KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Placek ze śliwkami i kruszonką

Przyg: 40 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 34
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
mieciutki%20placek%20drozdzowy%20ze%20sliwkami%20i%20kruszonka_8.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
25x36 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    50 g drożdży
    cukru
    masła
    żółtek*
    ciepłego mleka
    skórka otarta z 1 cytryny
    śliwek węgierek (może być nieco mniej lub więcej w zależności od wielkości śliwek)
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    cukru z prawdziwą wanilią
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia (ja pominęłam)

Sposób przygotowania

Ciasto:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 1/4 mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.

Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki dobrze się połączą, tworząc jednolitą masę (ciasto będzie klejące) - ok. 5-7 minut.

Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki  (ok. 7-10 minut.** Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 

Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około 3 cm. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie o wym. 36 x 25 cm). Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i ułożyć na cieście rozcięciem do góry). Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20-30 minut).

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta

Piekarnik nagrzać do 180°C (najlepiej piec bez termoobiegu, grzałki góra/dół). Ciasto piec około 40-45 minut (najlepiej po około 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone, bo czas może się skrócić w zależności od piekarnika). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy posypać cukrem pudrem (ja pominęłam).

Smacznego :)

**Ciasto będzie dość miękkie klejące i nieco lejące, ale takie powinno być, dzięki temu po upieczeniu będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach. 

Przyg: 40 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 34
Placek ze śliwkami to klasyk polskiej kuchni, który nigdy nie wychodzi z mody. Jego prostota i smak sprawiają, że jest idealnym wyborem na różne okazje. Jeśli dodasz do niego kruszonkę, otrzymasz deser, który z pewnością zrobi wrażenie na każdym gościu. Placek ze śliwkami i kruszonką to połączenie, które zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem.

Co więcej, placek ze śliwkami jest niezwykle wszechstronny. Możesz go podawać jako deser po obiedzie, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodka przekąska czy nawet śniadanie. Kruszonka dodaje mu chrupkości i słodyczy, co idealnie komponuje się z soczystością i lekko kwaśnym smakiem śliwek. Niezależnie od okazji, placek ze śliwkami zawsze jest dobrym pomysłem.

Jeśli więc szukasz prostego, ale efektownego deseru, który zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych, placek ze śliwkami jest tym, czego potrzebujesz. Nie tylko jest łatwy w przygotowaniu, ale również gwarantuje doskonały smak i prezentację. Nie czekaj więc dłużej i zdecyduj się na placek ze śliwkami, który z pewnością dostarczy Ci i Twoim bliskim niezapomnianych wrażeń smakowych.
mieciutki%20placek%20drozdzowy%20ze%20sliwkami%20i%20kruszonka_7.JPG mieciutki%20placek%20drozdzowy%20ze%20sliwkami%20i%20kruszonka.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ula Ula
    2018-09-14 13:11:59

    Niestety,u mnie kompletna klapa.Zaczyn drożdżowy pięknie wyrósł,ale ciasto było bardzo klejące,mimo dosypania mąki kleiło się do rąk nadal.Troszkę wyrosło,ale po upieczeniu wcale nie przypominało drożdżowego.

    Twój komentarz
  • Justyna Justyna
    2017-09-15 22:54:53

    Witam, ciasto wyszlo dobre ale mi opadło co mogło być powodem?

    Twój komentarz
  • Isor Isor
    2017-09-06 15:44:17

    Katastrofa!!!! Co robie zle?

    Ciasto drozdzowe nie udawalo mi sie nigdy, ale bardzo lubie je jesc....Przez przypadek natknelam sie na Pani przepis i sprobowalam. Robilam wszystko zgodnie z przepisem, krok po kroku. Jak zrobilam rozczyn drozdzowy mialam juz wielka nadzieje, ze wszystko na dobrej drodze... Juz po 5 minutach drozdze wyrosly az kipialy musialam podlozyc miseczke pod garnek , bo wylewaly sie.....odczekalam oczywiscie 15 minut i wlalam je do maki i dalej robilam wszystko zgodnie z opisem. Wyrobione ciasto przykrylam sciereczka i odstawilam do wyrosniecia w cieplym miejscu po okolo godzinie zajrzalam i stwierdzilam, ze prawie wcale sie nie podnioslo odczekalam jeszcze pol godziny i dalej nic....Nie majac innego wyjscia wylalam moje ciasto na blache niestety uzyskalo ono wysokosc okolo 1cm dalej zgodnie z przepisem odczekalam jeszcze pol godziny zaczym posypalam kruszonka. Pieklam 40 minut. Rezultat slaby... ciasto ma najwyzej 1,5 cm wysokosci....

    Twój komentarz
  • Paola Paola
    2017-04-26 16:54:11

    najlepsze ever!!!bije na glowe drozdzowe mojej mamy, ktore na drugi dzien staje sie suche, ten wilgotny i mieciutki. Nawet sasiadka "ja wiem wszystko najlepiej" powiedziala ze naprawde dobry. Radze sobie zapisac bo ja tego nie zrobilam, komputer mi sie popsul i nie moglam odnalezc przepisu...dramat :D po roku przepis odnalazlam i zapisalam w zeszycie i wszystko skonczylo sie happy endem :P naprawde z calego serca polecam

    Twój komentarz
  • Elka Elka
    2017-01-30 21:29:29

    Dzien Dobry

    Pani Kasiu, placek drozdzowy wg Pani przepisu kroluje u nas na stole juz od dwoch lat. Jest po prost bardzo smaczny i jak dotychczas zawsze wychodzi rewelacyjnie.

