KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Szwedzki chlebek z kardamonem

Przyg: 30 min Pieczenie: 25 min
Średni
Porcje: 13
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_3856.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    30 g drożdży świeżych
    lekko ciepłego mleka
    4-5 ziaren kardamonu
    mąki
    cukru
    oleju
  • Do posmarowania ciasta:

    Ilość Składnik
    żółtko
    mleka
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    soku z cytryny
    cukru pudru
    odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania

Ziarna kardamonu utrzeć w moździerzu (można też użyć gotowego kardamonu w proszku. Z drożdży kilku łyżek mleka i 1/2 łyżki cukru i odrobiny mąki przygotować zaczyn, ostawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn wymieszać z resztą mleka, mąką, cukrem, startym kardamonem i szczyptą soli. Wyrobić. Dodać olej i ponownie wyrobić ciasto. Przykryć lnianą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 45 minut, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.

Ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na prostokąt 27 x 35 cm, po czym ponacinać w poprzek obu dłuższych brzegów na ok. 1/3 długości, tworząc paski o szerokości 1- 1,5cm. Paski z obu stron na przemian zawijać do środka, lekko dociskając. Przykryć ściereczka i odstawić na około 20 min, aby ciasto ponownie wyrosło.

Żółtko rozkłócić widelcem z mlekiem. Powstałą mieszanką posmarować ciasto. Chlebek ułożyć na blasze lub w szerszej keksówce i piec w temp. 175° C(termoobieg 160° C) przez około 20-25 minut. Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Przygotować lukier (rozetrzeć wszystkie składniki). Lukrem polać albo dokładnie posmarować wierzch chlebka. Odstawić by polewa dobrze zastygła.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 25 min
Średni
Porcje: 13

Dziś mam dla Was szwedzki chlebek z kardamonem. Zupełnie nie wiem czemu nazywany jest chlebkiem, bo przypomina raczej w smaku i strukturze ciasta bułkę paryską czy chałkę, nie mniej jednak nie zmienia to faktu, że jest smaczny i łatwy w wykonaniu. Co ważne chlebek jest bardzo puszysty i długo zachowuje świeżość. Dobry z samym masełkiem jak i z różnymi słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Polecam! Ps. Przepis z drobnymi zmianami zaczerpnięty z gazetki Pyszne ciasta na Wielkanoc.

IMG_3853.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • aneta aneta
    2015-03-05 19:02:21

    Przepis nieudany. Piekę od wielu lat i ciasta drożdżowe nie mają przede mną tajemnic. No cóż, ten wypiek to niewypał.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-09 23:48:47

      A co konkretnie było z nim nie tak? Ja piekę ten chlebek od czasu do czasu i nigdy nie miałam z nim problemów.

      Twój komentarz
  • nod nod
    2014-12-07 11:13:38

    4-5 ziaren kardamonu to ile będzie kardamonu w proszku z torebki?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-07 13:53:52

      Myślę, że w proszku wyjdzie około 1/2-2/3 łyżeczki. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-03-21 19:16:51

    Kochana slinianki zdecydowanie mocniej mi pracują niż chwilę temu:)

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-03-21 18:27:29

    Pycha;) Myślę, że do śniadaniowej herbatki byłby idealny;)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-03-21 17:36:50

    Bardzo przepraszam, ale czy nie powinno być 30g drożdży, bo 30dag, to trochę dużo...

    Twój komentarz
  • 2012-03-20 21:43:17

    Monia, jeśli lubisz zapach kardamonu, to polecam, bo chlebek pyszny, jednak aromat kardamonu jest mocno wyczuwalny, więc trzeba lubić tę przyprawę albo ją poninąć. :)

    Twój komentarz
  • 2012-03-20 21:40:58

    Aqua aerobik - jak na wypiek z białej mąki to stosunkowo mało kaloryczny jest ten chlebek... na cały (a wychodzi naprawdę duży) dajemy tylko 6 łyżek oleju, cukru tylko 2 łyżki, więc wbrew pozorom tych kalorii nie jest jakoś strasznie dużo :)

    Twój komentarz
  • 2012-03-20 16:03:06

    ale cudo o jaaaaaa nigdy nie jadłam a wygląda nieziemsko :*

    Twój komentarz
  • kornik kornik
    2012-03-20 14:08:50

    Uwielbiam te szwedzkie wypieki z kardamonem Twój chlebek wygląda tak lekko i wiosennie:) Pycha!

