Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 15 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 24
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| ¾ szklanki | masła orzechowego | 
| mąki gryczanej (białej) lub orkiszowej | |
| proszku do pieczenia | |
| ¼ łyżeczki | sody oczyszczonej | 
| masła w temperaturze pokojowej | |
| ksylitolu lub erytrotolu | |
| ekstraktu lub pasty z wanilii | |
| duże jajko | |
| soli (dałam pół) | 
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| mlecznej czeklady (w zdrowszej wersji można zastąpić gorzką) | |
| posiekane orzechy arachidowe do obtoczenia | |
| orzechy laskowe do środka | |
| gorzkiej czekolady ( min. 70% kakao) | |
| bardzo dojrzałe awokado | |
| mąki orzechowej/migdałowej lub kokosowej | |
| syropu klonowego lub płynnego miodu | 
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 150 g | czekolady deserowej/ mlecznej lub gorzkiej | 
| cukier puder, białko i czarny barwnik spożywczy do zrobienia oczu lub gotowe cukierki oczy | 
Ciasteczka:
Piekarnik nagrzać do 180 °C (piekłam z termoobiegiem).
Dwie duże blachy wyłożyć papierem do wypieków.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, odstawić
na bok.
W drugim naczyniu utrzeć mikserem miękkie masło z masłem
orzechowym na puszystą masę, Dodać cukier puder i brązowy cukier, ucierać aż
masa będzie puszysta, jednolita i gładka. Dodać ekstrakt/pastę z wanilii i
jajko, zmiksować do połączenia się składników.
Dodać suche składniki i wymieszać na niskich obrotach miksera.
Z masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego
(powinno wyjść ok. 24 kulki), każdą kłaść na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia, zachowując spore odstępy. 
Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 7-8
minut, następnie wyjąć z piekarnika i za pomocą drewnianego trzonka od tłuczka
do kotletów/praski do ziemniaków lub rączki od wałka zrobić na środku kulek
wgłębienia (ciasteczka będą pękać, gdy je naciśniecie, ale tak ma być).
Ciasteczka z wgłębieniami umieścić z powrotem w piekarniku i piec kolejne 6-8
minut, aż się zarumienią. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić na kratce.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Gdy już
jest letnia przełożyć do worka cukierniczego/tutki z papieru, odciąć końcówkę,
tak żeby powstała na końcu worka malutka dziurka. Czekoladę wycisnąć we
wgłębienia ciasteczek zrobić na każdym po 8 nóg pająkowych. Za czym czekolada zastygnie
włożyć we wgłębienie połówki pralinek. Resztą czekolady przykleić oczy pająka
(jeśli macie gotowe cukierki w kształcie oczu).
Jeśli  nie macie
takich cukierków najlepiej zrobić oczy z lukru królewskiego, w tym celu cukier
puder trzeba rozetrzeć z odrobiną białka (dodajemy je stopniowo) - lukier
powinien być na tyle gęsty, że po nałożeniu na łyżkę/blat nie rozlewa się na
boki.
Niewielka część lukru zabarwić na czarno.
Białym lukrem robić gałko oczne, czarnym zrobić na nich małe
kropeczki. Odstawić do zastygnięcia.
Smacznego :)
Źródło przepisu: omgchocolatedesserts.com