    Pani Kasiu, mam pytanie - mam zamrozone , wypestkowane polowki sliwek I chce je wykorzystac do ciasta. Czy moge je rozlozyc na ciasto zamrozone, czy musze je rozmrozic przed ulozeniem ? Pozdrawiam cieplutko, Elka

    Twój komentarz
  • Alicja Alicja
    2016-11-29 18:44:01

    Witam,czy można dodać do ciasta rodzynki namoczone w rumie?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-11-30 14:38:03

      Tak, jak najbardziej można. :)

      Twój komentarz
  • Renata Renata
    2016-09-30 21:50:57

    Jeszcze zdjęcia dzisiejszego placka, pomimo późnej pory już tyle zjedliśmy

    Twój komentarz
  • Renata Renata
    2016-09-30 21:32:38

    Piekę różne ciasta ale nigdy nie miałam odwagi zrobić ciasta drożdżowego. Jakiś miesiąc temu znalazłam ten przepis i upiekłam moje pierwsze ciasto drożdżowe a dziś po raz drugi. Jest to najlepszy placek drożdżowy jaki kiedykolwiek jadłam. Kawałek poprzedniego placka zamroziłam i po jakimś czasie go zjedliśmy, był tak samo pyszny jak przed mrożeniem. Przepis rewelacyjny , warty polecenia :-)

    Twój komentarz
  • Martino Martino
    2016-09-28 10:06:59

    Pani Kasiu, jedno z dwóch moich ulubionych przepisów na drożdżowe :) drugie to ciasto drożdżowe z cynamonem odrywane, na sposób hamerykański. I nie wiem jak tu można czegoś nie zrozumieć. Po prostu jak ktoś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem.... ze zdaniami podrzędnie złożonymi to żadne tłumaczenia nie pomogą... trzeba było lekcje odrabiać

    Ciasto rewela

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2016-09-18 14:50:34

    Super! Mam 11 lat, a za pierwszym razem udało mi się zrobić placek drożdżowy

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2016-09-12 12:54:26

    Perfekcyjne:)

    Na zdjęciu ostatni kawałeczek, który zdążyłam uchwycić aparatem:)

    Twój komentarz
  • Grzesiek Grzesiek
    2016-09-10 11:04:00

    Hej. Ja dodałem cukier waniliowy do ciasta a nie kruszonki. Czy ciasto wyjdzie?

    Twój komentarz
  • Sliwki Sliwki
    2016-09-02 22:19:03

    Mieszkam w uk. I tu ciężko o węgierki. Zdobyłam natomiast śliwki nieco większe natomiast bardzo miękkie i wodniste. Czy one będą się też nadawać do tego ciasta czy zabardzo rozrzadza konsystencję ciasta?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-09-04 21:04:33

      Nie powinny być zbyt wodniste, bo może się zrobić zakalec. W takim przypadku lepiej wykorzystać do tego ciasta inne owoce.

      Twój komentarz
  • DORCIK14 DORCIK14
    2016-08-26 09:20:40

    Super, w końcu smakuje mojemu mężowi.:)!

    Twój komentarz
  • Senia Senia
    2016-08-25 22:29:29

    Przepis rewelacja a juz kilka drozdzowych ze sliwkami robilam ten jest jedyny ktory jest mieciutki nawet na trzeci dzien. Nic nie zmienilam tylko dalam cynamon do kruszonki. Bede go czesto robic

    Twój komentarz
  • ada ada
    2016-08-16 12:04:56

    Ciasto pyszne ja dodaje do niego jeszcze piankę z białek pychaaa :)!

    Twój komentarz
  • ada ada
    2016-08-16 12:04:53

    Ciasto pyszne ja dodaje do niego jeszcze piankę z białek pychaaa :)!

    Twój komentarz
  • JAGA JAGA
    2016-08-08 19:30:07

    WSPANIAŁE ! TAKIEGO JESZCZE NIE JADŁAM. DZIĘKI ZA PRZEPIS, ZASKOCZYŁAM WSZYSTKICH !!!

    Twój komentarz
  • Iwona Iwona
    2016-07-28 14:21:53

    Wspaniałe!!! Najlepszy drożdżowiec, jaki kiedykolwiek jadłam.

    Twój komentarz
  • maryjkaaaa maryjkaaaa
    2016-05-26 17:56:05

    pycha! :)

    Twój komentarz
  • Sebastian Sebastian
    2016-04-17 10:46:07

    Pierwszy raz udało mi się zrobić placek drożdżowy (zamieniłem owoce na jabłka) a już kilka razy próbowałem.Brawo Pani Kasiu za super przepis ,ciasto wyrośnięte i pulchne rewelacja niebo w gębie.

    Jeszcze raz chylę głowę, wielkie dzięki i szacun dla Pani.

    Twój komentarz
  • malwina malwina
    2016-02-28 23:02:13

    Przepyszny drożdzowiec !!! Dużo razy pieklam ciasto drożdzowe, ale takie wielkie to mi nigdy nie wyrosło ;) Robiłam z mrożonymi śliwkami, po upieczeniu było przepyszne, ale jedyny minus to na drugi dzień był juz zbyt suchy, wolę cista bardziej wilgotne. Czy powodem może być to, że dałam mniej masła, zawsze staram się minimalizować w ciastach tłuszcz i cukier, no i żółka były z lodówki. Zapisuje przepis na 100% i robie powtorke!

