Tradycyjne szwajcarskie ciasteczka, czekoladowo-migdałowe, na zewnątrz otoczone chrupiącą skorupką, wewnątrz mięciutkie i lekko ciągnące. Z wyraźna nutą korzenną, choć w smaku dominuje połąc...
Wyważone, przyjemne połączenie kruchuteńkiego ciasta z masą jabłeczną, masą kokosową i masą orzechowo-czekoladową. Całość pokryta kołderką z polewy czekoladowej oprószonej wiórkami kokosa.
Piankowy, delikatny, na wskroś brzoskwiniowy. Ekspresowy w przygotowaniu.
Muffiny przygotowane na bazie mąki ryżowej i kukurydzianej. Wolne od glutenu, ale nie mniej pyszne niż takie tradycyjne przygotowane na bazie mąki pszennej.
Miękkie i lekko ciągnące w środku, z chrupiącą skorupką na zewnątrz. W smaku przypominają brownies. Mocno czekoladowe.
Serniczki, które zniknęły u nas w mgnieniu oka. Wilgotna, jedwabiście kremowa, dyniowa masa, z przyjemną nutą cynamonu i aromatem skórki z pomarańczy.
Mięciutkie i lekko chrupiące ciasteczka o lekko karmelowym posmaku. Zasmakują nie tylko dzieciom. ;) Ciasteczka są ekspresowe i proste w przygotowaniu.
Kruche ciasteczka z cukrem, z przepisu znalezionego w kajecie mojej babci, choć nie pamiętam, by je piekła w takiej formie, ale pewnie byłam zbyt mała, by wszystkie jej wypieki spamiętać
Malinianki, czyli drożdżówki z nadzieniem malinowym, obficie polane lukrem. ;) Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach.
Sernik jagodowy na zimno bez sera, za to na jogurtach greckich. :) Zależało mi, żeby ciasto było lekkie i w miarę możliwości niskokaloryczne nie tracąc na smaku
Mocno cytrynowe, aromatyczne i orzeźwiające, ale nie za kwaśne muffinki wypełnione borówkami, które można zamienić na maliny, porzeczki, jagody lub inne drobne owoce.
Lekki biszkopt wypełniony po same brzegi musem truskawkowym. Minimalizm, ale za to jaki smaczny. Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie truskawki, t
Zdrowe ciasto bez jajek, mąki, tłuszczu i cukru. Okazuje się, że jest to możliwe. :) Nie powiem, żeby było jakoś wybitnie niskokaloryczne
Zdrowe lody bez dodatku śmietanki, żółtek, mleka i cukru, a mimo to naprawdę smaczne. Niewątpliwą ich zaletą jest niska kaloryczność
Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie owocowe koktajle, a nie robiliście ich jeszcze w wersji trójkolorowej, a przy okazji wielosmakowej
Nie przepadam za piankami, ale moje dziecko je lubi, dlatego co jakiś czas, będąc w sklepie, próbowało mnie przekonać, żebyśmy kupiły jakieś pianki.
Prosty, szybki i dość pożywny deser, który świetnie sprawdzi się na podwieczorek, ale może nam też zastąpić np. drugie śniadanie.
Te ciasteczka to jedna z pierwszych słodkości, które upiekłam na samym początku mojej przygody z kucharzeniem.
Coś dla fanów kajmaku. Wilgotne, lekko kakaowe muffinki z kajmakową wkładką i ... bonusem w postaci kajmakowej polewy.
Babeczki last minut. Ich przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut, a są tak pyszne, że jest dalece prawdopodobne, iż znikną ze świątecznego stołu jako pierwsze. ;)
Jeśli jesteście fanami Nutelli, to mam dla Was dobra wiadomość. Oto kolejny pomysł na jej wykorzystanie. ;) I to jakie pyszne wykorzystanie.
Wieniec drożdżowy, który nie tylko świetnie sprawdzi się jako dekoracja wielkanocnego stołu, ale również zaskoczy biesiadników
Odkąd zobaczyłam je kilka lat temu na blogu La receta de la felicidad wiedziałam, że muszę je kiedyś zrobić. Poczyniłam je już rok temu, ale
Bułeczki o niemiecko-amerykańskim rodowodzie. W smaku przypominają nieco bułeczki norweskie, ale są bardziej lepkie, chciałoby się powiedzieć ciągnące i zdecydowanie słodsze
Przepis tak banalny, że zastanawiam się czy w ogóle powinno się o nim mówić per "przepis". ;) Nieco zdrowsza wersja tradycyjnych owoców pod kruszonką
Ten sernik ma pewnie z milion kalorii, ale wychodzi tak pyszny, że nie można mu się oprzeć.
Nawet sobie nie wyobrażacie jak bardzo nie mogę się już doczekać wiosny. I te babeczki są właśnie jednym z przejawów mojej tęsknoty za ciepłem
Tym razem pancakes w wersji pełnoziarnistej, wypełnione po same brzegi bananami. Robimy je w domu od dawna i niezmiernie mnie zachwycają
Pyszny czekoladowy deser, który prawdopodobnie został stworzony przez mistrza kuchni Jean-Georges Vongerichten
Placuszki, które nie zawierają glutenu. Jeśli użyjemy mleka roślinnego pozbawimy je też laktozy.