KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Sernik czekoladowo-limonkowy

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_0241.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    200 g pełnoziarnistych ciastek czekoladowych (ja dałam 150-160 g ciastek digestive i 50 g rozdrobnionej gorzkiej czekolady)
    masła
  • Składniki na masę serową:

    Ilość Składnik
    750 g sera Philadelphia (ja użyłam kremowego twarożku)
    cukru pudru
    jajka
    żółtka
    sok wyciśnięty z 4 limonek

Sposób przygotowania

Spód:

Ciastka rozdrobnić w malakserze (blenderze). Masło rozpuścić i wymieszać dokładnie z ciastkami.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć dokładnie folią aluminiową wewnątrz i zewnątrz. Nigella proponuje, by zrobić to w ten sposób: Na podstawie tortownicy połóżcie duży arkusz folii aluminiowej, a następnie zamocujcie obręcz. Folię wywińcie do góry, całość postawcie na drugim arkuszu folii, który także wywińcie do góry i zegnijcie jego brzeg z brzegiem pierwszego, tworząc wodoszczelną barierę. Spód tortownicy wyłożyć masą ciasteczkową, mocno ją ugniatając rękoma lub łyżką. Wstawić do lodówki do stężenia. Piekarnik nastawić na 180°C.

Masa serowa:

Serek utrzeć na puch, dodać cukier, jajka, żółtka i sok wyciśnięty z limonek. Wszystko razem zmiksować. Masa wychodzi bardzo luźna. Przelewamy ją na ciasteczkowy spód.

Całość:

Zagotować wodę. Wstawić tortownice do dużej brytfanny. Do brytfanny wlać wodę, tak by sięgała do połowy wysokości tortownicy z masą serową. Całość przenieść do piekarnika i piec około 1 h, sprawdzając po 50 minutach. Masa ma się lekko ściąć, ale pod skórką powinno być zauważalne jej delikatne drżenie. Sernik pozostawić do lekkiego przestudzenia w piekarniku, następnie wyjąć, przełożyć tortownicę na metalową kratkę, ostrożnie rozchylając folię zewnętrzna i wewnętrzną, pozostawić do wystygnięcia. Gdy sernik wystygnie całkowicie, wstawić go do lodówki i wyjąć 20 minut przed podaniem.


Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10

To ciasto jest wprost stworzone dla fanów lekkich, orzeźwiających serników. Zdecydowanie nie jest to ciężki, zwarty sernik, a wręcz przeciwnie. Jest delikatny jak mgiełka, puszysty i mocno limonkowy. Połączenie ciężkiego, czekoladowego spodu z lekkim i puszystym serowo-limonkowym kremem to strzał w dziesiątkę. No cóż, Nigella wie co dobre. :) Sernik swoją delikatność zawdzięcza pieczeniu w kąpieli wodnej. Limonki nadają mu wyrazistego, intensywnego smaku, ale absolutnie nie jest to smak zbyt intensywny, kwaskowatość limonek w tym serniku jest raczej subtelna, nie narzucająca się i naprawdę wspaniale się komponuje ze słodkim, mocno czekoladowym spodem. Polecam, jeśli ktoś jeszcze nie wypróbował tego rozpowszechnionego już w sieci przepisu, zaczerpniętego oczywiście od Nigelli Lawson. :)

IMG_0249.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • agatlang agatlang
    2013-08-13 14:41:38

    Mimo, że był niski, podobała mi się konsystencja - była właśnie taka, jaką zawsze chciałam osiągnąć, choć muszę przyznać, że sam sernik był dla nas chyba jednak za kwaśny. Mogłam dodać albo więcej cukru, albo mniej soku z limonek. Wprawdzie na drugi dzień sernik był lepszy, ale wciąż co niektórzy mówili, że jest dość kwaśny ;). Ale mimo wszystko polecam, bo smak jest ciekawy.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-12 21:28:32

    @Agatlang - hmmm... z tego co pamiętam, on nie powinien wyjść niski, raczej taki standardowy, ok. 7 cm wysokości.

    Twój komentarz
  • agatlang agatlang
    2013-08-11 15:53:44

    Sernik upieczony, ale jeszcze niespróbowany ;). Mam tylko pytanie: czy on ma być taki niski? Wiem, że bez proszku ani piany z białek nie miał prawa wyrosnąć, ale jest naprawdę niski. Czy na przyszły raz powinnam dodać np. pianę z białek?

    Twój komentarz
  • agatlang agatlang
    2013-08-10 16:11:11

    To cudownie :). Bardzo dziękuję za odpowiedź, jutro biorę się za pieczenie :).

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-10 08:27:14

    @Agatlang - można zrobić z normalnego twarogu, naczynie z wodą można wstawić też na najniższą półkę w piekarniku, a pieczony sernik na wyższą, nad tą z wodą, wtedy naczynie nie musi być na tyle duże by mieściła się w nim tortownica. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • agatlang agatlang
    2013-08-09 12:12:10

    A czy można zrobić go z normalnego twarogu, zmielonego trzykrotnie? I czy jest jakiś inny patent na tę kąpiel wodną (zwłaszcza, czy można upiec go normalnie), bo chyba nie mam takiej brytfanny, w którą weszłaby moja tortownica :/.

