KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Szybki chleb tostowy

Przyg: 10 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 15
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_9991.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x20 cm

  • Ilość Składnik
    mąki pszennej
    letniej wody
    15 g drożdży świeżych lub 7 g instant (używałam świeżych)
    1 łyżeczka cukru (dałam 2 łyżeczki)
    soli
    troszkę oleju do smarowania (użyłam 1 łyżeczkę)

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać cukier, wymieszać. Odstawić na chwilę, by dobrze się rozpuściły. Gdy są już dobrze rozpuszczone przelać całość do miski z mąką, dodać sól, wymieszać.

Robotem/mikserem (końcówką z hakiem) lub ręcznie dokładnie wyrobić ciasto (ja wyrabiam ciasto dosłownie kilka minut; ciasto wychodzi dość lepkie, ale zwarte).

Ciasto nasmarować z zewnątrz olejem i włożyć do foremki o wymiarach ok. 20 x 11 cm, wierzch wygładzić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godziny; ciasto powinno wypełnić całą foremkę).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 °C piekarnika i piec około 25 minut (na półce obok chleba postawić naczynko żaroodporne z wodą). Upieczony chleb wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby nie wysychał.

Smacznego :)

Szybki chleb tostowy

Ocena:
Przyg: 10 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 15

Banalny i ekspresowy w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczny. Mięciutki, delikatny, puszysty. Świeży również na drugi dzień po upieczeniu, czy dłużej, tego nie wiem, bo u nas tyle nie wytrwał. :) Po wyrobieniu ciasta, wkładamy je od razu do foremki, tam wyrasta i gdy podwoi objętość (a dzieje się to dość szybko) wstawiamy do piekarnika i po niespełna pół godzinie mamy upieczony bardzo smaczny chlebek tostowy bez ulepszaczy, co w przypadku kupnego pieczywa tostowego rzadko się zdarza. :) Przepis znalazłam tutaj. Bardzo polecam.

IMG_9960.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Mama w Niemczech Mama w Niemczech
    2014-10-15 12:20:46

    Na pewno wypróbuje bo moja córka kocha chleb tostowy ale ja chce ja dobrze odżywiać, bez ulepszaczy. Mam nadzieje, ze mi sie uda chlebek. Zapraszam na www.mamawniemczech.blog.pl

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2014-10-06 09:06:55

    Świetny ten chlebek. Puszysty, mięciutki nawet po kilku dniach jest rewelacyjny. Od jakiegoś czasu piekę trzy keksówki za jednym razem i mam na kilka dni spokój. Mieszam mąkę 450 i 650 z zależności , którą mam otwartą. Raz jednej, a raz drugiej jest więcej - wychodzi idealny nie tylko do tostów. Robiłam na drożdżach zwykłych i instant. Różnica minimalna. Jedynie co zmieniłam w przepisie to czas rośnięcia, bo wkładam na ponad pół godziny do nagrzanego piekarnika i tam sobie chlebuś rośnie. nie może być za ciepło w piekarniku, bo zabijemy drożdże i nici z chlebka będzie. 40-50 st. C i wyłączyć po nagrzaniu.

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2014-03-26 06:43:32

    Upiekłam! Rewelacyjny chleb tostowy! Świetny efekt przy minimalnym wysiłku. Użyłam suszonych drożdzy. Po wyjęciu z pieca chleb niesamowicie chrupiący i puszysty. Na drugi dzień równie smaczny - został zjedzony zgodnie z przeznaczeniem jako zapiekane kanapki. Zamierzam go piec co weekend:) Bardzo POLECAM!Czekam na następny przepis na chleb tostowy do przetestowania:)Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2014-03-18 13:41:10

    Kasiu! Bardzo dziękuję za odpowiedź. Poprzestanę zatem na mące typ 550. Jak upieke dam znać co do efektu:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-13 10:12:34

    @Catherine - Kasiu, cieszę się bardzo. :) W najbliższym czasie będę testować jeszcze jeden chlebek tostowy i jeśli tamten również nam zasmakuje to wrzucę na bloga i dam znać, który lepszy. :) Jeśli chodzi o mąkę, to zaczęłabym od 550, wychodzi na niej delikatniejszy, na mące 750 jest bardziej wyrazisty, w smaku bliżej mu do tradycyjnego pszennego chleba niż do pieczywa tostowego. Ale najlepiej spróbować zrobić dwa i zobaczyć, który Wam bardziej podpasuje. Z tymże do mąki 750 trzeba będzie dodać ciut więcej wody. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2014-03-13 09:53:05

    Kochana! Jak ja Ci dziękuję za ten przepis:) Poszukuje właśnie chlebu tostowego idealnego bez polepszaczy i innych wynalazków. I wreszcie JEST! Niesamowicie smacznie wygląda. Kasiu powiedz proszę czy do chleba użyłaś zwykłej mąki pszennej np. typ 550 czy chlebowa typ 750 będzie lepsza?

    Twój komentarz

Szybki chleb tostowy

Szybki chleb tostowy

Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 15

Forma: 11x20 cm

Opis

Banalny i ekspresowy w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczny. Mięciutki, delikatny, puszysty. Świeży również na drugi dzień po upieczeniu, czy dłużej, tego nie wiem, bo u nas tyle nie wytrwał. :) Po wyrobieniu ciasta, wkładamy je od razu do foremki, tam wyrasta i gdy podwoi objętość (a dzieje się to dość szybko) wstawiamy do piekarnika i po niespełna pół godzinie mamy upieczony bardzo smaczny chlebek tostowy bez ulepszaczy, co w przypadku kupnego pieczywa tostowego rzadko się zdarza. :) Przepis znalazłam tutaj. Bardzo polecam.

Składniki

  • Ilość Składnik
    mąki pszennej
    letniej wody
    15 g drożdży świeżych lub 7 g instant (używałam świeżych)
    1 łyżeczka cukru (dałam 2 łyżeczki)
    soli
    troszkę oleju do smarowania (użyłam 1 łyżeczkę)

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać cukier, wymieszać. Odstawić na chwilę, by dobrze się rozpuściły. Gdy są już dobrze rozpuszczone przelać całość do miski z mąką, dodać sól, wymieszać.

Robotem/mikserem (końcówką z hakiem) lub ręcznie dokładnie wyrobić ciasto (ja wyrabiam ciasto dosłownie kilka minut; ciasto wychodzi dość lepkie, ale zwarte).

Ciasto nasmarować z zewnątrz olejem i włożyć do foremki o wymiarach ok. 20 x 11 cm, wierzch wygładzić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godziny; ciasto powinno wypełnić całą foremkę).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 °C piekarnika i piec około 25 minut (na półce obok chleba postawić naczynko żaroodporne z wodą). Upieczony chleb wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby nie wysychał.

Smacznego :)