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2015-12-31 13:15:14

    Czy ktoś to w ogóle czyta?

    Cukier waniliowy w kruszonce dodajemy do ciasta?

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2015-10-24 20:05:18

    Boże, piekę to ciasto w kółko już piąty raz. Moja rodzina powoli ma dość, ja nie. Goście też nie! Jest takie jak w przepisie, mięciutkie, rozpływające się!!!!! Kocham drożdżówkę ze śliwkami, szczególnie z tego przepisu!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-27 12:00:02

      Bardzo się cieszę, że ciasto tak przydało do gustu!. :)

      Twój komentarz
  • ww ww
    2015-10-23 22:05:19

    Super ciasto! Pyszniutkie ,przepis idealny,

    Twój komentarz
  • ilka ilka
    2015-10-22 20:00:33

    Ciasto rewelacyjne!!!! ale do tej pory nie piekłam z owocami mrożonymi.

    Pytanko, czy można to ciasto upiec z mrożonymi śliwkami?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-23 11:20:24

      cieszę się, że smakowało, :) Tak, tylko wcześniej bym je rozmroziła i dobrze odsączyła na papierowych ręcznikach. Pozdarwiam

      Twój komentarz
  • mad mad
    2015-10-18 15:37:50

    O Matko! Ale sie tu duzo wpisow pojawilo od czasu, kiedy upieklam to NAJLEPSZE NA SWIECIE!!! ciacho drozdzowe ;)) czyli jakis miesiac temu ;)) Dzis znow ;)) Cudo, gwiazdka, pysznosci!!!!

    Twój komentarz
  • Ala Ala
    2015-10-04 23:15:48

    Moim zdaniem nie dopieklo sie. Trzeba zawsze sprawdzic patyczkiem w srodku ciasta czy sie nie klei ale co ja sie tu wtracam...zaraz zobaczymy jak MOJ placek ze sliwkami sie udal. Jest wlasnie w piecu. Dziekuje za przepis.

    Twój komentarz
  • Jo Jo
    2015-09-22 15:36:50

    Witam,

    zrobiłam dzisiaj tę drożdżówkę, trzymałam się ściśle przepisu... ale wiadomo jak to z drożdżowym ;)

    i niestety mnie ciasto klapło po upieczeniu. w piekarniku pięknie rosło, może nawet aż za bardzo, bo wyszło poza blachę (mimo iż miałam wymiary blaszki takie jak podane w przepisie). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zapadło się pośrodku :( - czy ktoś zna przyczynę? w domu mam ciepło, okna pozamykane. czy może ciasto przerosło? trzymałam 1 h na pierwsze wyrastanie i 30 minut na drugie. nie wiem już sama co nie tak :( jakie są możliwe przyczyny? bardzo proszę o pomoc.

    Twój komentarz
  • Marzanka Marzanka
    2015-09-20 23:24:19

    Spróbowałam za namową moich chłopaków (męża i nastoletniego syna) pierwszy raz w życiu zrobić ciasto drożdżowe.

    Wyszło :-) dosłownie i w przenośni. Ostatni kawałek syn zawłaszczył mówiąc, że zabiera jutro do... szkoły.

    Ciasto ma niestety jedną wadę - za szybko się kończy. Pyszne .

    Twój komentarz
  • gosia gosia
    2015-09-19 20:58:34

    cos niesamowitego dopiero upieczona a juz prawie zjedzone, przepyszne !!

    dziekuje ze cudny przepis

    Twój komentarz
  • Natalia Natalia
    2015-09-17 16:27:26

    Pierwszy raz robie ciasto drozdzowe:) Zamiast cukru pudru na koniec polalam lukrem pychneee

    Twój komentarz
  • alutka alutka
    2015-09-06 11:33:38

    super, polecam przepis prosty czytelny,smak wyborny

    Twój komentarz
  • ewa ewa
    2015-08-30 18:30:25

    upiekłam.placek wysmienity.dzekuję za przepis .pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Wypieczona23 Wypieczona23
    2015-08-27 10:31:26

    Co to jest za drożdżowe to ja nie wiem! :) tak pysznego jeszcze nie jadłam, wilgotny, puszysty, kruszonka IDEALNA! chrupka, a kwaśne śliwki świetnie się komponują. Pierwszy raz udalo mi sie upiec drożdżowe ciasto i wyszlo! Świetny przepis, polecam!:)

    Twój komentarz
  • Tysia17 Tysia17
    2015-08-21 23:35:05

    Zrobiłam dzisiaj to ciasto, wyszło pyszne. Nie dodałam tylko skórki z cytryny, a zamiast cukru z prawdziwą wanilią dodałam aromat waniliowy. Polecam :)

    Twój komentarz
  • Magdula Magdula
    2015-08-12 17:45:24

    wielki plus dla Ciebie, Kasiu, za przelicznik! Wszystko jasne, pierwszorzędna strona! A ciasto właśnie piekę. Na pewno pycha, sądząć po tylu pozytywnych opiniach!

    Twój komentarz
  • ewa ewa
    2015-05-06 10:30:47

    MOJE PIERWSZE DROŻDŻOWE -wyszło wyśmienicie. Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie i wszystko się udało. dzięki

    Twój komentarz
  • Przemomax Przemomax
    2015-03-07 22:25:18

    Mam krótkie pytanko o przelicznik foremek. Mam podać promień czy średnicę foremki?

    pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-07 23:07:11

      Średnice. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Niespodzianka Niespodzianka
    2015-02-12 13:05:11

    Pytanie od początkującego :) Jaka mąka - 450, 650 ?

