Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Pyszna chałka z masłem lub domowej roboty dżemem, to najlepsze śniadanie, jakie mogę sobie wyobrazić. Chałka mięciutka, puszysta, pachnąca i rozpływa się w ustach. Jej charakterystyczny kształt i złocista skórka sprawiają, że chalka jest nie tylko smaczna, ale i pięknie się prezentuje.
Ilość | Składnik |
---|---|
20 g | świeżych drożdży |
ciepłego mleka | |
drobnego cukru do wypieków | |
cukru wanilinowego | |
soli | |
mąki | |
duże jajko | |
masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
jajko | |
mleka |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
drobnego cukru | |
roztopionego masła |
Do misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek i wsypać rozkruszone drożdże. Zasypać cukrem i zalać połową ciepłego mleka. Wymieszać z 2-3 łyżkami mąki, tak, by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki: roztrzepane jajko, resztę mleka, roztopione masło i ciepłe mleko i wrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. W razie potrzeby można dodać trochę mąki. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na stolnicę i odgazować. Podzielić na 4 równe części. Z każdej zrobić wałek na środku grubszy, zwężający się na końcach, a następnie zapleść warkocz* jak tutaj (dla ułatwienia napiszę w jakiej kolejności ja to robiłam: zaczynam od ponumerowania warkoczy, a następnie zaplatam 4 na 3, 2 na 4, 4 na 1, 3 na 2, 1 na 3, 3 na 4, 2 na 1, 4 na 2, 2 na 3, 1 na 3, 4 na 1 … i zgodnie z tą regułą do skończenia chałki**). Gotową chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub włożyć do foremki. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką (u mnie kruszonka w postaci drobnych okruszków, taką do chałki lubię najbardziej) .
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Studzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
*Warkocze dla ułatwienia można sobie ponumerować wykałaczką lub czymś ostrym.
**Mi z tego przepisu wychodzą 2 małe chałki lub jedna bardzo duża, więc jeśli robimy dwie małe, to zaplatając warkocz tą metodą na pewno nie dojdziemy do końca „wyliczanki”, jeśli robimy jedną dużą, to wtedy przejdziemy pewnie przez całą instrukcję :)
Smacznego :)