Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 15 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 24
Ilość | Składnik |
---|---|
¾ szklanki | masła orzechowego |
mąki gryczanej (białej) lub orkiszowej | |
proszku do pieczenia | |
¼ łyżeczki | sody oczyszczonej |
masła w temperaturze pokojowej | |
ksylitolu lub erytrotolu | |
ekstraktu lub pasty z wanilii | |
duże jajko | |
soli (dałam pół) |
Ilość | Składnik |
---|---|
mlecznej czeklady (w zdrowszej wersji można zastąpić gorzką) | |
posiekane orzechy arachidowe do obtoczenia | |
orzechy laskowe do środka | |
gorzkiej czekolady ( min. 70% kakao) | |
bardzo dojrzałe awokado | |
mąki orzechowej/migdałowej lub kokosowej | |
syropu klonowego lub płynnego miodu |
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g | czekolady deserowej/ mlecznej lub gorzkiej |
cukier puder, białko i czarny barwnik spożywczy do zrobienia oczu lub gotowe cukierki oczy |
Ciasteczka:
Piekarnik nagrzać do 180 °C (piekłam z termoobiegiem).
Dwie duże blachy wyłożyć papierem do wypieków.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, odstawić
na bok.
W drugim naczyniu utrzeć mikserem miękkie masło z masłem
orzechowym na puszystą masę, Dodać cukier puder i brązowy cukier, ucierać aż
masa będzie puszysta, jednolita i gładka. Dodać ekstrakt/pastę z wanilii i
jajko, zmiksować do połączenia się składników.
Dodać suche składniki i wymieszać na niskich obrotach miksera.
Z masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego
(powinno wyjść ok. 24 kulki), każdą kłaść na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia, zachowując spore odstępy.
Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 7-8
minut, następnie wyjąć z piekarnika i za pomocą drewnianego trzonka od tłuczka
do kotletów/praski do ziemniaków lub rączki od wałka zrobić na środku kulek
wgłębienia (ciasteczka będą pękać, gdy je naciśniecie, ale tak ma być).
Ciasteczka z wgłębieniami umieścić z powrotem w piekarniku i piec kolejne 6-8
minut, aż się zarumienią. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić na kratce.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Gdy już
jest letnia przełożyć do worka cukierniczego/tutki z papieru, odciąć końcówkę,
tak żeby powstała na końcu worka malutka dziurka. Czekoladę wycisnąć we
wgłębienia ciasteczek zrobić na każdym po 8 nóg pająkowych. Za czym czekolada zastygnie
włożyć we wgłębienie połówki pralinek. Resztą czekolady przykleić oczy pająka
(jeśli macie gotowe cukierki w kształcie oczu).
Jeśli nie macie
takich cukierków najlepiej zrobić oczy z lukru królewskiego, w tym celu cukier
puder trzeba rozetrzeć z odrobiną białka (dodajemy je stopniowo) - lukier
powinien być na tyle gęsty, że po nałożeniu na łyżkę/blat nie rozlewa się na
boki.
Niewielka część lukru zabarwić na czarno.
Białym lukrem robić gałko oczne, czarnym zrobić na nich małe
kropeczki. Odstawić do zastygnięcia.
Smacznego :)
Źródło przepisu: omgchocolatedesserts.com