    Co zrobić, żeby ciasto nie opadało na samym środku. Boki wyrośnięte a środek jakby go przyklepał?

    Dzięki, proszę o szybką pomoc bo dziś tłusty czwartek :)

    Pozdrtawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-13 00:00:41

      Niestety nie miałam dziś dostępu do Internetu, więc nie mogłam wcześniej odpowiedzieć. Mąka najlepiej 550. Boki trzeba dokładnie po same brzegi obłożyć owocami, nawet bardziej niż na środku, wtedy nie powinny nadmiernie wyrosnąć (choć w przypadku drożdżowego na ogół są nieco wyższe niż środek ciasta. Dodatkowo ciasto opada na środku jeśli przed pieczeniem zbyt długo wyrastało. Mam nadzieję, że ciacho się udało. Pozdrawiam!

      Twój komentarz
  • karolina karolina
    2015-01-20 17:21:45

    Zrobiłam z mrożonymi truskawkami, które zalegały w moim zamrażalniku. Wyszło genialnie, żałuję, że nie mam więcej truskawek!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-21 23:40:13

      :) Cieszę się, że zasmakowało. :) A brak truskawek to nie problem, bo ono fantastycznie smakuje prawie z każdymi owocami. ;) Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • daria daria
    2015-01-17 07:07:41

    Zrobiłam pierwszy raz w sylwestra i teraz robię ponownie. Genialne :-) zawsze unikałam placków drożdżowych, poprostu mi nie smakowały, ale ten rozpływa się w ustach! Bardzo dziękuję za wspaniały przepis. I wszystko jest jasno opisane, nie wiem, jak można nie zrozumieć. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-17 11:49:20

      Bardzo się cieszę, że placek drożdżowy w końcu zasmakował. :) Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Piotr Piotr
    2015-01-10 15:19:24

    Witam dziś robiłem pierwszy raz i wyszedł smacznie i godny podziwu :) Troszkę kruszonka wyszła mi za twarda :/ Czy to wina mąki ? czy nie przykrytej góry papierem ? Pozdrawiam :))

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-17 11:48:02

      Witam, prawdopoodbnie kruszonka trochę za bardzo się przypiekła od góry i dlatego była za twarda. Można w połowie pieczenia przykryć wierzch ciasta, wtedy na pewno będzie dobra, albo ustawić ciasto na niższej półce, bo być może od góry piekarnik mocniej przypieka. Pozdrawiam serdecznie :)

      Twój komentarz
  • Kasia43 Kasia43
    2015-01-09 14:12:32

    Dziś zrobilam po raz drugi to ciasto i naprawdę polecam jest pyszne i udaje sie bez problemu.polecam i pozdrawiam

    Twój komentarz
  • judi judi
    2014-10-19 19:32:55

    Moglaby pani dospisac na ile odstawiac w kazdym etapie do ryrosniecia? I mniej więcej jak dlugo nalezy wyrabiac?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-25 17:39:39

      Dodałam w przepisie, pozdrawiam.

      Twój komentarz
  • Robert Robert
    2014-10-11 16:39:16

    Fajnie ale sam przepis jest napisany beznadziejnie. Brak oddzielenia przepisu na ciasto i kruszonkę. Aby nie pomylić procedury trzeba przepis przeczytać dziesięć razy , na co zwykle podczas gotowania brak czasu.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-13 11:47:58

      Dodałam napis "kruszonka". Szczerze mówiąc nie wiem w czym problem, bo poszczególne etapy przygotowania są wyraźnie opisane. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • żółtodziub żółtodziub
        2014-10-25 12:44:33

        Słuszna uwaga. Niejasno napisane. Przeorganizowałbym ten przepis. Najpierw CIASTO, potem KRUSZONKA, z jasno podanymi ilościami na każdy etap. Ja się pogubiłem, a generalnie nie ma zwykle problemów z czytaniem ze zrozumieniem. Ale może to przepis dla zaawansowanych....

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2014-10-25 17:45:49

          Tylko, że dokładnie tak jest napisane. Zarówno w składnikach, jak i w procesie przygotowania jest podział na ciasto i kruszonkę... naprawdę nie wiem jak miałabym to jaśniej napisać.

          Twój komentarz
          • Jo Jo
            2015-09-22 20:10:45

            myślę, że tu może ludziom chodzić o ten fragment w opisie na wykonanie ciasta: ,,Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli na puszystą masę.'' - mowa jest też o cukrze waniliowym a w składniach na ciasto jest tylko 120 g cukru (o waniliowym nie ma wzmianki). cukier waniliowy pojawia się dopiero w kruszonce. i może te osoby wzięły sobie ten cukier waniliowy z kruszonki do ciasta drożdżowego stąd wg nich jest nieprecyzyjne .

            Twój komentarz
  • Bolo Bolo
    2014-10-05 12:25:12

    Dla żółtodziobów ten przepis jest zupełnie niejasny... Nie wiadomo jaką ilość składników dodać... Co oznacza 1/4 mleka... Albo rozetrzeć drożdże...

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-13 11:44:29

      Mamy 250 ml mleka, 1/4 z tej ilości to 60 ml, szczerze mówiąc nie wiem, co w tym jest niejasnego. Podobnie z drożdżami, jest napisane "rozetrzeć drożdże widelcem", czy naprawdę to nie jest wystarczająco jasne?

