Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 21 cm
Na wstępie powiem tak, to najlepsza, najwspanialsza szarlotka, jaką kiedykolwiek jadłam! :) Od dawna wiedziałam, że czekolada z jabłkami w wypiekach wspaniale smakuje, ale nigdy nie jadłam tego połączenia stricte w postaci szarlotki. I to był mój ogromny błąd! :) A tyle razy już miałam chrapkę się na tę szarlotkę, ale zawsze stawało coś na drodze, a tym razem w końcu znalazłam chwile na wypróbowanie tego wspaniałego przepisu i nie żałuję.
Za taką szarlotkę codziennie dawałabym się pokroić! ;) I naprawdę nie przesadzam, jest obłędna, czekolada wspaniale harmonizuje z korzennymi przyprawami i jabłkami, kruche ciasto i chrupiący wierzch stanowią wspaniałe dopełnienie tego dzieła. Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i zimno, ale w wersji ciepłej, gdzie wyczuwalna jest aromatyczne rozpuszczona czekolada otulająca jeszcze gorące jabłka, z kleksem dobrej bitej śmietany powaliła mnie na kolana. :)
Przepis pochodzi z książki „Czekolada”, ale zmodyfikowałam go dość mocno jeśli chodzi o ilość składników, bo ta podana w książce, była moim zdaniem na mniejszą ilość ciasta.
Ilość | Składnik |
---|---|
kakao | |
mąki pszennej | |
200 g | miękkiego masła |
cukru | |
żółtka | |
ekstraktu z wanilii | |
opcjonalnie 2-3 łyżki zimnej wody lub 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (jeśli będzie potrzeba by rozluźnić ciasto) |
Ilość | Składnik |
---|---|
kwaśnych jabłek (antonówka lub szara reneta) | |
masła | |
mielonego cynamonu | |
szczypta kardamonu | |
50 g | posiekanej czekolady deserowej |
cukru (lub więcej, zgodnie z upodobaniami smakowymi) |
Ilość | Składnik |
---|---|
ewntualnie 2-3 łyżki piany z białek |
Przesiać do miski mąkę i kakao. Dodać masło i wcierać je palcami, aż ciasto będzie przypominało zacierki. Dosypać cukier i zamieszać. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i wyrobić ciasto, jeśli będzie za suche, by je zagnieść, dodać odrobinę wody lub śmietany.
3/4 ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć nim tortownicę o śr. 21 cm (spód i boki formy - mniej więcej do 2/3 wysokości). Wstawić do lodówki na 30 minut. Z pozostałej części ciasta uformować kulę również schłodzić.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Jabłka wrzucić do rondla, dodać masło, cynamon, dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną (ok 15. min.). Na koniec dodać 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Zostawić, aby nieco przestygły, następnie dodać posiekaną czekoladę.
Pozostała schłodzoną część ciasta rozwałkować na placek o grubości ok. 2-3 mm i powycinać z niego foremką gwiazdki, kwiaty, liście etc.
Widelcem ponakłuwać ciasto w formie i podpiec około 10-15 min w temp. 180°C. Ciasto wyjąć z piekarnika, przełożyć na nie masę jabłkową. Na wierzchu ułożyć gwiazdki z ciasta (kwiatki, listki itp.). Posmarować je cienko białkiem i oprószyć cukrem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut, aż ciasto z wierzchu będzie zarumienione i chrupiące. Podawać na ciepło lub zimno, szczególnie polecam z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub sosem waniliowym.
Smacznego. :)