Brioszka to kwintesencja francuskiego pieczenia, łącząca w sobie puszystość i delikatność w każdym kęsie.
Babka ucierana o przyjemnie karmelowym smaku. Wilgotna, puszysta, długo zachowuje świeżość.
To mój babkowy faworyt na tegoroczne święta. Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa (jak i reszta mojej rodzinki) i wiem, że na święta zrobię ją ponownie. :)
Na blogu jest już sporo babek, w tym również piaskowe, ale piaskowej czekoladowej do tej pory nie było.
Wypróbowałam dwa przepisy na tę włoską babkę drożdżową – oryginalny przepis włoski i przepis zmodyfikowany przeze mnie w celu uproszczenia sobie życia przed świętami. Oryginalny dodam po świ...
Przyznaję, że mam słabość do babek drożdżowych. I mimo że na blogu jest już jedna, która nota bene uważam za najlepszą babkę drożdżową jak jadłam, to postanowiłam, że będę testować kolejne p...
Pyszna babka drożdżowa z makiem, bakaliami i Amaretto, to kolejna propozycja na wielkanocny stół. Chodź równie dobrze sprawdzi się jako wypiek Bożonarodzeniowy lub na każdą inną okazję. Mięc...
Kolejna propozycja na świąteczny stół. Puszysta, mięciutka, dość wilgotna, z wyraźną nutą kokosa. Długo zachowuje świeżość, dzięki czemu jest smaczna nawet na 3 dzień po upieczeniu. Polewa c...
Pyszna, niesamowicie puszysta i delikatna jak puch. W smaku wyraźnie ajerkoniakowa, ale smak ajerkoniaku nie narzuca się zbytnio, tworzy raczej przyjemny akcent. Za samym ajerkoniakiem nie p...
Lekka, delikatna jak puch babka. Jeśli tylko będziemy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owiniętą folią, będzie równie smaczna na drugi dzień. Idealna zarówno na Wielkanoc,...
Puszysta, mięciutka i wilgotna babka ucierana z wyraźną nutą pomarańczy, wyczuwalną zarówno w smaku jak i zapachu. Ja jestem fanką wszelkich cytrusowych smaków, więc mi bardzo przypadła do g...
Bardzo smaczna bezproblemowa babka, która – jeśli tylko będziecie trzymać się wskazówek – uda się na sto procent. Jak przystało na ciasto ucierane, ważne, żeby składniki miały temperaturę po...
Jeśli lubicie kawowe smaki w wypiekach ta babka przypadnie Wam do gustu. Delikatnie kawowa, z drobinkami ciągnącej się czekolady, zanurzona w polewie nutellowo-kawowej. Dość zwarta i wilgotn...
Jeśli podobnie jak ja lubicie wilgotne, pulchne ciasta z delikatnym owocowym posmakiem, to ta babka przypadnie Wam do gustu. :) Waniliowe ciasto bardzo przyjemnie komponuje się z ciastem mal...
Zapewne też od czasu do czasu macie dylemat, co zrobić z białkami, które zostały po przygotowywaniu ciasta kruchego, drożdżowego tudzież innych słodkości z dodatkiem samych żółtek. Mnie zdar...
Obłędnie pyszne ciasto, które powstało na skutek totalnej improwizacji i nawet przez chwilę nie przypuszczałam, że będzie aż tak pyszne. Jeśli podobnie jak ja lubicie keksy i inne rumowe cia...
Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Tym razem mam dla Was pyszną babkę orzechowo-truflową. Niewątpliwie to jedna z lepszych babek jakie jadłam. W smaku i aromacie delikatnie wyczuwalne o...
To już chyba przedostatnia babka, jaką zdążę Wam zaproponować na zbliżające się wielkimi krokami święta. :) Planuję zamieścić jeszcze przepis na pyszną babkę , ale czas pokaże czy się wyrobi...
Tym razem mam dla Was coś bardzo kolorowego. Sama nie jestem wielką fanką barwników, ale kilka czytelniczek prosiło mnie o taką babkę w mailach, więc oto i ona. :) W smaku jest bardzo dobra,...
Uświadomiłam sobie kilka dni temu, że już niedługo Wielkanoc. Pomysłów na wypieki i desery Wielkanocne mam całkiem sporo, więc postaram się nimi z Wami podzielić w najbliższym czasie. :) Moż...
Pyszna babka, pięknie pachnąca kajmakiem, co ciekawe w smaku przypomina mi nieco sękacz, choć niewiele ma z nim wspólnego, szczególnie wizualnie. :)Kajmak jest też zdecydowanie wyczuwalny w ...
Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Tym razem wilgotna babka, o mocno limonkowym smaku i aromacie. Jedna z moich ulubionych. Jogurt nadaje jej wilgotności, a spora ilość limonek sprawia,...
Powoli zbliża się Wielkanoc, więc babek będzie u nas coraz więcej, zwłaszcza, że wszyscy moi domownicy je lubią… tym razem przyszła kolej na babkę marmurkową,aromatyczną, pachnąca wanilią i ...
Nie mogę powiedzieć o niej nic innego jak to, że jest idealna, moja ulubiona. :) Zawsze wychodzi tak samo pyszna, mięciutka, wilgotna, wspaniale pachnąca rumem i skórką pomarańczową. Odkąd w...
Jest następczynią babki Au Rhum. Ponoć w połowie XIX wieku jeden z braci Julien, słynnych paryskich cukierników, eksperymentował z przepisem na tradycyjną babkę, pozbył się bakalii i nasączy...
Jest to proste i zupełnie bezproblemowe w wykonaniu ciasto, a efekt naprawdę bardzo smaczny. Dość wilgotne, wspaniale pachnące wanilią i czekoladą, idealne do popołudniowej kawki lub herbatk...
Kilka dni temu obiecałam Dziewczynom na fb babkę czekoladową z wiśniami, słowo się rzekło – babka jest. :) A jak ona jest? Mocno czekoladowa, wilgotna, aromatyczna i rozpływająca się w ustac...
U mnie od kilku dni już nieco świątecznie… tym razem chciałam Wam zaproponować na Wielkanocny stół coś wyjątkowo pysznego, a mianowicie Wieniec Frankfurcki. Pochodzi podobno z Frankfurtu nad...
Klasyczna babka piaskowa, idealna na codzień i od święta.
To jedna tych babek, które uwodzą swoją wyglądem już od pierwszej chwili, a wszystko za sprawą szafranu, który nadał jej niesamowitą żółtą barwę. :) Mi chyba jednak nie przypadła do gustu, n...