      Twój komentarz
      • Iwona Iwona
        2015-02-20 19:14:40

        Proszę się nie przejmować,ja przepis przeczytałam JEDEN raz i wszystko zrozumiałam a placek wyszedł REWELACYJNY!!!!Po prostu trzeba czytać ze zrozumieniem a nie czepiać się.

        Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2014-10-03 13:44:00

    Ciasto wspaniałe. MOJE PIERWSZE DROŻDŻOWE:) wyszło wyśmienicie. Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie i wszystko się udało. Moją kruszonkę włożyłam do schłodzenia do lodówki, a potem starłam na grubych oczkach tarełka. Ciasto nie wymagało już posypania pudrem:)

    Twój komentarz
  • piekarz piekarz
    2014-09-28 16:47:45

    co do kruszonki to lepiej dać miękkie masło a nie rozpuszczone i cukier kryształ a nie puder ....

    Twój komentarz
    • Me Me
      2014-10-04 14:21:22

      Jesli lubisz kiedy cukier strzela w zebach to dawaj krysztal. Wiekszosc tego nie lubi wiec jak najbardziej puder.

      Twój komentarz
    • piekarz piekarz
      2014-09-28 16:53:29

      a i zapomniałem dodać najlepiej kruszonkę przygotować wcześniej powiedzmy ok 6h będzie lepsza być może będzie trzeba po tym czasie dodać odrobinę mąki.

      Twój komentarz
      • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
        2014-09-29 11:55:55

        Witam :) Czasami daję miękkie masło, ale szczerze mówiąc dotychczas nie zauważyłam różnicy. Może muszę przygotować jednocześnie obie wersje i wtedy porównam. :) Co do cukru chętnie wypróbuję przy najbliższej okazji ze zwykłym kryształem. Pozdrawiam :)

        Twój komentarz
  • Hanka Hanka
    2014-09-28 10:54:36

    Wyśmienity! Szybko się robi,bardzo smaczny nawet następnego dnia.

    Twój komentarz
  • Bara Bara
    2014-09-20 12:39:50

    Rewelacja!!!! Piekłam już wiele drożdżowych ciast ale to jest najlepsze , trochę zmieniłam proporcje gdyż wzięłam 2/3 z podanego przepisu i polowe wyrosnietego ciasta (reszta zamrożona na nast. Raz)wylozylam tortownice i na to 1kg śliwek trochę miałam obawy czy nie zrobi się zakalec aleeeeeee rewelka a kruszonka rewelka.

    GRATULACJE

    Twój komentarz
  • Bara Bara
    2014-09-20 12:39:46

    Rewelacja!!!! Piekłam już wiele drożdżowych ciast ale to jest najlepsze , trochę zmieniłam proporcje gdyż wzięłam 2/3 z podanego przepisu i polowe wyrosnietego ciasta (reszta zamrożona na nast. Raz)wylozylam tortownice i na to 1kg śliwek trochę miałam obawy czy nie zrobi się zakalec aleeeeeee rewelka a kruszonka rewelka.

    GRATULACJE

    Twój komentarz
  • Ewelina Ewelina
    2014-09-16 14:12:14

    Dziś zrobiłam :) Powiem tak: warto się trochę pogimnastykować z tym wyrastaniem ciasta :) Mięciutkie, wilgotne, pycha !! :)

    Twój komentarz
  • Zuza Zuza
    2014-09-02 17:48:03

    Wiele już placków/ciast drożdżowych za mną łącznie z babą wielkanocną, ale ten przepis jest zdecydowanie najsmaczniejszy :) Tylko dlaczego żołądek ma taką ograniczoną pojemność ;)

    Dziękuje i pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • dr murek dr murek
    2014-09-01 18:34:23

    no patrzcie ja robie podobnie tylko ze moje ciasto wyrasta juz gotowe we foremce i potem wkladam do piekarnika . Podejrzewam ze jest rownie smaczne jak u Pani w opisie.

    Ach ! jaka laba z kawka !

    Twój komentarz
  • almare almare
    2014-08-30 21:50:59

    Wyszło bardzo smaczne, a to moje pierwsze ciasto drożdżowe :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-08-31 10:47:06

      Super! Bardzo się cieszę i gratuluje sukcesu!. :)

      Twój komentarz
  • Grzegorz Grzegorz
    2014-08-30 19:10:09

    Świetny przepis, od dzisiaj będę go używał.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-08-31 10:46:16

      Bardzo się cieszę, że ciasto się udało. :) Pięknie wygląda! :)

      Twój komentarz
  • lolka lolka
    2014-08-15 13:32:04

    Ja robiłam placek i wyszedl przepyszny

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-08-31 10:45:28

      Bardzo się cieszę, że smakował. :)

      Twój komentarz
  • Najlepsze drożdżowe ciasto Najlepsze drożdżowe ciasto
    2014-06-15 12:17:13

    Najlepsze drożdżowe jakie udało mi się upiec ,to mój niezawodny numer 1 , żeby było jeszcze szybciej wrzucam wszystko do maszyny do wypieku chleba ,w kolejności mokre,sypkie ,drożdże ,nastawiam program wyrabianie ciasta .Według mnie nie ma różnicy ,jest pyszne ,puszyste ,mięciutkie i długo świeże .

