laskowych bez skórki) | |
suszonych daktyli | |
ekstraktu z wanilii |
Ilość | Składnik |
---|---|
dowolnych orzechów, posiekanych | |
opcjonalnie gorzka lub mleczna czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej |
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwile, żeby zmiękły.
Mąkę mieszamy w naczyniu z roztopionym olejem, płynnym miodem lub syropem klonowym i resztą składników. Można
to zrobić łyżką/ręka lub w malakserze. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy jeszcze odrobinę oleju kokosowego lub wody.
Odstawiamy na chwilę, żeby mąka wchłonęła płyn.
W międzyczasie daktyle odcedzamy na sitku z wody, wrzucamy do blendera/malaksera, dodajemy podgrzane mleko
kokosowe i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pastę tahini i ponownie blendujemy aż masa będzie jednolita.
Kokosowe "ciasto" przekładamy do niedużej foremki (u mnie o wym. o. 23 x 23 cm), można ją wyłożyć folią aluminiową
lub papierem do wypieków, choć nie jest to konieczne. Gotową masę wykładamy na ciasto, wierzch
wyrównujemy. Dekorujemy posiekanymi orzechami, czekoladą lub inaczej wg uznania.
Smacznego :)