Kochani, najpierw kilka słów wyjaśnienia, dlaczego tak mnie mało na blogu ostatnimi czasy i czemu aktualnie tak rzadko pojawiają się tu przepisy. Otóż wynika to przede wszystkim z dużych zmi...
Banalne w przygotowaniu babeczki z rozpływającego się w ustach kruchego ciasta. W smaku i aromacie delikatna waniliowa nuta. Nadziane masą toffi lub kajmakową (co kto woli) i czekoladowym ga...
Kolejna inspiracja na walentynki. :) Choć, przyznam, że ja bym się nie pogniewała, jakbym dostała takie serduszko z jakiejkolwiek innej okazji, a najlepiej bez. ;)Serduszka to klasyczne obłę...
Zapewne też od czasu do czasu macie dylemat, co zrobić z białkami, które zostały po przygotowywaniu ciasta kruchego, drożdżowego tudzież innych słodkości z dodatkiem samych żółtek. Mnie zdar...
Wytrawne muffinki o smaku pizzy. Ciasto z dodatkiem przecieru pomidorowego, ementalera, prosciutto, o charakterystycznym aromacie oregano i bazylii. Można wzbogacić je oliwkami, suszonymi po...
Puszysta, klasyczna rolada z kremem na bazie białej czekolady i śmietanki. Jeśli lubicie, lekkie, puszyste i delikatne ciasta, to ta rolada na pewno przypadnie Wam do gustu. Serduszka na wie...
Uzależniające babeczki, którym już po pierwszym kęsie bardzo ciężko się oprzeć. Chrupiąca z wierzchu i lekko ciągnąca wewnątrz beza o wyraźnym smaku orzecha laskowego przełożona pysznym pusz...
Mała inspiracja na zbliżające się Walentynki. Choć równie dobrze można je przygotować na każdą inną okazję. Baza to kruche ciasteczka, u mnie waniliowe, ale mogą być w dowolnym innym smaku i...
Od teraz to zdecydowane jedne z moich ulubionych. Mięciutkie, puszyste i wilgotne, z wyraźnym posmakiem cappuccino. Ukryty w środku Michałek jest naprawdę miłą niespodzianką. :) A uśmiech dz...
Pyszna szarlotka w cieście z mąki razowej. Ciasto jest kruchutkie z cynamonową nutą i delikatnym karmelowym i miodowym posmakiem. Nadzienie dość klasyczne, z nutą cynamonu, wzbogacone o orze...
Gdyby nie gruba warstwa lukru chciałoby się rzec, że są to pączki w wersji light. Pączusie smakują jak bułeczki cynamonowe. Są sprężyste, pulchne, mięciutkie. Najlepsze w dniu upieczenia, pó...
Wierzcie mi nazwa nie kłamie. ;) Zjedzenie choćby kawałeczka tego ciasta daje niesamowite doznania smakowe. To kolejne z moich ulubionych ciast czekoladowych, zdecydowanie plasuje się w ścis...
Małe co nieco w sam raz na drugie śniadanie. :) Mięciutkie, puszyste, delikatnie słodkie, ale nie przesłodzone. Robię je już kolejny raz, ale dopiero teraz udało mi się je uwiecznić na zdjęc...
Banalne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto z mąki pełnoziarnistej. Wilgotne, puszyste, z delikatnym aromatem wanilii. Za sprawą mąki razowej nieco pełniejsze i bardziej wyraziste w smaku ni...
To już kolejny tort komunijny przygotowywany w ramach akcji „Pieczemy tort komunijny”. Ze sklepem ZlotyAniol.pl pokazujemy Wam jak w prosty sposób zrobić w domu efektowny, a jednocześnie nie...
Lekka, delikatna jak puch babka. Jeśli tylko będziemy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owiniętą folią, będzie równie smaczna na drugi dzień. Idealna zarówno na Wielkanoc,...
Puszysta, mięciutka i wilgotna babka ucierana z wyraźną nutą pomarańczy, wyczuwalną zarówno w smaku jak i zapachu. Ja jestem fanką wszelkich cytrusowych smaków, więc mi bardzo przypadła do g...
Kochani dzisiejszy post jest pierwszym w ramach akcji "Pieczemy tort komunijny". Z uwagi na zbliżający się czas organizowania przyjęć komunijnych przez kilka najbliższych tygodni w ramach ws...
Bardzo smaczna bezproblemowa babka, która – jeśli tylko będziecie trzymać się wskazówek – uda się na sto procent. Jak przystało na ciasto ucierane, ważne, żeby składniki miały temperaturę po...
Jeśli lubicie kawowe smaki w wypiekach ta babka przypadnie Wam do gustu. Delikatnie kawowa, z drobinkami ciągnącej się czekolady, zanurzona w polewie nutellowo-kawowej. Dość zwarta i wilgotn...
Jeśli podobnie jak ja lubicie wilgotne, pulchne ciasta z delikatnym owocowym posmakiem, to ta babka przypadnie Wam do gustu. :) Waniliowe ciasto bardzo przyjemnie komponuje się z ciastem mal...
Banalny i ekspresowy w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczny. Mięciutki, delikatny, puszysty. Świeży również na drugi dzień po upieczeniu, czy dłużej, tego nie wiem, bo u nas tyle nie w...
To ostanie ciasto przygotowane w ramach akcji Pieczemy torty komunijne. Niech to ostatnie miejsce Was bynajmniej nie zmyli, bo ciasto jest bardzo smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, c...
Mięciutkie, puszyste i długo zachowujące świeżość – po prostu pyszne. Kwaskowatość rabarbaru przyjemnie łączy się ze słodyczą bułeczki i twarogowego nadzienia. Zarówno ciasto jak i ser wzbog...
Kolejny wpis z cyklu „Pieczemy tort komunijny”. Tym razem mam dla Was tort anansowy, lekki, orzeźwiający, nie za słodki. Klasyczny jasny biszkopt mocno naponczowany syropem z ananasów, przeł...
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się ciasto biszkoptowe z dodatkiem masła. Sporo z Was Czytelników prosiło mnie na FB o przepis na to ciasto, a więc jest. :)Biszkopt genueński jest nieco bardzi...
Pyszny mazurek o zdecydowanym kokosowym smaku, to ciekawa odmiana na wielkanocnym stole. Kruchy, rozpływający się w ustach spód przykryty warstwą kokosowego nadzienie na bazie kremu ze zmiel...
Wypróbowałam dwa przepisy na tę włoską babkę drożdżową – oryginalny przepis włoski i przepis zmodyfikowany przeze mnie w celu uproszczenia sobie życia przed świętami. Oryginalny dodam po świ...
Kolejna wielkanocna propozycja. Tym razem mazurek z nadzieniem chałowym. Tradycyjny kruchuteńki spód przykryty warstwą pysznego chałwowego nadzienia i chrupiącymi orzeszkami. Mojej rodzince ...
Dokładnie taki mazurek pamiętam z dzieciństwa. Kruchuteńkie maślane ciasto posmarowane grubą warstwą pysznego domowego kajmaku. I nie mam tu na myśli masy krówkowej, bo teraz używa się tych ...