    Twój komentarz
  • mag mag
    2013-12-04 14:06:06

    Pieczemy:) troche za bardzo wyroslo w piekarniku i mi polowa sliwek spadlo ale pachnie pieknie:) moje pierwsze ciacho drozdzowe w zyciu:) trzymajcie kciuki:)

    Twój komentarz
  • fka_m fka_m
    2013-10-17 07:20:12

    Dziękuję za przepis! Placek wyszedł dokładnie taki jak pani! Mięciutki, delikatny, pyszny :)PS. ja swoje śliwki posypałam cynamonem, co podkreśliło ich smak :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Jenotka Jenotka
    2013-10-05 08:40:12

    Ciasto wyszło naprawdę świetne. A czy zamiast kruszonki nie można na wierzchu umieścić ubitej piany z białek z dodatkiem cukru?

    Twój komentarz
  • zuzar zuzar
    2013-09-13 16:43:49

    witam. siedzę jak na szpilkach bo ciacho z Twojego przepisu właśnie w piecu roooooośnie. pachnie i wygląda obłędnie. czekam na smak. pozdrawiam. P.S. SUPER STRONKA I PRZEPISY :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-08 19:04:03

    @Mariola -bardzo się cieszę, że smakowało. :)

    Twój komentarz
  • Mariola z Aachen-Niemcy Mariola z Aachen-Niemcy
    2013-09-07 11:48:27

    Ciasto jest wspaniale upieklam je dzisiaj.Dziekuje za przepis .Polecam dalej.Diekuje.

    Twój komentarz
  • początkująca początkująca
    2013-09-06 20:01:03

    dziękuję za odpowiedź:) wiedziałam, że dotykanie ciasta sprawi, że będzie zakalec, ale wolę to niż pół ciasta za blachą:) lubię zakalce, więc mi to nie przeszkadza, ale gdy chcę kogoś poczęstować ciastem to wolę żeby jakoś wyglądało. Ciasto znów jest pyszne (dziś z cynamonową kruszonką, bo świetnie komponuje mi się ze śliwkami), dziś o dziwo mniej zakalcowate niż ostatnio. Tam gdzie nie ma zakalca jest mięciutkie, a bałam się, że będzie twarde, bo chyba dałam zbyt dużo mąki, bo było o wiele bardziej gęste niż ostatnio. W każdym razie nie zgadzam się z opinią wyżej, że przepis jest zły.. ciasto (jeśli się je zrobi prawidłowo) na pewno powala! Bo nawet krzywe i z zakalcem jest na tyle pyszne, że zajadam się nim po nocy:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-06 19:40:33

    @Początkująca - jeśli ciasto wyrasta w tortownicy za wysoko, aż się pzrelewa, tzn., że wyliczone przez przelicznik foremek proporcje są złe, zmniejszyłabym je odrobinę. Uderzenie pięścia w ciasto nic tu nie pomoże, bo to tylko sprawia, ze ciasto się rozgazowuje, by później ponownie jeszcze bardziej wyrosnąć. Potrząsanie ciastem podczas pieczenia, żeby opadło przyczyni sie tylko do zakalca, bo ciasta drozdżowego podczas pieczenia (na etapie wyrastania w piekarniku) nie powinno się dotykać, potrząsać, ani nawet otwierać piekarnika. /tak jak wyzej napisałam proponuję zmniejszyć jeszcze odrobinę ilość skłądników. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • początkująca początkująca
    2013-09-06 19:10:13

    Mam pytanie.. do mojego piekarnika mieści mi się tylko tortownica 22cm, więc przeliczyłam składniki w przeliczniku foremek i zrobiłam wszystko wg przepisu, jednak ciasto baaaaaaaaardzo mi wyrasta w trakcie pieczenia (wygląda jak wulkan) i muszę je poszturchiwać żeby opadło (bo cała kruszonka się osypuje i owoce odpadają). Ostatnio gdy tak się stało pomyślałam, że przyczyną jest niedokładne odpowietrzenie ciasta przy nakładaniu do formy.. teraz uderzyłam w ciasto pięścią (jak podają niektóre przepisy), ciasto opadło, było go mniej przed pieczeniem, ale w trakcie znów mi wyrosło:C w smaku ostatnio było niebo, mimo lekkiego zakalca.. teraz jeszcze nie wiem, bo siedzi w piecu, ale chciałabym żeby po upieczeniu nadawało się do pokazania ludziom, a nie zajadania w samotności:( ktoś zna przyczynę? Zmniejszyć bardziej proporcje? Pani ciasto ma idealną wysokość, a moje nie:(

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-31 16:58:52

    @Zawiedziona - biorąc pod uwagę liczbę osób, które są bardzo zadowolone z przepisu, a ściślej mówiąc biorąc pod uwagę fakt, że jesteś jedyną osobą, której ciasto nie wyszło, to myślę sobie, że to źle świadczy nie o moich umiejętnościach... także proponuję więcej pokory...

