Przepisów na pierniczki jest już na blogu kilka. Ale te wydały mi się na tyle smaczne, że uznałam, iż kolejny przepis nie zaszkodzi. :)
Przepis na tradycyjny keks, najeżony bakaliami. Wilgotny, aromatyczny i pyszny. Ulubione ciasto mojego dziecka.
Klasyczny, puszysty i delikatny sernik przekładany paskami czekoladowego biszkopta, dzięki czemu po ukrojeniu tworzy się przyjemny dla oka widok szachownicy.
Szybki i bezproblemowy, niezbyt wyrafinowany, ale wyjątkowo smaczny placek budyniowo-jabłkowy.
Ciasto idealne na jesień i zimę, można rzec, że nawet trochę w klimacie świątecznym. Miodowe blaty przełożone nadzieniem ze smażonych jabłek i kremem budyniowym.
Ciasteczka, które idealnie wkomponują się w "halloweenową imprezę". Choć równie dobrze sprawdzą się na kinder party.
Kolejna propozycja na "halloweenowy" wieczór. Wystarczy przygotować ulubione kruche ciasteczka w kształcie piernikowego ludka
To już prawdopodobnie moja ostatnia propozycja na Hallowen w tym roku.
Zawadiackie babeczki na Halloween. My nie obchodzimy tego "święta", ale dostałam od Was sporo maili z prośbą
Babeczki w sam raz na zabawę z okazji Halloween dla tych nieco starszych. Dla dzieci naszykujcie mniej drastyczne słodkości.
Połączenie delikatnego ucieranego ciasta na samych żółtkach z masą jabłeczno-budyniową, bitą śmietaną i chrupiącą bezą.
Dokładnie takie, jak sobie wyobrażałam - mięciutkie, nie za suche, o wyrazistym aromacie korzennym.
Karpatka to jedne z ulubionych ciast mojego męża. I w zasadzie nie mam pojęcia, czemu do tej pory przepis na to ciacho nie znalazł się na blogu.
Krucha tarta z przepysznym musem dyniowym. Nadzienie jest bardzo delikatnem z subtelną waniliową nutką.
Kruchuteńka, rozpływająca się w ustach szarlotka mojej mamy, która obok tej babcinej jest najczęściej serwowana w naszym domu.
Znacznej części z Was zapewne bardzo dobrze znane ciasto ze szpinakiem, któremu ciacho zawdzięcza swą piękna, charakterystyczna barwę.
Ulubione ciasteczka mojego męża. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i mocno kokosowe w środku.
Kakaowy wilgotny biszkopt, puszysty krem nutellowy, dwie warstwy herbatników przełożone kwaskowatymi powidłami i warstwa puszystej bitej śmietany.
Klasyczne biszkoptowe ciasteczka, które pieczemy w foremkach w kształcie muszelek. Delikatne, mięciutkie, subtelnie maślane, z lekko cytrynową nutą.
Kruchy, maślany spód w połączeniu z pysznymi karmelizowanymi jabłkami z nutą wanilii.
Sernik, który przypadnie do gusty zwłaszcza fanom masła orzechowego i ... dzieciom. ;) Masło orzechowe jest tylko subtelnie wyczuwalne, a smak i aromat delikatny.
Ulubione drożdżówki mojej córci. Mięciutkie, puszyste, subtelnie pachnące wanilią i skórką cytryny. Aż po brzegi wypełnione pyszną masą serową.
Proste, szybkie ciacho kruche pachnące wanilią, przełożone masą śliwkowo-budyniową.
Chrupiące ciasteczka o wyraźnym smaku i aromacie Nutelli.
Puszyste, mięciutkie ciasto ucierane, o delikatnym bananowym smaku i intensywnym cynamonowym aromacie.
Sycące, pożywne muffiny z mąki razowej, pełne świeżych, soczystych malin. Idealne na drugie śniadanie lub szybki podwieczorek.
Bardzo delikatne, kruche i lekko ciągnące w środku. W smaku delikatnie kawowe, choć ja bym rzekła, że raczej przypominają smak cappuccino
Ciasto, które kojarzy mi się z domem rodzinnym i dzieciństwem. Pamiętam, że tego tupu ciasta często gościły na naszym stole w tygodniu, babcia przygotowywała je na podwieczorek.
Jeśli lubicie Nutelle i czekoladowe wypieki nie będziecie zawiedzeni. Przygotowanie tego ciacha nie przysporzy Wam raczej problemów, jest naprawdę proste, a przy tym wyjątkowo smaczne.
Bardzo smaczne połączenie delikatnego kruchego ciasta z kremem cytrynowym i malinami