    Twój komentarz
  • talablaska talablaska
    2012-05-03 19:12:23

    To musi być niebiański smak :))) Muszę wypróbować !!!

    Twój komentarz
  • Monisia Monisia
    2011-10-02 11:07:45

    Mmmm,serowo-limonkowe marzenie;)

    Twój komentarz
  • Dominika Dominika
    2011-09-30 19:47:40

    pyszne, pyszne :)

    Twój komentarz
  • Sisters4cooking Sisters4cooking
    2011-09-30 18:12:01

    Wygląda wspaniale i pewnie tak też smakuje! Chętnie bym spróbowała...

    Twój komentarz
  • jolantaszyndlarewicz jolantaszyndlarewicz
    2011-09-30 15:10:08

    ależ on musi smakować:) ja serniki uwielbiam ...i to obojętne czy lekkie czy cięzkie:) ....dlatego nie mogę piec ich zbyt często, bo by, sama zjadła:)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2011-09-30 12:31:46

    Genialnie wygląda!

    Twój komentarz
  • Łyżka Łyżka
    2011-09-30 12:18:47

    na pewno jest pyszny ;)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-09-30 09:23:31

    Musi smakować obłędnie (szybko znalazła się ta, co jeszcze nie próbowała - hihihi;)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-09-30 07:10:50

    Cudowny! Ślinianki pracują... Zrobię sobie, a co!

    Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Aciri Aciri
    2011-09-30 06:51:56

    Miałam okazję już go jeść. Jest wspaniały!

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2011-09-30 06:23:04

    Takie serniki to ja lubię:)

    Twój komentarz

Sernik czekoladowo-limonkowy

Sernik czekoladowo-limonkowy

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 21 cm

Opis

To ciasto jest wprost stworzone dla fanów lekkich, orzeźwiających serników. Zdecydowanie nie jest to ciężki, zwarty sernik, a wręcz przeciwnie. Jest delikatny jak mgiełka, puszysty i mocno limonkowy. Połączenie ciężkiego, czekoladowego spodu z lekkim i puszystym serowo-limonkowym kremem to strzał w dziesiątkę. No cóż, Nigella wie co dobre. :) Sernik swoją delikatność zawdzięcza pieczeniu w kąpieli wodnej. Limonki nadają mu wyrazistego, intensywnego smaku, ale absolutnie nie jest to smak zbyt intensywny, kwaskowatość limonek w tym serniku jest raczej subtelna, nie narzucająca się i naprawdę wspaniale się komponuje ze słodkim, mocno czekoladowym spodem. Polecam, jeśli ktoś jeszcze nie wypróbował tego rozpowszechnionego już w sieci przepisu, zaczerpniętego oczywiście od Nigelli Lawson. :)

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    200 g pełnoziarnistych ciastek czekoladowych (ja dałam 150-160 g ciastek digestive i 50 g rozdrobnionej gorzkiej czekolady)
    masła
  • Składniki na masę serową:

    Ilość Składnik
    750 g sera Philadelphia (ja użyłam kremowego twarożku)
    cukru pudru
    jajka
    żółtka
    sok wyciśnięty z 4 limonek

Sposób przygotowania

Spód:

Ciastka rozdrobnić w malakserze (blenderze). Masło rozpuścić i wymieszać dokładnie z ciastkami.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć dokładnie folią aluminiową wewnątrz i zewnątrz. Nigella proponuje, by zrobić to w ten sposób: Na podstawie tortownicy połóżcie duży arkusz folii aluminiowej, a następnie zamocujcie obręcz. Folię wywińcie do góry, całość postawcie na drugim arkuszu folii, który także wywińcie do góry i zegnijcie jego brzeg z brzegiem pierwszego, tworząc wodoszczelną barierę. Spód tortownicy wyłożyć masą ciasteczkową, mocno ją ugniatając rękoma lub łyżką. Wstawić do lodówki do stężenia. Piekarnik nastawić na 180°C.

Masa serowa:

Serek utrzeć na puch, dodać cukier, jajka, żółtka i sok wyciśnięty z limonek. Wszystko razem zmiksować. Masa wychodzi bardzo luźna. Przelewamy ją na ciasteczkowy spód.

Całość:

Zagotować wodę. Wstawić tortownice do dużej brytfanny. Do brytfanny wlać wodę, tak by sięgała do połowy wysokości tortownicy z masą serową. Całość przenieść do piekarnika i piec około 1 h, sprawdzając po 50 minutach. Masa ma się lekko ściąć, ale pod skórką powinno być zauważalne jej delikatne drżenie. Sernik pozostawić do lekkiego przestudzenia w piekarniku, następnie wyjąć, przełożyć tortownicę na metalową kratkę, ostrożnie rozchylając folię zewnętrzna i wewnętrzną, pozostawić do wystygnięcia. Gdy sernik wystygnie całkowicie, wstawić go do lodówki i wyjąć 20 minut przed podaniem.


Smacznego :)