Holenderska odmiana szarlotki, czyli Hollandse appeltaart. Tak na dobrą sprawę niewiele różni się od naszej polskiej szarlotki.
Wyważone, przyjemne połączenie kruchuteńkiego ciasta z masą jabłeczną, masą kokosową i masą orzechowo-czekoladową. Całość pokryta kołderką z polewy czekoladowej oprószonej wiórkami kokosa.
Piankowy, delikatny, na wskroś brzoskwiniowy. Ekspresowy w przygotowaniu.
Proste, ciasto ucierane z jabłkami i cynamonową nutą. Puszyste i wilgotne za razem. Idealne do popołudniowej kawki lub herbaty.
Szarlotki nigdy mi się chyba nie znudzą. A nadchodząca powoli jesień nastraja wyjątkowo jabłecznikowo i szarlotkowo.
Ciasto jest kruchuteńkie, cienkie i delikatnie chrupiące, z przyjemną waniliową nutą. A jabłuszka mięciutkie, przyjemnie rozpływające się w ustach, ale nie „rozciapciane”.
Krucha migdałowa tarta pokryta skarmelizowanymi morelami. Z delikatnie wyczuwalną nutą cynamonu.
Nie bez powodu nazwałam je ekspresowe, jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż kwadrans.
Sernik jagodowy na zimno bez sera, za to na jogurtach greckich. :) Zależało mi, żeby ciasto było lekkie i w miarę możliwości niskokaloryczne nie tracąc na smaku
Krucha tarta z delikatnym i puszystym kremem cytrynowym i truskawkami. Całość mocno orzeźwiająca, rozpływająca się w ustach i jeśli lubicie takie cytrynowe smaczki będziecie zadowoleni.
Zdrowe ciasto bez jajek, mąki, tłuszczu i cukru. Okazuje się, że jest to możliwe. :) Nie powiem, żeby było jakoś wybitnie niskokaloryczne
Smaczne, lekkie, wilgotne (nie, nie pomyliłam się pisząc to słowo) :). Mimo że bez grama masła czy oleju ciasto wychodzi wilgotne i sprężyste
Przepis tak banalny, że zastanawiam się czy w ogóle powinno się o nim mówić per "przepis". ;) Nieco zdrowsza wersja tradycyjnych owoców pod kruszonką
Szybki i bezproblemowy, niezbyt wyrafinowany, ale wyjątkowo smaczny placek budyniowo-jabłkowy.
Ciasto idealne na jesień i zimę, można rzec, że nawet trochę w klimacie świątecznym. Miodowe blaty przełożone nadzieniem ze smażonych jabłek i kremem budyniowym.
Połączenie delikatnego ucieranego ciasta na samych żółtkach z masą jabłeczno-budyniową, bitą śmietaną i chrupiącą bezą.
Krucha tarta z przepysznym musem dyniowym. Nadzienie jest bardzo delikatnem z subtelną waniliową nutką.
Kruchuteńka, rozpływająca się w ustach szarlotka mojej mamy, która obok tej babcinej jest najczęściej serwowana w naszym domu.
Znacznej części z Was zapewne bardzo dobrze znane ciasto ze szpinakiem, któremu ciacho zawdzięcza swą piękna, charakterystyczna barwę.
Kruchy, maślany spód w połączeniu z pysznymi karmelizowanymi jabłkami z nutą wanilii.
Proste, szybkie ciacho kruche pachnące wanilią, przełożone masą śliwkowo-budyniową.
Puszyste, mięciutkie ciasto ucierane, o delikatnym bananowym smaku i intensywnym cynamonowym aromacie.
Ciasto, które kojarzy mi się z domem rodzinnym i dzieciństwem. Pamiętam, że tego tupu ciasta często gościły na naszym stole w tygodniu, babcia przygotowywała je na podwieczorek.
Ciasto, które zapewne każdy z Was choć raz jadł w dzieciństwie. Być może znacie je z domu, a może podobnie jak ja z imienin u cioci ;), albo po prostu z Waszej ulubionej cukierni.
Bardzo smaczne połączenie delikatnego kruchego ciasta z kremem cytrynowym i malinami
Banalne w przygotowaniu wilgotne ciasto czekoladowe, u mnie tym razem ze śliwkami, ale równie dobrze sprawdzą się inne owoce letnie.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które nie przysporzy Wam najmniejszych trudności, a przy okazji na pewno zasmakuje.
Bardzo smaczne wilgotne ciasto, o wyraźnie waniliowym smaku, który przyjemnie współgra z kwaskowatym rabarbarem.
Idealny na upalne dni, gdy na samą myśl o włączeniu piekarnika robi nam się słabo, a mamy ochotę na coś słodkiego i orzeźwiającego.
Orzeźwiający torcik jogurtowy o wyrazistym smaku i aromacie malin. Lekko kwaskowaty, stosunkowo mało kaloryczny,bo przygotowany na bazie jogurtu.