kilka gałązek świeżego tymianku (mi zabrakło świeżego, więc użyłam suszonego)
startej mozzarelli
Sposób przygotowania
Ciasto:
Z drożdży, ciepłego mleka i 1 łyżki mąki pszennej przygotować rozczyn. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, dodać rozczyn i resztę składników. Ciasto dokładnie wyrobić. Odstawić w misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 2 godzin). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, rozwałkować lub uformować dłońmi spód na pizzę (brzegi powinny być nieco grubsze).
Całość:
Ciasto posypujemy tartą mozzarellą. Na cieście układamy pokruszoną gorgonzolę, a na nim pokrojone w plastry figi i zwinięte w rulony plastry szynki ( u mnie pocięte w paseczki). Na wierzchu układamy gałązki tymianku (u mnie suszony, więc dodałam bazylię w listkach) i całość posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Dziś będzie nieco wytrawnie. Pizza na cieście razowym, które sprawia, że jest bardzo sycąca. I dodatki, gorgonzola, szynka prosciutto i figi, które grają tu pierwsze skrzypce. Nie bez znaczenia jest też dodatek tymianku. Nam zdecydowanie smakowała. Przepis na ciasto własny, a pomysł na dodatki znalazłam u Kasi. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pełnoziarnistej pszennej
mąki pszennej
wody
14 g
drożdży świeżych
oliwy z oliwek
soli
ciepłego mleka
Dodatki:
Ilość
Składnik
figi
plastrów szynki prosciutto
100 g
sera pleśniowego (u mnie gorgonzola pikantna)
kilka gałązek świeżego tymianku (mi zabrakło świeżego, więc użyłam suszonego)
Dziś będzie nieco wytrawnie. Pizza na cieście razowym, które sprawia, że jest bardzo sycąca. I dodatki, gorgonzola, szynka prosciutto i figi, które grają tu pierwsze skrzypce. Nie bez znaczenia jest też dodatek tymianku. Nam zdecydowanie smakowała. Przepis na ciasto własny, a pomysł na dodatki znalazłam u Kasi. Polecam!
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pełnoziarnistej pszennej
mąki pszennej
wody
14 g
drożdży świeżych
oliwy z oliwek
soli
ciepłego mleka
Dodatki:
Ilość
Składnik
figi
plastrów szynki prosciutto
100 g
sera pleśniowego (u mnie gorgonzola pikantna)
kilka gałązek świeżego tymianku (mi zabrakło świeżego, więc użyłam suszonego)
startej mozzarelli
Sposób przygotowania
Ciasto:
Z drożdży, ciepłego mleka i 1 łyżki mąki pszennej przygotować rozczyn. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, dodać rozczyn i resztę składników. Ciasto dokładnie wyrobić. Odstawić w misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 2 godzin). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, rozwałkować lub uformować dłońmi spód na pizzę (brzegi powinny być nieco grubsze).
Całość:
Ciasto posypujemy tartą mozzarellą. Na cieście układamy pokruszoną gorgonzolę, a na nim pokrojone w plastry figi i zwinięte w rulony plastry szynki ( u mnie pocięte w paseczki). Na wierzchu układamy gałązki tymianku (u mnie suszony, więc dodałam bazylię w listkach) i całość posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.