Drożdżówka z marmoladą to klasyczny wybór, który nigdy nie zawodzi.
Placek ze śliwkami to klasyk polskiej kuchni, który nigdy nie wychodzi z mody.
Pyszna chałka z masłem lub domowej roboty dżemem, to najlepsze śniadanie, jakie mogę sobie wyobrazić.
Malinianki, czyli drożdżówki z nadzieniem malinowym, obficie polane lukrem. ;) Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach.
Wieniec drożdżowy, który nie tylko świetnie sprawdzi się jako dekoracja wielkanocnego stołu, ale również zaskoczy biesiadników
Jeśli podobnie jak ja lubicie wypieki z marcepanem, to ten wypiek zdecydowanie przypadnie Wam do gustu.
Ulubione drożdżówki mojej córci. Mięciutkie, puszyste, subtelnie pachnące wanilią i skórką cytryny. Aż po brzegi wypełnione pyszną masą serową.
Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie, a chcecie spałaszować coś słodkiego te drożdżówki będą świetnym rozwiązaniem. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, ok, nie ekspresowo, ale jednak jak ...
W sumie jest to głównie przepis na ciasto, bo farsz możemy dodać jaki tylko nam się zamarzy. :) Próbowałam już sporo przepisów na ciasto do pasztecików i zdecydowanie stwierdzam, że ten jest...
Bardzo smaczny placek, na tyle uniwersalny, że równie dobrze będzie smakować z innymi owocami. Soczysty, mocno owocowy, pachnący cynamonem, a jednocześnie wabiący masą twarogową, w smaku moc...
Chcemy z rodzinką nacieszyć się śliwkami, więc dziś też będzie śliwkowo. Tym razem jednak połączyłam je z ciastem drożdżowym i kruszonką. Klasyczne połączenie, a tak cieszy. :) Jest wilgotne...
Lato nie może obejść się bez wypieków z wiśni. :) Tym razem cudownie wilgotny placek drożdżowy ze wspomnianymi wiśniami. I ani trochę nie przesadzę, jak powiem, że to najwspanialsze ciasto d...
Wybaczcie, ale nie mogę o nim powiedzieć nic złego, bo odkąd spróbowałam go pierwszy raz - jeszcze jako małe dziecko - do chwil obecnej nie udało mi się zjeść lepszego makowca, a miałam okaz...
Wypróbowałam dwa przepisy na tę włoską babkę drożdżową – oryginalny przepis włoski i przepis zmodyfikowany przeze mnie w celu uproszczenia sobie życia przed świętami. Oryginalny dodam po świ...
Powiem szczerze, że nie sądziłam, że te rogaliki aż tak mi zasmakują. Jeśli chodzi o drobne wypieki, to wolę je z reguły w wersji kruchej. Drożdżowe wolę babki i ciasta tudzież drożdżówki. A...
Tym razem mam dla Was świąteczną propozycje, która równie dobrze sprawdzi się poza świętami, np. na śniadanie z kubkiem zimnego mleka. :)Mowa oczywiście o strucli drożdżowej z serem. Delikat...
Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto, zwykle przygotowywane na Boże Narodzenie. Głównymi składnikami są kandyzowane i suszone owoce, orzechy, marcepan, rum, wanilia i drożdże, niekiedy te...
Idealnena śniadanie, choć u nas testowane były bliżej pory obiadowej albo późnego drugiego śniadania. :) Maślane, mięciutkie, puszyste i delikatne w smaku. Nie za słodkie ani nie za słone, z...
Dziś będzie nieco wytrawnie. Pizza na cieście razowym, które sprawia, że jest bardzo sycąca. I dodatki, gorgonzola, szynka prosciutto i figi, które grają tu pierwsze skrzypce. Nie bez znacze...
Drożdżówka, sernik i jagody w jednym cieście… z tego musiało wyjść coś pysznego. :) Zwłaszcza jeśli ciasto jest wilgotne, puszyste, lekko cytrynowe i rozpływa się w ustach, a sernik puszysty...
Jest następczynią babki Au Rhum. Ponoć w połowie XIX wieku jeden z braci Julien, słynnych paryskich cukierników, eksperymentował z przepisem na tradycyjną babkę, pozbył się bakalii i nasączy...
Jeśli podobnie jak my lubicie połączenie szpinaku i gorgonzoli, po spróbowaniu tej pizzy będziecie w niebie. Idealne, wielokrotnie przez nas wypróbowane cienkie ciasto, otulone kremowym sose...
Dziś mam dla Was szwedzki chlebek z kardamonem. Zupełnie nie wiem czemu nazywany jest chlebkiem, bo przypomina raczej w smaku i strukturze ciasta bułkę paryską czy chałkę, nie mniej jednak n...