    Twój komentarz
  • Zawiedziona Zawiedziona
    2013-08-31 16:28:16

    Nie udało sięPierwszy raz w życiu nie udało mi się ciasto drozdżowePrzepis beznadziejnyLepiej nie publikuj przepisu jak się nie znasz

    Twój komentarz
  • Drożdżowe ze śliwkami Drożdżowe ze śliwkami
    2013-08-25 12:43:30

    Polecam!!!Wczoraj piekłam i wyszło wyśmienicie!Ja dodatkowo wykorzystałam białka (te które zostały od żółtek) i ubiłam je na sztywną pianę z cukrem pudrem. Posmarowałam ciasto pianą i posypałam kruszonką.PYCHA :)

    Twój komentarz
  • mallgost mallgost
    2013-08-20 16:42:01

    Wyszedł dokładnie taki jak na załączonych zdjęciach, zapach jaki jest teraz w moim domu.. nie do opisania :)) Dodam tylko, że to mój pierwszy placek drożdżowy, zatem przepis jest idealny dla każdego. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-01 08:25:17

    @Edyta Kyzioł - bardzo się cieszę, że smakował. :) A jak się uda sfotografować to zachęcam do pochwalenia się na facebook'owej stronie słodkich fantazji. :)

    Twój komentarz
  • Edyta Kyzioł Edyta Kyzioł
    2013-07-31 08:10:16

    Witam. Ciasto jest po prostu rewelacyjne. W sobotę je upiekłam i nawet zdjęć nie zdążyłam porobić bo zniknęło błyskawicznie. Dziś robię je po raz drugi. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Mam nadzieję, że tym razem uda mi się sfotografować i pochwalić u siebie na blogu.Bardzo Ci dziękuję za świetny przepis.Pozdrawiam :-)

    Twój komentarz
  • magda magda
    2013-07-24 11:35:59

    Ciasto wyszło świetne:)

    Twój komentarz
  • alicja alicja
    2013-06-19 04:18:26

    Czy można dodać drożdże suszone, a jeśli tak, to ile?Dziękuję. Alicja

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-22 20:01:58

    @M - jest dość lepkie, borówki jak najbardziej się nadają.

    Twój komentarz
  • m m
    2013-04-22 16:12:47

    czy ciasto jest bardzo lepkie podczas wyrabiania?:) nadaja sie do niego mrozone borowki amerykańskie?

    Twój komentarz
  • Adam Adam
    2013-04-22 03:15:29

    Upieklem to ciasto wspaniale picklem w kraju gdzie mieszkam od 23 lat i choc urzywalem Australia sliwki to smakowalo jak za mlodych lat w Polsce DZIENKUJE ZA WSPANIALY PRZEPIS.

    Twój komentarz
  • Adam Adam
    2013-04-22 03:15:28

    Upieklem to ciasto wspaniale picklem w kraju gdzie mieszkam od 23 lat i choc urzywalem Australia sliwki to smakowalo jak za mlodych lat w Polsce DZIENKUJE ZA WSPANIALY PRZEPIS.

    Twój komentarz
  • Monika Monika
    2013-03-30 16:25:00

    placek już w piekarniku, piekę go drugi raz za pierwszym wyszedł znakomicie i pysznie, dlatego piekę go na wielkanocny stół i wiem, że nie będzie kuchy... spokojnych Świąt, smacznych potraw życzę wszystkim

    Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2013-03-27 12:28:16

    Ciasto przepyszne! :) Na pewno skorzystam z przepisu jeszcze raz :)

    Twój komentarz
  • Iza Iza
    2013-03-22 10:12:11

    Właśnie zrobiłam placek pierwszy raz w życiu z tego przepisu,nie koniecznie się starałam,bo z góry założyłam że i tak nie wyjdzie.Wyszedł mi 100 razy lepszy niż teściowej,która od lat piecze placek drożdzowy :)Polecam wszystkim ten superancki przepis!

    Twój komentarz
  • NeLA NeLA
    2013-03-13 07:13:42

    Ciasto rzeczywiście pyszne:) Robi furorę w rodzinie. Pozdrawiam i proszę o więcej takich pyszności:)

    Twój komentarz
  • nirlam nirlam
    2013-01-03 11:41:13

    Ciasto jest boskie,nigdy nie jadlam tak puszystego i wilgotnego ciasta drozdzowego. Dziekuje i pozdrawiam wynalazczynie tego cuda;)

    Twój komentarz
  • Olga Olga
    2012-12-23 07:28:13

    Ciasto jest po prostu bajeczne. Przepyszne, tak dobrego placka drożdżowego jeszcze nie jadłam, nawet mojej babci nie był taki pyszny! Dziękuję sa wspaniały przepis! :)

    Twój komentarz
  • Anna Anna
    2012-12-23 01:50:39

    Wyszło genialne! :)

    Twój komentarz
  • olqa olqa
    2012-11-04 20:18:26

    Ciasto gotowe, musze przyznac ze jest troche pracy ale warto ;-)

    Twój komentarz
  • Przemek Przemek
    2012-11-01 09:53:26

    Moje ciasto już jest w piecu:-) aż sam jestem ciekaw co to będzie

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-13 19:40:20

    @Początkująca - ciasto powinno wyrastać około 1,5 godziny, lub nieco krócej jeśli w domu jest ciepło, do podwojenia objętości.

    Twój komentarz
  • poczatkujaca poczatkujaca
    2012-09-13 16:39:50

    wlasnie robie ten pyszny placek, mam pytanie ,jak dlugo powinno ciasto wyrastac przed wylozeniem na blache?