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-03-20 12:32:21

    Bardzo do mnie przemawia, pięknie wygląda i pewnie pysznie smakuje!:)

    Twój komentarz
  • 2012-03-20 11:34:29

    Wygląda bardzo apetycznie, ale pewnie tez i duzo kalorii w związku z tym będzie na liczniku ; )?

    Twój komentarz
  • 2012-03-20 10:28:48

    Ojoj... No to Kochana mi smaku narobiłaś :D uwielbiam takie połączenie <3

    Twój komentarz
  • 2012-03-20 10:18:01

    Smile For You, z masełkiem i dżemem lub miodem smakuje cudownie :))

    Twój komentarz
  • 2012-03-20 10:16:28

    Asiu, już wysyłam ekspresem ;))

    Twój komentarz
  • 2012-03-20 09:55:24

    Ja też, do kawki a z masełkiem i dżemem albo Miodkiem będzie dobry ?

    Twój komentarz
  • 2012-03-20 09:44:07

    to ja poproszę kawałek:)

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2012-03-20 06:54:22

    I ten lukier na wierzchu..mmm wygląda smakowicie;)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-03-20 05:47:24

    O, jaki piekny! Ja też piekłam kiedyś szwedzki z kardamonem. Ależ to było pyyyyszne.

    Pozdrowienia:)

    Twój komentarz

Szwedzki chlebek z kardamonem

Szwedzki chlebek z kardamonem

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 13

Opis

Dziś mam dla Was szwedzki chlebek z kardamonem. Zupełnie nie wiem czemu nazywany jest chlebkiem, bo przypomina raczej w smaku i strukturze ciasta bułkę paryską czy chałkę, nie mniej jednak nie zmienia to faktu, że jest smaczny i łatwy w wykonaniu. Co ważne chlebek jest bardzo puszysty i długo zachowuje świeżość. Dobry z samym masełkiem jak i z różnymi słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Polecam! Ps. Przepis z drobnymi zmianami zaczerpnięty z gazetki Pyszne ciasta na Wielkanoc.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    30 g drożdży świeżych
    lekko ciepłego mleka
    4-5 ziaren kardamonu
    mąki
    cukru
    oleju
  • Do posmarowania ciasta:

    Ilość Składnik
    żółtko
    mleka
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    soku z cytryny
    cukru pudru
    odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania

Ziarna kardamonu utrzeć w moździerzu (można też użyć gotowego kardamonu w proszku. Z drożdży kilku łyżek mleka i 1/2 łyżki cukru i odrobiny mąki przygotować zaczyn, ostawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn wymieszać z resztą mleka, mąką, cukrem, startym kardamonem i szczyptą soli. Wyrobić. Dodać olej i ponownie wyrobić ciasto. Przykryć lnianą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 45 minut, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.

Ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na prostokąt 27 x 35 cm, po czym ponacinać w poprzek obu dłuższych brzegów na ok. 1/3 długości, tworząc paski o szerokości 1- 1,5cm. Paski z obu stron na przemian zawijać do środka, lekko dociskając. Przykryć ściereczka i odstawić na około 20 min, aby ciasto ponownie wyrosło.

Żółtko rozkłócić widelcem z mlekiem. Powstałą mieszanką posmarować ciasto. Chlebek ułożyć na blasze lub w szerszej keksówce i piec w temp. 175° C(termoobieg 160° C) przez około 20-25 minut. Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Przygotować lukier (rozetrzeć wszystkie składniki). Lukrem polać albo dokładnie posmarować wierzch chlebka. Odstawić by polewa dobrze zastygła.

Smacznego :)