Na wstępie powiem tak, to najlepsza, najwspanialsza szarlotka, jaką kiedykolwiek jadłam! :) Od dawna wiedziałam, że czekolada z jabłkami w wypiekach wspaniale smakuje, ale nigdy nie jadłam t...
To ciasto jest wprost stworzone dla fanów lekkich, orzeźwiających serników. Zdecydowanie nie jest to ciężki, zwarty sernik, a wręcz przeciwnie. Jest delikatny jak mgiełka, puszysty i mocno l...
Przepis pochodzi ze zbiorów mojej mamy i naprawdę - jeśli mowa o klasycznym serniku na zimno - dotąd nie udało mi się spotkać smaczniejszego.
Powiem krótko. Torcik jest pyszny, waniliowy krem wspaniale charmonizuje z truskawkami (których jest całe mnóstwo) i delikatnym biszkotem. Bez dodatku tłuszczu, więc stosunkowo lekki. Polecam!
Ta tarta „chodziła za mną” już od jakiegoś czasu, musiałam w końcu jej ulec. I powiem Wam, że nie zawiodłam się ani trochę. Dokładnie tak sobie ją wyobrażałam. Połączenie aromatu migdałów, a...
Tym razem coś dla fanów mazurków. Wspaniałe połączenie pomarańczy, marcepanu i kruchego ciasta. Idealny na święta Wielkanocne, ale jeśli lubicie jeść mazurki na co dzień to nic nie stoi na p...
Pierwszy raz natknęłam się na parfait i postanowiłam je wypróbować. Parfait to lody przygotowywane na bazie śmietany a nie mleka. Dzięki czemu podczas mrożenia nie trzeba ich mieszać. Nazwa ...
Zaryzykuję stwierdzenie, że są to najlepsze kruche ciasteczka, jakie jadłam. Delikatne, rozpływające się w ustach, cudownie pachnące wanilią. Aż ciężko się od nich „oderwać”. A do tego banal...
Ostatnimi czasy dość często mam ochotę na sernik, prawie tak często jak na desery czekoladowe i wiśniowe. :) Ten wprawdzie nie jest czekoladowy, ale dodatek wiśni w postaci konfitury obowiąz...
Lato nie może obejść się bez wypieków z wiśni. :) Tym razem cudownie wilgotny placek drożdżowy ze wspomnianymi wiśniami. I ani trochę nie przesadzę, jak powiem, że to najwspanialsze ciasto d...
Tym razem naszło mnie na sernik czekoladowy, miałam akurat w lodówce sporo kremowego twarożku, który trzeba było wykorzystać, a w szafce sporo gorzkiej czekolady, więc powiedziałam sobie „do...
Mocno czekoladowy, bardzo wilgotny torcik, z wyraźną nutą alkoholu, a więc zdecydowanie nie dla dzieci. Za sprawą czekolady dość słodki, więc nie da się go jeść zbyt dużo, ale dzięki temu ni...
Banalne w przygotowaniu babeczki z rozpływającego się w ustach kruchego ciasta. W smaku i aromacie delikatna waniliowa nuta. Nadziane masą toffi lub kajmakową (co kto woli) i czekoladowym ga...
Moja kolejna wariacja na temat szarlotki. Tm razem wersja z dodatkiem białego wina, które jest prawie niewyczuwalne, subtelnie tylko podkreśla winność jabłek. Ciasto bardzo kruche, delikatne...
Dziś ciasteczka, które zażyczyła sobie moja córcia, po tym jak zobaczyła podobne na wystawie cukierni. Nie miałam więc wyjścia, trzeba było zrobić. ;)To nic innego jak klasyczne kruche ciast...
Klasyczna szarlotka na kruchym waniliowym cieście z pysznym nadzieniem jabłecznym, w którym zapach wanilii i cynamonu wzajemnie cudownie się przenikają. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło j...
Klasyczny kruchy spód wzbogacony o aromat rumu wypełniona zapiekaną masą śmietanową i cynamonowymi śliwkami. Nie wiem czemu, ale uwielbiam smak i zapach śliwek w połączeniu z rumem i cynamon...
Lubię kruche ciasto. Lubię za to jak smakuje, lubię za kruchość i za to jak rozpływa się w ustach, lubię za stosunkowo szybkie i proste przygotowanie. Nie trzeba godzinami sterczeć w kuchni ...
Deser idealny na wieczór we dwoje. :) Ale też na każdą inną okazje, gdy chcemy zachwycić naszych gości. :) Na potrójnie czekoladowy deser składa się wilgotny, mocno czekoladowy spód z browni...
Proste w przygotowaniu, przesmaczne ciasto, które zasmakuje zarówno dużym i małym. Po raz kolejny potwierdza się reguła, że w prostocie tkwi siła. :) Bo ciasto niby takie banalne, a cała rod...
Pyszny mazurek o zdecydowanym kokosowym smaku, to ciekawa odmiana na wielkanocnym stole. Kruchy, rozpływający się w ustach spód przykryty warstwą kokosowego nadzienie na bazie kremu ze zmiel...
Kolejna wielkanocna propozycja. Tym razem mazurek z nadzieniem chałowym. Tradycyjny kruchuteńki spód przykryty warstwą pysznego chałwowego nadzienia i chrupiącymi orzeszkami. Mojej rodzince ...
Dokładnie taki mazurek pamiętam z dzieciństwa. Kruchuteńkie maślane ciasto posmarowane grubą warstwą pysznego domowego kajmaku. I nie mam tu na myśli masy krówkowej, bo teraz używa się tych ...
To zdecydowanie mazurek dla zabieganych. Nie wymaga od nas dużego nakładu pracy i nie jest czasochłonny. Jedyne na co musimy czekać to ciasto piekące się w piekarniku, a w międzyczasie można...
To jeden z najlepszych serników na blogu i w ogóle z serników jakie jadłam. I mówię to ja, osoba, która za chałwą nie przepada. Sernik z tego przepisu jest jeszcze lepszy niż ten chałwowy, k...
Jeszcze delikatniejszy i bardziej kremowy niż znany większości sernik nowojorski. Sernik londyński jest dosłownie jedwabiście kremowy, wręcz mazisty (wszystko to za sprawą nie ubijania białe...
Sprawdzone połączenie kruchego, rozpływającego się w ustach ciasta z rabarbarem i truskawkami. Czyż może być bardziej klasycznie? Chyba tylko wtedy, gdy rozdzielilibyśmy składniki nadzienia ...
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki i jak tylko przychodzi ich pora korzystam z nich, ile się da. :) Tym razem mam dla Was pyszną i banalną w przygotowaniu tartę z ich udziałem. Kruc...
Jeśli podobnie jak ja nie możecie się już doczekać truskawek i lubicie jeść o tej porze roku mocno owocowe, orzeźwiające swoim smakiem ciacha i desery to jest to propozycja w sam raz dla Was...
Powiem szczerze, że nie sądziłam, że te rogaliki aż tak mi zasmakują. Jeśli chodzi o drobne wypieki, to wolę je z reguły w wersji kruchej. Drożdżowe wolę babki i ciasta tudzież drożdżówki. A...