    Twój komentarz
  • Chwila dla siebie Chwila dla siebie
    2012-09-08 11:14:26

    Właśnie robię to cudeńko! Jeszcze tylko trochę wyrośnie i wkładam do piekarnika :)

    Twój komentarz
  • Doris Doris
    2012-09-02 14:57:23

    Juz się piecze' ;)

    Twój komentarz
  • Doris Doris
    2012-09-02 14:57:20

    Juz się piecze' ;)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-08-24 10:37:58

    Wspaniałe ciasto! Uwielbiam drożdżowe z owocami. Każdymi. Ze śliwkami jak najbardziej. Pieknie się prezentuje i super smakuje,szczególnie jeszcze ciepłe, prawda?Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • Barbara Barbara
    2012-08-23 18:45:16

    Cudo po prostu! Zrobie pewnie w weekend, bo wszyscy uwielbiamy takie drożdżowe pyszności, szczególnie mocno właśnie ze śliwkami. ;-)

    Twój komentarz
  • limonka limonka
    2012-08-23 18:43:33

    Przepisik już zapisałam. Wygląda bosko!

    Twój komentarz
  • Alicja Alicja
    2012-08-23 18:42:37

    Cudownie wygląda, coś mi się wydaję, ze szybko je zrobię, bo moja rodzinka uwielbia drożdżowe, a do tej pory wychodziły mi głównie suche.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-23 10:49:56

    @Placek dożdżowy...- jak najbardziej, wystarczy wtedy połowa podanej porcj drożdży, czyli ok. 25 g. Przy drozdżach suchych czas wyrastania będzie pewnie nieco dłuzszy, około 1,5-2 h, i pomijamy zaczyn.

    Twój komentarz
    • Estera Estera
      2015-09-29 17:08:29

      cos mi tu nie pasuje...czyli na 05 kg mąki./trzy szklanki z hakiem/, proponujesz 25g suchych drozdzy, czyli trzy paczuszki ponad, z ktorych kazda ma 7g....gdzie 1 juz paczuszka jest na 0,5kg maki....Chyba sie pomylilas :) Pozdrawiam, :)

      Twój komentarz
      • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
        2015-09-29 19:44:42

        witaj, generalnie zasada jest taka, że 7 g drożdży suchych = 21 g drożdży świeżych, czyli suchych dajemy 3 razy mniej, więc faktycznie tu z rozpędu napisałam za dużo, zamiast 50 g, dajemy ok. 15 g, czyli dwa opakowania, jeśli chcemy zachować podobny czas wyrastania ciasta i podobny poziom wyrośnięcia. Możemy dać też 7 g na pół kg mąki, ale z autopsji wiem, że placek nie wygląda wtedy i nie smakuje tak dobrze. Ciasto nie jest aż tak pulchne i dużo dłużej wyrasta. Pozdrawiam :)

        Twój komentarz
  • Placek drozdzowy ze sliwkami Placek drozdzowy ze sliwkami
    2012-08-23 10:34:04

    Czy moge ten placek zrobic z drozdzy suszonych ? i jaka proporcja ? wyglada pysznie chciala bym go upiec :)

    Twój komentarz
  • asia asia
    2012-08-23 08:46:49

    Skoro tak zachwalasz to muszę wypróbować!

    Twój komentarz
  • Monia Monia
    2012-08-23 08:40:09

    Już wiem, co będzie dzisiaj u mnie na deser. :-) Wspaniale wygląda i jestem pewna, że jest pyszne!

    Twój komentarz

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 34

Forma: 25x36 cm

Opis

Placek ze śliwkami to klasyk polskiej kuchni, który nigdy nie wychodzi z mody. Jego prostota i smak sprawiają, że jest idealnym wyborem na różne okazje. Jeśli dodasz do niego kruszonkę, otrzymasz deser, który z pewnością zrobi wrażenie na każdym gościu. Placek ze śliwkami i kruszonką to połączenie, które zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem.

Co więcej, placek ze śliwkami jest niezwykle wszechstronny. Możesz go podawać jako deser po obiedzie, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodka przekąska czy nawet śniadanie. Kruszonka dodaje mu chrupkości i słodyczy, co idealnie komponuje się z soczystością i lekko kwaśnym smakiem śliwek. Niezależnie od okazji, placek ze śliwkami zawsze jest dobrym pomysłem.

Jeśli więc szukasz prostego, ale efektownego deseru, który zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych, placek ze śliwkami jest tym, czego potrzebujesz. Nie tylko jest łatwy w przygotowaniu, ale również gwarantuje doskonały smak i prezentację. Nie czekaj więc dłużej i zdecyduj się na placek ze śliwkami, który z pewnością dostarczy Ci i Twoim bliskim niezapomnianych wrażeń smakowych.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    50 g drożdży
    cukru
    masła
    żółtek*
    ciepłego mleka
    skórka otarta z 1 cytryny
    śliwek węgierek (może być nieco mniej lub więcej w zależności od wielkości śliwek)
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    cukru z prawdziwą wanilią
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia (ja pominęłam)

Sposób przygotowania

Ciasto:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 1/4 mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.

Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki dobrze się połączą, tworząc jednolitą masę (ciasto będzie klejące) - ok. 5-7 minut.

Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki  (ok. 7-10 minut.** Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 

Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około 3 cm. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie o wym. 36 x 25 cm). Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i ułożyć na cieście rozcięciem do góry). Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20-30 minut).

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta

Piekarnik nagrzać do 180°C (najlepiej piec bez termoobiegu, grzałki góra/dół). Ciasto piec około 40-45 minut (najlepiej po około 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone, bo czas może się skrócić w zależności od piekarnika). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy posypać cukrem pudrem (ja pominęłam).

Smacznego :)

**Ciasto będzie dość miękkie klejące i nieco lejące, ale takie powinno być, dzięki temu po upieczeniu będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach.