Rozpływające się w ustach kruche ciasteczka

Przyg: 20 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 30
Filtry wyszukiwania
IMG_9151.JPG

Składniki:

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    żółtka
    200 g zimnego masła
    cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
    proszku do pieczenia, opcjonalnie
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    czekolada

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze zachowując odstępy (ciastka trochę rosną) i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu ozdobić czekoladą lub lukrem.


Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 30

Zaryzykuję stwierdzenie, że są to najlepsze kruche ciasteczka, jakie jadłam. Delikatne, rozpływające się w ustach, cudownie pachnące wanilią. Aż ciężko się od nich „oderwać”. A do tego banalne i szybkie w przygotowaniu. Klasyka i prostota w jednym, a jednak są niesamowite. :) A jeśli lubicie kruche ciasteczka oprószone cukrem, zerknijcie tutaj. :)  I naprawdę jeśli lubicie wypieki z ciasta kruchego, po prostu musicie je spróbować. :)

IMG_9145.JPG IMG_9160.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2018-12-18 19:24:55

    Mam pytanie. 300g mąki ( to nie dwie szklanki a 30 dag) czy 300dag mąki. 200g masła czy 200dag (kostka).

    Twój komentarz
  • Dziama Dziama
    2018-12-09 23:43:56

    Ciasteczka idealne! Jakby ktoś nie znał jeszcze pomysłu jak sobie radzić z rozwałkowywaniem takiego ciasta (bardzo lepkiego) to podpowiadam: wystarczy takie ciasto do lodówki włożyć już uprzednio spłaszczone w folii spożywczej. Po schłodzeniu rozłożyć tą folię na blacie (stolnicy) i przykryć ciasto z wierzchu kolejnym arkuszem folii. Potem można już bez brudzenia wałka wałkować. Do wykrywania ciasteczek ściągamy tę górną folię i tyle.

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2018-12-08 18:57:30

    Przepis jest świetny a ciasteczka przepyszne. Ciasto zrobiłam w robocie i rozwałkowałam na papierze bez problemu. Dodałam cynamon.

    Twój komentarz
  • kociak kociak
    2017-12-20 17:32:48

    będę je robił na swoją wigilię klasową i mam nadzieje ze wyjdą przepysznie

    Twój komentarz
  • Frances Frances
    2017-12-17 22:12:54

    Ciasteczka za każdym razem wychodzą absolutnie przepyszne, robię je na każde wieksze rodzinne spotkanie. Znikają w mgnieniu oka, a jeśli chodzi o ciasto to nigdy nie miałam z nim problemu. Pięknie się wyrabia, ale trzeba poświęcić trochę czasu. Ja dodaje dżem truskawkowy na środek i muszę przyznać, dodaje im to jeszcze lepszego smaku. Gorąco polecam! :)

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2017-11-06 13:54:22

    ciasteczka bardzo smaczne. polecam

    Twój komentarz
  • AGA AGA
    2017-05-09 17:01:21

    Powiedz proszę jaki typ mąki jest najlepszy do tych ciasteczek ,wiem że przenna

    Twój komentarz
  • Anula Anula
    2017-01-26 16:06:56

    Zrobiłam przed chwilą i są GENIALNE! Proste i pyszne. Wyszły super bez dodatku proszku do pieczenia i cukru waniliowego. PRZEPIS POLECAM :)

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2017-01-17 15:32:12

    Jedne z Was piszą, że ciasto wychodzi zdecydowanie za rzadkie, a drugie, że tak sypkie że nie chce się skleić.

    Moje uwagi:

    - szklanka szklance nierówna - jeśli w przepisie pisze się o dwóch szklankach mąki to nie ma co "ufać" - trzeba odważyć te 300g i kropka. Wystarczy że do waszych ulubionych szklanek wejdzie 260g albo 330g i już problem może się zrobić...

    - odważając na wadze pamiętajcie o...odtarowaniu miseczki :) stąd też mogą brać się Wasze problemy.

    - jeśli macie ochotę dodać trochę kakao,jak ja, to należy ująć więcej mąki niż mamy zamiaru wsypać kakao. Inaczej ciasto wyjdzie trochę za suche i ciężko będzie połączyć składniki.

    - łyżeczka, lub ewentualnie łyżka (najlepiej zacząć od małej!) śmietany rozwiąże całkowicie problem z nieklejeniem się ciasta. Ja dodałam łychę i przedobrzyłam w drugą stronę :) ale ciasteczka i tak wyszły super, zniknęły w mgnieniu oka.

    - białka wykorzystałam do posmarowania ciastek przed pieczeniem, żeby łatwo przykleił się do nich brązowy cukier :)

    Twój komentarz
  • ana ana
    2017-01-09 15:23:18

    Zrobiłam ciasteczka tak jak w przepisie i nie wyszły. Od początku mi coś nie pasowało, że cała kostka masła za dwie szklanki mąki. Ciastka rozpadają się w rękach, są tak miękkie, że nie da się ich zdjąć z blaszki. Drugą blaszę przetrzymałam dłużej w pikarniku i to samo. Nie polecam.

    Twój komentarz
  • Marzena Marzena
    2017-01-02 17:22:56

    Witam, robiłam ciasteczka przed świętami :) są pyszne. Jeżeli mogę dodać to nie dawałam proszku do pieczenia, mąkę "BASIĘ" i osełkę z "MLEKOWITA". Wyszły bardzo pyszne i już poleciłam paru "PANIĄ" domu ten przepis :D dzięki za przepis :)

    Twój komentarz
  • Dyzia93 Dyzia93
    2016-12-28 15:03:13

    Ciasteczka przepyszne 😍 najlepsze jakie jadłam 😋

    Twój komentarz
  • Aaa Aaa
    2016-12-17 16:45:19

    Robie ciasteczka z przepisu juz ktorys raz z kolei. Smakuja wszystkim nawet tesciowej :D ;)

    Twój komentarz
    • Ewa Ewa
      2018-12-08 18:59:02

      Przepis jest świetny a ciasteczka przepyszne. Ciasto zrobiłam w robocie i rozwałkowałam na papierze bez problemu. Dodałam cynamon.

      Twój komentarz
  • Dekoracja Dekoracja
    2016-12-14 15:16:44

    Za pomocą czego można ozdobić ciasteczka czekoladą, nie posiadając żadnego "specjalistycznego" sprzętu? :) zamierzam upiec je na tegoroczne święta i obdarować nimi rodzinę. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Twój komentarz
    • Aga Aga
      2017-01-17 15:18:21

      Hej, trochę późna odpowiedź, ale zdradzę mój sposób - biorę zwykły woreczek strunowy, większy lub mniejszy w zależności od tego jak Ci będzie łatwiej manewrować. odcinasz mały rożek dolny (lepiej za mały niż za duży, zawsze możesz dociąć większy, a jak zrobisz już za duży to po ptakach i zmarnujesz rozpuszczoną czekoladę która zostanie na ściankach torebki :) zwróć uwagę jeśli woreczek posiada dziurkę odpowietrzającą - żeby nie wylatywała przez nią czekolada na dłonie ;P moim zdaniem najlepszy sposób do dekorowania szczegółowego. Poniżej moje świąteczne pierniki lukrowane właśnie z pomocą takiego woreczka strunowego :)

      Twój komentarz
    • Marzena Marzena
      2017-01-02 17:27:20

      witam, jeżeli masz woreczki do mrożenia mięsa to mogą się nadać :) przełożyć masę(czekoladę) do woreczka, przecisnąć do jednego rogu i naciąć (na tym rogu) niewielką dziurkę. tak przygotowany "sprzęt specjalistyczny" hihi jest gotowy do użytku :) pozdrawiam :)

      Twój komentarz
  • Ania Ania
    2016-12-10 19:08:18

    Robiłam ciasteczka z Pani przepisu już 2 razy, na święta oraz na moje urodziny i za każdym razem wyszły przepyszne. Rozpływały się w ustach. I w te święta zrobię je ponownie :D

    Polecam!

    Twój komentarz
  • Mimi Mimi
    2016-11-30 11:16:52

    Zrobiłam ciasteczka i są naprawdę pyszne:) Czytałam niektóre komentarze i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania więc powiem jakich składników ja użyłam.

    Jeśli chodzi o mąkę to 300g Poznańskiej

    Jeśli chodzi o masło to użyłam takiego, którym smarujemy sobie kanapki - w kostce 82 % - i wydaje mi się, że właśnie to masło powoduje, że mają taki maślany smak :)

    Moje uwagi odnośnie ciasta:

    - wyrabiałam je jakieś 10-15 min

    - ciasto jest BARDZO niewdzięczne:) okropnie kruche i ciężko się wałkuje. Owszem, można podeprzeć się mąką, ja tak robiłam (stolnica w mące, wałek w mące i trochę posypywałam na ciasto), ale musicie wtedy po kawałku wałkować, dlatego, że ciasto wchłania tą mąkę i robi się jeszcze bardziej kruche i jeszcze bardziej trudne do rozwałkowania, nie mówiąc o przeniesieniu ciasteczek na blachę.

    - dla cierpliwych 2-3 mm jest ok, ale ja zrobiłam ciut grubsze niektóre i łatwiej odchodziły od stolnicy :)

    - mi wyszło niepełne 3 blachy ciasteczek, wielkość ciasteczek poniżej na zdjęciu :)

    Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • anita anita
    2016-11-23 16:23:08

    nigdy nie pieklam ciastek, ale za namowa dzieci sprobowalam Twoj przepis i... REWELACJA!!! Ktos kto nie umie upiec kompletnie nic powinien sprawdzic ten przepis. Udaje sie za kazdym razem... Jest jeden problem... Ciastka znikaja w gigantycznym tempie. Ja pieklam je juz co najmniej 10 razy, w jedna sobote az 4 razy. Dzieci maja niezwykla radosc wycinajac i dekorujac ciasteczka. Dziekuje za fantastyczny przepis. Sciskam mocno

    Twój komentarz
  • Mysia Pysia Mysia Pysia
    2016-11-08 18:10:17

    Mam wiele przepisów na ciasteczka d kawy,ale ciasteczka z TEGO przepisu są rewelacyjne,nie ma w tym stwierdzeniu ani trochę przesady.Polecam Wszystkim.Ja zrobiłam z podwójnej porcji i w związku z tym,że nie miałam 2 kostek masła dałam pół na pół masło i margarynę i mimo tego oszukaństwa są wyśmienite.Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam z okolic Nowego Sącza.

    Twój komentarz
  • Mysia Pysia Mysia Pysia
    2016-11-08 17:04:38

    Mam wiele przepisów na ciasteczka d kawy,ale ciasteczka z TEGO przepisu są rewelacyjne,nie ma w tym stwierdzeniu ani trochę przesady.Polecam Wszystkim.Ja zrobiłam z podwójnej porcji i w związku z tym,że nie miałam 2 kostek masła dałam pół na pół masło i margarynę i mimo tego oszukaństwa są wyśmienite.Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam z okolic Nowego Sącza.

    Twój komentarz
  • Maciej Maciej
    2016-09-24 22:58:57

    Witam. Mam 47 lat :-) I zrobiłEm ciastka z tego przepisu po raz pierwszy. Wyszły genialne! Ale przepis nieco zmodyfikowałem - dodałem do ciasta 3 łyżki gęstej śmietany. Czas pieczenia zalecono 10-12 minut. Ja piekłem 15 minut i wydaje mi się, że to nadal ciut mało, mimo, że ciasto rozwałkowałem konkretnie. Następnym razem upiekę bez proszku do pieczenia, bo wyrosły. Z przepisu wyszły dwie blaszki - spodziewam się, że jutro będą zjedzone. Następnym razem biorę proporcje razy 3.

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2016-09-13 15:02:11

    Po prostu pycha

    Mój maż oszalał na ich punkcie

    Piekę co drugi dzień i natychmiast znikają

    Jedynie polecam oszczędność czasu

    Ja robię 2 grubsze niż do kopytek wałki. , zawijam w folię aluminiową i po godzinie pobytu w lodówce kroję w plasterki. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2016-09-12 23:02:30

    Zrobiłam wg przepisu. Rewelacja

    Zamiast cukru waniliowego dodałam aromat pomaranczowy. Ale po co się ludzie meczycie z walkowaniem I wycinaniem.? Ja robię z ciasta walec zawijam w folię aluminiową i na godzinę do lodówki .

    Potem wystarczy pokroić w plasterki i ciastka gotowe.

    Pozdrawiam wszystkich

    Twój komentarz
    • Aga Aga
      2017-11-06 13:59:13

      świetny pomysł z tym walcem.. , z tym że już ciasteczka nie wyjdą tak pięknie...Ale jeśli ktos chce miec ciasteczka na szybko naprawde dobry pomysł..może wykorzystam. dziękuję . A to moje wycinane Aniołki :)

      Twój komentarz
  • Jola Jola
    2016-08-28 21:24:44

    Mam pytanie - ile tych ciastek wychodzi z jednej porcji - mam zamiar je upiec na wnusia urodzinki .

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-09-04 21:43:57

      Wychodzą 2 blachy ciasteczek.

      Twój komentarz
  • MadziaMisia MadziaMisia
    2016-06-19 17:01:23

    Ciasteczka są super. Na początku ciasto trochę się kleiło, ale posypałam mąką wałek i wszystko wyszło idealnie. rozeszły się w pół godziny. Polecam!

    Twój komentarz
  • aina aina
    2016-06-04 14:25:21

    By ciasto było naprawdę dobre dodaje sie masło. Margaryna psuje kazdy wypiek, wtedy powstaje tanie ciasto ze sklepu.

    Twój komentarz
  • Anna Anna
    2016-04-17 18:18:57

    Ciasteczka faktycznie pyszne. Trochę mi się ciasto nie chciało wyrobić ale dałam łyżeczkę oleju i od razu super😄 i też rozwałkowałam grubsze bo takie wolę. Myślę że już jutro ich nie będzie ;) dzięki Kasiu za przepis

    Twój komentarz
  • lena lena
    2016-04-07 13:53:57

    bardzo chciałam zrobić ciasteczka dla synka ale ciasto wogóle nie chciało mi się kleić :( czemu?

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2016-03-24 14:11:23

    Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu i faktycznie przepyszne. Robiłam je pierwszy raz ale na pewno nie ostatni. Nasze smakołyki chyba nie doczekają do Świąt :)

    Twój komentarz
  • Hanka Hanka
    2016-02-28 22:01:48

    Przepis jest super! Córki miały ochotę na ciasteczka, a ja za mało miałam maki. Wiec dodałyśmy do mąki zmielone płatki owsiane i orzechy. Całość zjedzona w kilka chwil!

    Twój komentarz
  • Danuta Piecyk Danuta Piecyk
    2016-02-27 17:53:49

    Dziś zrobiłam ciasteczka, przełożyłam je dżemem.

    Ciasteczka wyszły rewelacyjnie, dziękuje za przepis.

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2016-02-18 21:44:19

    Dzisiaj zrobiłam pomagały mi dzieci, wyszły przepyszne. Zrobiłam z dwóch porcji i dodałam trochę śmietany bo ciasto nie chciało się zlepić. Super przepis

    Pozdrawiam,

    Twój komentarz
  • Oliwia Oliwia
    2016-01-23 20:40:33

    Ciasteczka udały się i cieszą się dużym powodzeniem ciasto jest idealnie kruche. Na początku ciasto kleiło się do wałka ale to kwestia posypania mąką, polecam ponieważ ciasteczka są pyszne:)

    Twój komentarz
  • Zosia Zosia
    2016-01-22 15:28:34

    Dzien dobry,

    Ciasto do niczego, wyglada jakby bylo za duzo masla, klei sie i nie da sie go nawet rozwalkowac nie mowiac juz o wycinaniu foremek... Co zrobilam zle ? Dodalam wszystko yak jak w przepisie..

    Twój komentarz
    • Graszka Graszka
      2016-08-02 15:24:31

      Hmmm dziwne, bo ja tez zrobilam z tego przepisu i to z 4 porcji bo żółtka z bezy mi zostały. Ciasto super sie rozwałkowalo, żadnej śmietany, dosłownie zrobilam jak w przepisie... Ciasteczka poprostu palce lizać

      Twój komentarz
  • Joanna Joanna
    2016-01-20 20:26:28

    Pycha, zrobiłyśmy dzisiaj z dwuipółletnią córeczką na dzień babci i dziadka. Ciasto wyszło klejące, ale dosypywałam mąki przy rozwałkowywaniu i jest ok :) . Polecam, na pewno nie raz jeszcze zrobię :)

    Twój komentarz
  • dodiderek dodiderek
    2016-01-10 18:53:14

    Dziś zrobiłam. Szkoda ze nie jest napisane z jakiej mąki te ciasteczka. Zrobiłam z krupczatki i totalna porażka z rozwalkowaniem ciasta. Ostatecznie wyłożyłam blachę cienką warstwą i po upieczeniu pokroiłam na prostokatne ciastka...

    Twój komentarz
  • meg meg
    2016-01-09 22:50:01

    Pani Kasiu, gratuluje blogu. Często porównuje moje przepisy i doświadczenie z tymi w internecie. A jestem od pani dużo starsza.

    Chciałabym przekazać kilka moich spostrzeżeń.

    Wanilina jest składnikiem zapachowym Vanilii planifolia. Syntetyczna wanilina uzyskiwana jest z ryżu i pod względem chemicznym niczym nie różni się od naturalnej. Nie ma czego się bać i po co narażać się na koszty.

    Odp. na kilka razy zadane pytanie czytelniczek. Kruche ciasto dość ciężko się rozwałkowuje, dlatego najlepiej robić to na papierze do pieczenia ew folii. Ja wolę papier. Żeby nie przyklejało się do wałka trzeba posypywać ciasto i nacierać mąką wałek. Reszta to praktyka.

    Białka można roztrzepać widelcem i posmarować ciastka. Będą zupełnie inaczej się rumienić. Ja np. przed pieczeniem posypuje grubym cukrem.

    Zamiast żółtek można też użyć gęstej śmietany (może być kwaśna). Cukier puder można zastąpić zwykłym drobnym cukrem. Inaczej wchłania tłuszcz. Inny smak i kruchość będą miały na krupczatce.

    Miłego eksperymentowania :)

    Twój komentarz
  • marza marza
    2015-12-26 21:32:26

    OSTRZEGAM!!! ciasteczka niebezpiecznie smaczne. Nie stawiać dużej ilości blisko siebie, nie można się powstrzymać od zjedzenia wszystkiego na raz. Polecam :) są wspaniałe!

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2015-12-26 20:47:08

    Najlepsze na świecie, uzależniające i w moim wydaniu z dodatkiem drobno startej skórki pomarańczowej - idealne :)

    Twój komentarz
  • ufostone ufostone
    2015-12-23 18:23:24

    Witam, tak spróbowałem tego przepisu i wyszły wyśmienite, kruche i smaczne , dla tych co mieli problem z wałkowanieniem to podpowiem ze uzycie na spód i górę ciasta odrobiny mąki nie wpływa negatywnie na całokształt pracy. teraz dekoracja którą wykona moja córeczka (5lat) . Pozdrawiam wszystkich ciasteczkowych potworków :)

    Twój komentarz
  • mrowa020 mrowa020
    2015-12-23 14:56:01

    Rzadko coś piekę, ale chciałam mojej córci sprawić przyjemność. Jakie wnioski się wysunęły po moim kontakcie z tym przepisem:

    mąkę i cukier zrobiłam w proporcji nie szklanek, a kubków, także ciut więcej. Może dzięki temu ciasto mi się nie rozlewało i nie przywierało jak to niektórzy piszą, no ale co się nawyrabiałam i natrudziłam to moje ;). Ciastka robiłam na raty, także zawsze tylko kawałek ciasta wyjmowałam z lodówki, reszta dzielnie czekała w chłodzie. Mam nowy piekarnik, wiec duże było zdziwienie gdy się okazało, ze ciacha do lekkiego zrumienienia pieką się 20 min. w 180 stopniach. Ale generalnie są pyszne i chyba więcej nie zdecyduje się już na wyrób kupny :)

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2015-12-23 09:15:31

    Ciasteczka rewelacyjne!!!! Muszę upiec kolejną podwójną porcję, bo już wszystkie zostały pochłonięte przez domowników :)

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2015-12-22 09:38:06

    Witam,

    Chciałam zrobić ciasteczka pomarańczowe? czy jest możliwe dodać soku pomarańczowego? i skorki pomaranczowej?

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Ania Ania
      2015-12-22 22:52:32

      Ja zrobiłam wersję pomarańczową dodając zamiast ekstraktu z wanilii/cukru waniliowego kilka kropli aromatu pomarańczowego oraz skórkę startą z jednej dużej pomarańczy. Smak i zapach rewelacyjny. Jak powiedział mój szwagier - najsmaczniejsze ciasteczka jakie jadł także serdecznie polecam :)

      Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-12-22 14:13:30

      skórki pomarańczowej jak najbardziej, można też aromat pomarańczowy, soku bym raczej nie dodawała, bo rozrzedzi ciasto

      Twój komentarz
  • Mariola Mariola
    2015-12-22 08:15:43

    Dziś zrobiłam ciasteczka na biegu dzieciom na wigilię klasową. Łatwo się robi, szybciutko się pieką i są mega kruche.Mniam...Mniam Mniam :) :) :)

    Twój komentarz
  • Ewka Ewka
    2015-12-17 14:24:08

    Bardzo smaczne, polecam

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2015-12-14 18:20:02

    Witam. Czy ciasteczka na zdjęciu upieczone są z dodatkiem proszku do pieczenia? Właśnie taką wysokość chciałbym osiągnąć :)

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-12-16 11:06:25

      Tak, upieczone są z podaną ilością proszku do pieczenia. Pozdrawiam :)

      Twój komentarz
  • ewelina ewelina
    2015-12-13 16:31:36

    mi nie wyszły ciasto po wł do lodowki dalej niedało sie wałkowac deska obklejona wałek tez, wsadzilam do zamrazarki mimo ze spod twardy dalej sie kleiło strasznei wiec porwałam na kawałki i na blache zobaczymy co z tego wyjdzie

    Twój komentarz
  • Gigi Gigi
    2015-12-12 16:01:21

    Prodany przepis ma zle proporcje!!!!!! za dużo masła ciasto w piecu się rozpływa!!!!

    Twój komentarz
    • Kasia Kasia
      2015-12-21 19:07:15

      dokładnie.. W dodatku trzeba robbic te ciastka jak maszyna albo kawalki małe wyciagac z lodowki bo jak sie troche te ciasto roztopi to bedzie tragedia i z zadnej formemki nie wyjdą...

      Twój komentarz
      • Kaya Kaya
        2016-01-20 20:08:58

        Bzdura,zrobiłam zgodnie z przepisem i nic się nie kleiło,są pyszniutkie,nie cudowałam z lodówką,owszem godzine ciasto tam spędziło:)))

        Twój komentarz
  • Monika Monika
    2015-12-02 20:38:36

    Ciasteczka przepyszne i banalnie proste w przygotowaniu ☺właśnie się nimi objadam☺

    Twój komentarz
  • :) :)
    2015-11-28 11:54:15

    można przełożyć ciasteczka kremem tortowym? nie wiem jak będą smakowały dlatego pytam

    Twój komentarz
  • Wioleta Wioleta
    2015-11-23 13:48:27

    Super smaczne

    Twój komentarz
  • Marty Marty
    2015-11-18 10:07:51

    Ciastka są przepyszne. Mimo że pierwszy raz piekłam coś sama (mam 12 lat) to udały się, wszystkim smakowały 🍪🍪🍪

    Twój komentarz
    • Jula Jula
      2015-12-01 20:40:22

      Spróbuj upiec szarlotke sypana! Jest łatwa a jaka pyszna :)!

      Twój komentarz
    • Werciak282003 Werciak282003
      2015-11-27 12:52:30

      Ja też mam 12 lat a ciastka rewelacyjne bajka 👌🍪🍰

      Twój komentarz
  • anka anka
    2015-11-11 18:01:49

    Witam :) Już jakiś czas szukałam przepisu na idealne kruche ciastka. I znalazłam! Dziękuję :)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2015-11-10 17:46:41

    Pyszne ciastka, pieklam z corka, dodalam kakao i zrobilam rozowy lukier. Jutro tez je robimy!! :D

    Twój komentarz
  • zuzia zuzia
    2015-11-10 11:19:09

    Pyszneee!Właśnie zrobiłam z dżemem i czekoladą ❤ dzieki za przepis

    Twój komentarz
  • ola ola
    2015-11-08 13:31:36

    Bardzo prosty przepis, tylko nie miałam wanilii i dałam cynamon. Palce lizać, lepszych nie jadłam. Dzięki za przepis!!!

    Twój komentarz
  • kasia kasia
    2015-10-29 16:42:03

    mam pytanie czy zamiast masła mozna dodac margaryne

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-30 00:34:40

      Tak, można. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • aina aina
        2016-06-04 14:22:20

        By ciasto było naprawdę dobre dodaje się masło, margaryna zepsuje każdy wypiek, wtedy powstanie tanie ciasto ze sklepu.

        Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2015-10-25 10:54:28

    Ciasteczka są przepyszne!!!! 😍 dobrze, że jestem w ciąży jak zjem sama wszystkie to nikt nie będzie miał pretensji 😄

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-27 11:59:35

      Podczas ciąży nasi bliscy wybaczają nam takie małe grzeszki. ;) Ciesze się, że smakowały. :) Mam nadzieję, ze dzidzi w brzuchu również. ;)

      Twój komentarz
  • Ewelina Ewelina
    2015-10-24 09:39:22

    Mam pytanko, wg. przeliczników zamieszczonych na tym portalu 1 szklanka mąki to 125 g, czyli 2 to 250, a w przepisie 2 szklanki mąki to 300 g i nie wiem teraz ile dodać....?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-27 11:56:15

      Witam, przepraszam, że dopiero odpisuję, ale mam chwilowo ograniczony dostęp do Internetu. A gdzie na mojej stronie jest napisane, że szklanka mąki pszennej to 125 g? Standardowa szklanka mieści 150 g mąki pszennej. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Natka Natka
    2015-10-19 18:57:18

    Są idealne, dziękuję za przepis!

    Twój komentarz
  • ania ania
    2015-10-17 19:22:22

    Zrobiłam :) moje pierwsze ciastka :) pyszne są, tylko ciasto mi się strasznie kleiło. Następnym razem będą lepsze :) super przepis, pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-27 11:58:24

      Trzeba mocniej schłodzić i nie będzie się kleić. Lub podsypywać nieco mąką podczas wałkowania. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • jagoda jagoda
    2015-10-14 18:16:46

    Ciasteczka rewelacyjne,dziękuję za przepis.

    Twój komentarz
  • Amanita Amanita
    2015-10-05 11:11:20

    Muszę napisać komentarz bo sprawa jest poważna :) Moja Kochana Teściowa zawsze robiła kruche ciasteczka mojemu Mężowi, ale one mi nie za bardzo smakowały, były bardzo twarde i mało słodkie... Inne ciasta były rewelacyjne ale te ciasteczka kruche bardzo mi nie smakowały. Więc postanowiłam zrobić sama. Nie miałam żadnego przepisu więc pogrzebałam w necie i znalazłam ten...

    Od tej pory nie moge sie uwolnić :) Ciągle słyszę kiedy mi zrobisz ciasteczka do herbaty? Przepis rewelacja. Bardzo dziękuję :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-07 10:50:16

      Super! :) Bardzo się cieszę, że ciasteczka tak mężowi zasmakowały :)

      Twój komentarz
  • apie4338 apie4338
    2015-09-25 22:28:36

    Moje robione pół na pół z mąką pelnoziarnistą,zamiast cukru waniliowego dodałam migdałowy (taki tylko posiadałam) .Ciasteczka mega łatwe i niesamowicie pyszne ,zachwyt rodziny -bezcenny widok!

    Twój komentarz
  • http://zabawydladoroslych.pl/ http://zabawydladoroslych.pl/
    2015-09-24 16:05:39

    Ciasteczka są mega! I jeszcze do tego banalne w przygotowaniu. Robię już 3 raz :)

    Twój komentarz
  • Zuzia Zuzia
    2015-09-18 20:46:31

    Piekłam ciasteczka wczoraj wieczorem i prawie wszystkie znikły do dzisiejszego popołudnia . Rewelacyjny przepis , napewno upiekę ciasteczka jeszcze nie raz . :D

    Twój komentarz
  • Ksenian Ksenian
    2015-09-08 13:46:19

    te ciasteczka sa naprawde genialne :) jeszcze tak kruchych i smacznych nie jadlam i znikaja w mgnieniu oka :)

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2015-09-03 20:21:08

    Chcialam byc sprytna i zamiast masla dalam oleju bo akurat nie posiadalam tego skladnika i nie wyszly. Nie stwardnialy w ogole hehe taka porada dla "spryciarzy" hehe ale pachna cudownie i za chwile zrobie z maslem

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-09-03 23:33:25

      Hehe :) Mam nadzieję, że z masłem wyszły już jak należy :) W niektórych wypiekach bez problemu można podmienić masło na olej, ale w przypadku ciasteczek kruchych zdecydowanie nie wyjedzie im to na dobre ;) pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Ania Ania
    2015-09-03 14:51:47

    Przepraszam, a ile ciasteczek wychodzi z przepisu. W niedziele są urodziny mojej córeczki I chciałabym przygotować takie ciasteczka.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-09-03 23:42:33

      Nigdy nie liczyłam ich dokładnie, ale wychodzą dwie duże blachy ciasteczek. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Zosia Zosia
    2015-08-22 20:47:28

    Hej. Czego mogę użyć zamiast zoltek? Ponieważ nie jem jajek ;-) czy można je po prostu pominąć w przepisie?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-25 20:09:52

      Można pominąć, ewentualnie dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • Agnieszka Agnieszka
        2016-01-14 11:42:20

        Jajko można zastąpić też łyżeczką mąki ziemniaczanej.

        Twój komentarz
  • paulina paulina
    2015-07-26 12:41:39

    Kasiu, juz kiedyś znalazlam ten przepis i kilkakrotnie wprowadziłam go w czyn 😊 Dziś ponownie piekę te pyszne ciasteczka, modyfikując przepis - do połowy ciasta dodalam startą gorzką czekoladę, i jedna blacha jest ciasteczek czekoladowych - polecam, mają całkiem ciekawy smak. A białka wykorzystałam do kokosanek z Twojego przepisy, które również szczerze polecam!

    Twój komentarz
  • wie pani wie pani
    2015-07-24 10:33:13

    a można dać papier do pieczenia niż pergamin in bo nie mam a czekoladę jak pani robiła?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-24 18:29:49

      Tak, pisząc pergamin miałam w zasadzie na myśli papier, przepis jest z notesu mojej babci, gdy je robiła, nie było jeszcze w sprzedaży papieru do wypieków i piekła na pergaminie albo na natłuszczonej i oproszonej bułką tartą lub mąką blasze. Czekoladę można po prostu roztopić w kąpieli wodnej (a więc w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą) albo w mikrofali i ozdabiać samą taką roztopioną czekoladą. Można też polewą, z tego przepisu: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4519/ciasto-nutellowo-czekoladowe

      Twój komentarz
  • Tipi Tipi
    2015-07-21 22:43:51

    Najlepsze ciastka świata znajomi ze studiów się zajadają :D i za każdym razem wychodzą :D

    A teraz pytanie czy zamiast cukru pudru można dać zwykły cukier? Będzie jakaś różnica w smaku albo konsystencji ciasta?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-26 22:13:39

      Zwykły cukier skarmelizuje się w ciastkach, więc będą miały ciemniejsze, brązowe "piegi". :) I chyba tylko taka różnica będzie. :) Pozdrawiam, cieszę się, że ciastka smakują :)

      Twój komentarz
  • Mała Mała
    2015-06-26 22:22:35

    Dzis z synkiem zrobiłam :) i był zachwycony :) był bo juz ciasteczek nie ma a gdzie sa? w brzuszku mamusiu :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-29 17:28:47

      Cieszę się, że smakowały zarówno synkowi jak i mamusi. ;)

      Twój komentarz
  • paula paula
    2015-06-13 12:43:32

    Więcej ich nie zrobię bez smakowe ! Ciasto się bardzo lepi nie da się rozwałkować ! Okropne Mam o 1000000 % lepszy przepis !

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-29 17:31:14

      A w ogóle próbowała je Pani zrobić? :) Bo innym Czytelnikom jakoś smakowały i udało się rozwałkować. :) No i jeśli ma Pani taki wspaniały przepis 1000000 razy lepszy, to proszę się nim podzielić, inni też chętnie skorzystają. ;) pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Wiola Wiola
    2015-04-18 17:23:20

    Szukałam dziś łatwego przepisu na kruche ciasteczka, żeby przetestować nowe foremki z córkami i tu trafiłam :) Szukałam ciasteczek które będą kruche ale nie będą sie rozpadać i te są idealne :D Do tego są pyszne :D Dziękuję za przepis :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-19 17:27:05

      Cieszę się, że przypadły do gustu. Przy okazji piękne wysżły! :) Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
      • Beata Beata
        2015-04-26 20:16:06

        Moje niestety nie wychodzą ani takie jasne ani takie ładne i strasznie klei się to ciasto mimo schłodzenia w lodówce (2 godz.)

        Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2015-04-11 16:21:34

    Faktycznie pyszne i takie delikatne! Wielkie dzieki za przepis!!

    Co prawda wyszly mi troche za cienkie ale to tylko i wylacznie z mojej winy. Zamiast do lodówki włożyłam na chwilke do zamrazarki - mam nadzieje ze tak tez mozna.

    Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2015-04-08 22:49:43

    Rewelacja! własnie skonczylam je piec i dekorowac.... sa przepyszne. Udekorowalam lukrem i posypka- maja byc niespodzianka dla mojego malego smyka a jak wiadomo dzieci najpierw ogladaja co jedza. Dziekuje za fantastyczny przepis- napewno podam dalej :-)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-09 10:38:36

      Cieszę się, że ciasteczka zasmakowały. :) Mam nadzieję, że szkrabowi się spodobają. :)

      Twój komentarz
  • Adelaide Adelaide
    2015-03-24 20:05:06

    Podziwiam Panią za cierpliwość do tych wszystkich pytań :-)

    Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • xyz xyz
    2015-03-24 16:06:07

    cukru wanilinowego *

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-24 16:26:42

      Nie, nie dodaję do niczego cukru wanilinowego. Dajemy prawdziwy cukier waniliowy, czyli z prawdziwą wanilią. Dopisałam w przepisie, żeby było jasne. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • julia julia
    2015-03-20 16:56:09

    przepis na ciastka kruche nie powinien zawierac proszku do pieczenia i w lodowce maja sie chlodzic do 30 min czy pani jest kucharzem?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-23 19:31:57

      Proszek dajemy opcjonalnie w zależności od tego czy chcemy mieć podrośnięte czy bardziej płaskie ciasteczka, w kulinariach nie ma czegoś takiego jak "nie powinno"..., jeśli ktoś preferuje podrośnięte ciasteczka daje proszek, jeśli nie, to go nie dodaje, proste. Co do chłodzenia, to w jednej lodówce 30 minut wystarczy w innej potrzeba godziny, ważne, żeby ciasto było schłodzone na tyle, by się nie kleiło do wałka i było plastyczne.

      Twój komentarz
  • Edyta Edyta
    2015-03-18 22:33:17

    Pyszne, chrupiące - rozeszły się w mig :P

    Twój komentarz
  • styropian styropian
    2015-03-01 14:49:08

    Dzień dobry. Chciałabym wiedzieć ile mniej więcej wychodzi ciasteczek z podanych składników. W sztukach. :D

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-01 21:21:21

      Na górze przepisu zawsze podana jest ilośc porcji. Wychodzą dwie blachy, czyli ok. 25-30 średniej wielkości ciasteczek. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • angela angela
    2015-02-28 19:29:39

    Pyyyyszne, naprawde rewelacja :))))))

    Twój komentarz
  • Mati Mati
    2015-02-24 17:53:21

    Witam, Ciasteczka pyszne najlepszy przepis jaki znalazłem. Dziękuje i pozdrawiam

    Twój komentarz
  • maczkens maczkens
    2015-02-19 14:51:30

    Ulubione ciastka mojego męża, pierwszy raz upiekłam je ok 2 miesiące temu i od tej pory prosi o nie raz w tygodniu ;) dziękuję za przepis !!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-19 15:40:59

      Bardzo się cieszę, że smakują! :)

      Twój komentarz
  • Monika Monika
    2015-02-14 17:32:18

    Fajnie by było dopisać, dla kogoś kto pierwszy raz w życiu coś piecze, że to urośnie i trzeba dawać większe odstępy :P ale daliśmy radę. Na Walentynki w sam raz ;)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-16 12:36:02

      Już dopisałam :) pozdrawiam

      Twój komentarz
  • magduska magduska
    2015-02-14 09:43:14

    Chciałabym się zapytać czy można dodać do nich kawałki czekolady?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-14 11:08:27

      Myślę, że tak.

      Twój komentarz
  • ebox ebox
    2015-02-11 11:05:37

    Szukalam przepisu na ciastka i znalazlam. Dzisiaj bede robic. Przy okazji chcialam bardzo serdecznie podziekowac za przelicznik ze szklanek na gramy. Dziekuje! Dla mnie przepis ze szklankami jest nie do wykonania. Mieszkam poza Polska i tutaj szklanki sa inne. Przeliczniki podaja 1 szklanka to 160 - 170 g, wiec jest roznica. A tak na oko, "zeby ciasto bylo zwarte", albo "zeby odchodzilo od reki", i podobne podpowiedzi to nie dla mnie. A tutaj, po prostu, przelaczam na gramy i wszystko proste. Jeszcze raz - dziekuje.

    Twój komentarz
  • kajcia kajcia
    2015-02-09 15:03:17

    robie te ciasteczka sama i mam 9 lat pyszne ciasteczka

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2015-02-06 19:36:38

    Czy mogę część mąki zastąpić mąką koksową?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-06 20:13:27

      Tak, ale myślę, że maksymalnie 1/3 mąki pszennej ,a najlepiej 1/4, bo ciasto może wyjść zbyt twarde i suche., ponieważ mąka kokosowa pochłania dużo więcej wilgoci niż mąka pszenna.

      Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2015-02-02 13:30:11

    Bardzo smaczne :) Mam 12 lat i sama zrobiłam . Są banalne do zrobienia :) Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • magda magda
    2015-02-02 09:11:05

    Ciacha supersmaczne, piękny zapach masła i wanilii do tego rewelacyjna zabawa i długo zajęte dziecko!!! a to warte wszystkie pieniądze:D dziękuję za przepis i pozdrawiam

    Twój komentarz
  • joanna joanna
    2015-01-30 07:11:09

    Ciasteczka wyszły świetnie. Prosty, szybki przepis a ciasteczka rozpływają się w ustach. Bardzo dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • szymon szymon
    2015-01-01 16:19:41

    czy można dodać jeszcze jedno żółtko

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-08 00:26:15

      Tak, ale dodałabym z 1-2 łyżki mąki więcej.

      Twój komentarz
  • ola ola
    2014-12-31 11:27:32

    Mnie nie wyszły...ciasto jest tak kruche, że nie można go rozwałkować, bo się po prostu rozpada..co zrobiłam źle??

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-08 00:25:28

      Nie mam pojęcia, ciasto powinno być, kruche, ale jednocześnie plastyczne, rozwałkowuje się bez problemu.

      Twój komentarz
      • Dorota Dorota
        2015-01-16 12:51:55

        Może za krótko wyrabiane było? Mi też się rozpadało ale w końcu zimne masło robi swoje i trzeba chwilę się pomęczyć żeby to się związało wszystko :) Co do przepisu ciastka są mega smaczne :)

        Twój komentarz
      • Dorota Dorota
        2015-01-16 12:51:50

        Może za krótko wyrabiane było? Mi też się rozpadało ale w końcu zimne masło robi swoje i trzeba chwilę się pomęczyć żeby to się związało wszystko :) Co do przepisu ciastka są mega smaczne :)

        Twój komentarz
        • mela mela
          2015-08-16 22:06:33

          Lub za mało zamrożone ;)

          Twój komentarz
  • Oliwia Oliwia
    2014-12-29 14:42:09

    Witam, czy zamiast masła mogę użyć margarynę Kasię? Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • kinga55 kinga55
    2014-12-29 11:52:22

    mam pytanie, czy te ciasteczka moge przekladac marmoladą lub kremem czekoladowym?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-08 00:24:34

      Tak.

      Twój komentarz
  • tess tess
    2014-12-23 18:18:22

    Ja dodaję jeszcze sporą szczyptę soli. Mają wtedy taki zakrętas ;) Przepis rewelacja :)

    Twój komentarz
  • Dominika Dominika
    2014-12-22 20:20:51

    Ile z tych proporcji wychodzi ciastek?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-08 00:24:20

      Dwie blachy ciasteczek, nie liczyłam ile dokładnie sztuk.

      Twój komentarz
  • Karola Karola
    2014-12-22 13:11:42

    Dziękuję za przepis, ale trzeba siekać te masło?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-22 15:49:54

      Jeśli chodzi o masło, to warto posiekać je tak z grubsza nożem, albo pokroić na małe kawałki. Pozdrawiam.

      Twój komentarz
  • Ciastka,pytanie Ciastka,pytanie
    2014-12-22 10:41:12

    Mam pytanko, czy zamiast cukru pudru może być zwykły cukier albo bez cukru?

    I jeszcze czy zamiast masła może być margaryna z masłem???

    Pozdrawiam i życzę wesołych, spokojnych świąt!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-22 15:48:18

      Jeśli dodamy zwykły cukier będą wyczuwalne kryształki, zupełnie bez cukru ciastka nie będą słodkie. Margaryna z masłem może być. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt.

      Twój komentarz
  • Karen Karen
    2014-12-21 18:05:39

    Pyszne ciastka; ) właśnie zrobiłam na swieta ;) mam pytanie czy można też użyć mąki krupczatki zamiast pszennej?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-21 22:55:22

      Tak jak najbardziej, ciasteczka będą wtedy jeszcze bardziej kruche. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Kate Kate
    2014-12-21 14:10:11

    Pierwszy raz będę robiła z córką takie ciasteczka....Czy masło powinno być wcześniej wyjęte z lodówki??

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-21 22:54:46

      Nie, najlepiej jak będzie prosto z lodówki. Pozdrawiam.

      Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2014-12-19 17:01:13

    Piekę swoje z podobnego przepisu, tylko zawsze dodaję dodatkowo 2-3 łyżki śmietany 18%. Ciastka są wtedy jeszcze lepsze :)

    Twój komentarz
  • ewelina ewelina
    2014-12-19 14:24:56

    Pyszota!!! Właśnie się z synkiem zajadamy :) Proste, szybkie i ten smak...

    Twój komentarz
  • izi izi
    2014-12-16 21:41:55

    One są po prostu rewelacyjne. Łatwe do zrobienia a w smaku rewelacja. Zrobiłam i zaniosłam koleżanką do pracy żeby spróbowały wszystkie były tak zachwycone, że na następny dzień musiałam przynieść przepis. I wiem że w tym roku na święta w domach moich koleżanek będą te ciasteczka. Bardzo dziękuje za przepis i życzę Wesołych Świąt. ? Izi.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-17 11:05:01

      Witam, ogromnie się cieszę, że ciasteczka smakowały! :) Również życzę zdrowych i wesołych Świąt!

      Twój komentarz
  • Katarinka Katarinka
    2014-12-15 21:04:22

    Witam. Baaardzo dziękuję za super prosty przepis na pyszniutkie ciasteczka. O ile uwielbiam tworzyć w kuchni mięsne smakołyki- słodkości to dla mnie czarna magia :-(((. Ale dzięki Twojemu przepisowi wykonałam dziś swoje pierwsze w życiu smaczne kruche ciasteczka!!!;-) Dzięki wielkie jeszcze raz! Mam tylko jeszcze małe pytanko- chciałabym je ozdobić takimi zakupionymi w sklepie różnorakimi ozdóbkami (kuleczki gwiazdeczki itp), ale nie wiem czym mogę posmarować ciasteczka aby takowe ozdóbki się na nich trzymały? Dodam, że ani lukier ani czekolada nie wchodzą w grę. Raz, że nie chcę zepsuć tego pysznego maślanego smaku a dwa poprostu byłyby jak dla nas za słodkie. Wspomóż proszę jakąś cudowną radą ;-))). Z góry dziękuję i pozdrawiam!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-16 00:00:33

      Szczerze mówiąc, poza lukrem, pomadą lub czekoladą nie przychodzi mi teraz do głowy na czym jeszcze utrzyma się taka posypka. Ps. te kuleczki, gwiazdeczki etc, to są ozdoby cukrowe i one są straszliwie słodkie, dużo bardziej niż lukier moim zdaniem, więc jeśli nie chcesz psuć maślanego smaku to bym z nich zrezygnowała. :) A lukier ewentualnie można zrobić z dodatkiem soku z cytryny, wtedy ma wyraźnie kwaskowaty posmak i nie jest tak straszliwie słodki. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
      • Piekareczka Piekareczka
        2014-12-22 23:24:07

        Polecam posmarowac je bialkiem ktore i tak namzostaje. dzieki temu ozdoby się trzymają jak trzeba a nie zmienia to smaku i nie wymaga ekstra produktów

        Twój komentarz
      • Piekareczka Piekareczka
        2014-12-22 23:24:01

        Polecam posmarowac je bialkiem ktore i tak namzostaje. dzieki temu ozdoby się trzymają jak trzeba a nie zmienia to smaku i nie wymaga ekstra produktów

        Twój komentarz
  • domi123 domi123
    2014-12-15 18:53:33

    Czy konieczne jest, żeby ciasteczka siedziały w lodówce całą godzinę? :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-15 23:55:33

      Wykrojone ciasteczka nie muszą siedzieć w lodowce, przez godzinę schładzamy ciasto, żeby się dobrze wałkowało i żeby ciasteczka miały ładny kształt. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Kluko Kluko
    2014-12-15 16:18:57

    Hmm. Po przeczytaniu, że to najlepsze ciastka jakie były jedzone przez autorkę pomyślałem sobie " Tak! Akurat! Każdy swoje chwali..." ... ;) Ale muszę faktycznie przyznać, że to najlepsze ciastka jakie kiedykolwiek (na razie oczywiście) zdarzyło mi się jeść ;) Deliktne, kruche i do tego ten maślany smak... Zrobiłem z podwójnej ilości - co tak czy tak okazało się małą ilością przy moich dwóch łasuchach (na właściwie trzech, bo moja żona przy tych ciastkach dzielnie wtóruje dzieciom...). Do połowy ciasta dodałem przyprawy do ciastek korzennych - są równie smaczne jak czyste maślane. Zapisałem już sobie przepis w moim kajeciku i na pewno bedę do niego wracał (sam nie wiem ile jeszcze razy przed świętami... ;) ).

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-15 23:54:00

      Bardzo się cieszę, że smakowały. ;) Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • witam witam
    2014-12-13 18:33:43

    witam mam pytanie czy do ciasta mogę dodać kakao ??

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-14 10:21:19

      Tak, jak najbardziej można dodać, 2 łyżki kakao będzie w sam raz.

      Twój komentarz
  • Anett Anett
    2014-12-10 12:45:14

    Robiłam je wczoraj i muszę powiedzieć, że są aż zbyt kruche xD

    Przepyszne, ale następnym razem dodam czekoladę do środka :)

    Twój komentarz
  • Angelika Angelika
    2014-12-07 20:09:04

    Witam.Jak Pani myśli czy dodanie np łyżki przyprawy korzennej lub łyżki /dwóch miodu zepsuło by te ciasteczka?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-09 15:37:56

      Myślę, że na pewno im nie zaszkodzi. :) Szczególnie przyprawa korzenna, bo nie zmieni konsystencji. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2014-12-07 15:52:35

    Zaraz biorę się do roboty! Jak długo można je przechowywać np w lodówce?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-09 15:37:02

      Niestety dopiero zobaczyłam pytanie, myślę, ze około 1-2 tygodni, najlepiej w zamkniętej puszcze. W lodówce nie polecam, bo kruche ciasto twardnieje od niskiej temperatury. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Ela Ela
    2014-12-07 11:56:39

    może być dodana margaryna np palma albo kasia ???

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-07 13:44:20

      Może być, ale w smaku będzie wyczuwalna margaryna. A delikatnie maślany zapach i smak, to jedna z ich zalet, więc nie rezygnowałabym z masła. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Klaudia Klaudia
    2014-12-06 20:49:15

    Najlepsze kruche ciasteczka jakie w życiu jadłam! A przy tym najłatwiejsze do wykonania ;) Dziękuję! :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-07 13:43:45

      Bardzo się cieszę, że smakowały. :)

      Twój komentarz
  • Kasiaa Kasiaa
    2014-12-06 13:23:54

    Z margaryną ciasteczka nie wyjdą?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-07 13:43:11

      Wyjdą, ale w smaku będzie wyczuwalna margaryna. A delikatnie maślany zapach i smak, to jedna z ich zalet, więc nie rezygnowałabym z masła. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Kasiaa Kasiaa
    2014-12-06 10:49:58

    Jakiego masła używacie? Proszę o szybką odpowiedź.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-06 11:15:07

      Ważne, żeby było to prawdziwe masło, czyli powinno mieć 82% tł. Na ogół używam masła Garwolin, Mlekovita, Łaciate lub Osełki Górskiej, Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Barbara z Krakowa Barbara z Krakowa
    2014-12-02 14:37:56

    Dzis kolej na te ciacha. Obłędne. Robi sie naprawdę szybko(wszystko do malaksera). Potem pomoc w wycinaniu (wnuk) i gotowe, polecam

    Twój komentarz
  • anna anna
    2014-12-01 12:10:01

    Te ciasteczka to pułapka:) Są tak smaczne ze nie mozna przestac jesc :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-07 13:44:49

      :)) ogromnie cię cieszę, że smakowały. :)

      Twój komentarz
  • Poczatkująca Poczatkująca
    2014-11-12 18:42:16

    Miałam taką wielką ochotę na te ciasteczka, że spróbowałam zrobić. Nie wiem tylko co poszło nie tak ale ciasto okropnie mi się kleiło:( I ogólnie nie wyszły takie jakie powinny wyjść...

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-11-13 10:48:12

      Ciasto kruche klei się jak jest za długo i zbyt mocno wyrabiane, a po upieczeniu z kolei na ogół tak wyrabiane ciasto robi się twarde. Poniżej podaję link to wskazówek dotyczących ciasta kruchego , tam można znaleźć więcej szczegółów jak postępować z tym ciastem. http://www.slodkiefantazje.pl/artykuly/3/ciasto-kruche

      Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-08-04 16:02:23

    @Der - z tego co pamiętam dwie blachy ciasteczek, a więc około 30 szt. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-08-04 16:02:22

    @Der - z tego co pamiętam dwie blachy ciasteczek, a więc około 30 szt. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • der der
    2014-08-01 16:06:56

    Ile ciasteczek wychodzi z tego przepisu?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-10 14:00:28

    @CiasteczkowyPotwór - jeśli w przepisie nie podaję konkretnej mąki, to mam na myśli mąkę pszenną. Można oczywiście zamienić ją na orkiszową lub pszenną pełnoziarnistą (ale tej dodajemy trochę mniej, bo ciasteczka wyjdą suche). Żytniej nie polecam do tego rodzaju ciastek. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • CiasteczkowyPotwór CiasteczkowyPotwór
    2014-07-10 12:13:08

    Jakiej mąki trzeba dodać? Żytniej? Przennej? Ziemniaczanej?

    Twój komentarz
  • Anna Anna
    2014-02-23 15:05:31

    Robiłam dzisiaj te ciasteczka i są bardzo dobre! :) Zamiast dwóch żółtek dałam jedno całe jajko (nie miałam co zrobić z białkami, a nie lubię, jak coś się marnuje). Ciastka robi się bardzo szybko, wychodzą pyszne. Nie ozdabiałam, bo już zabrakło czasu. Są idealne do popołudniowej herbatki/kawki. Tacie i dziadkowi bardzo smakowały. Z przepisu wychodzi ich dosyć dużo, ale szybko schodzą.

    Twój komentarz
  • Jolka Jolka
    2014-02-08 17:06:58

    Właśnie skończyłam pieczenie tych przepysznych miasteczek. Wykonanie ekspresowe i faktycznie ciężko im się oprzeć. Jeszcze nie zdążyłam polować s już połowy nie ma :-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-19 10:29:38

    SweetOwl - może, tylko trzeba je odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, bo będzie twardsze i na pewno trudniej je będzie rozwałkować. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SweetOwl SweetOwl
    2013-12-18 19:30:14

    A czy ciasto może stać w lodówce dłużej, powiedzmy, że do następnego dnia?

    Twój komentarz
  • Kasia ze wsi Kasia ze wsi
    2013-06-28 12:22:46

    Ciasteczka- poezja smaku! szybkie w wykonaniu, błyskawicznie znikają ( własnie moje dwie Pociechy siedzą i chrupią- mniam- nawet widok jest smakowity), polecam gorąco!

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2013-05-11 07:53:53

    Najlepsze ciasteczka jakie w życiu jadłam:) Goszczą u mne w domu co tydzień:)

    Twój komentarz
  • Częstochowaianka Częstochowaianka
    2013-03-30 15:12:59

    Właśnie wyjęłam trzecia partię pachnących i kruchych ciasteczek z piekarnika. Co większe łasuchy w moim domu już dobrały się do pierwszej porcji i były zachwycone:) Obmyślam teraz sposób przyozdobienia ich bo chyba nie mam ochoty na czekoladę ani lukier...zobaczymy co z tego wyniknie...

    Twój komentarz
  • Monika Monika
    2013-03-21 13:41:14

    Są wyśmienite, szybko się robią i nawet moja 5- latka je robiła że mną :-)

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2013-01-10 19:00:34

    Faktycznie fantastyczne, zrobiłam połowę porcji bo miały być tylko do zdobienia.... Nie dotrwaly pożarte przez pieczącą. Następnego dnia robiona była cała porcja. Świetne, smaczne, łatwe.. Zapisane do ulubionych, sprawdzonych w kajecie. Dziękuję

    Twój komentarz
  • AsiaTk AsiaTk
    2012-11-04 10:06:15

    Zrobiłam!:) Nie zdążyłam co prawda ozdobić bo szybciutko zniknęły ale wyszły pyszniutkie:)

    Twój komentarz
  • buffka90 buffka90
    2012-09-22 11:24:25

    zrobiłam i potwierdzam, że są bardzo kruche i smaczne :) a udekorować można wg własnego uznania i fantazji :) polecam.

    Twój komentarz
  • megii013 megii013
    2011-08-19 15:25:57

    Ależ one słodko wyglądają;)))

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-18 21:07:45

    @Karmelitka, mnie naprawdę smakowały :, a jeśli chodzi o ciasto kruche na ogół się czepiam :)

    @Ruskaya - dzięki, Kochana :) polecam

    @Ale babka - dzięki serdeczne, polecam wypróbować :)

    @Ilka_86, dziękuję serdecznie, zamiast się tak platonicznie zakochiwać proponuję spróbować :) również ciepło pozdrawiam

    @Asiek, o to nawet nie zauważyłam, ze na cukrach waniliowych są przepisy, może to dlatego, ze już dość długo jestem "uzależniona" od swojego domowego cukru waniliowego :), a jeśli chodzi o mój przepis, to zmodyfikowałam po prostu trochę przepis na idealne ciasto kruche, które też zamieszczałam na blogu :))

    @Aga, dziękuję :), nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś pochrupała :)

    @Majeczko, to koniecznie wypróbuj, są naprawde smaczne i uważaj, uzależniają. ;) Również pozdrawiam ciepło

    @Szarlotek - Dziękuję serdecznie x 2 :)

    Twój komentarz
  • Szarlotek Szarlotek
    2011-08-18 16:50:42

    Jakie urocze...Ładny ten twój blogasek :)

    Twój komentarz
  • majka majka
    2011-08-17 05:58:52

    Sliczne. Dawno juz nie jadlam i nie robilam zadnych ciasteczek. Zapisze sobie przepis i wyprobuje go razem z moim Malym :))

    Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-08-16 19:33:56

    i jak slicznie udekorowane:) pocheupalabym sobie takich pysznosci:)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-08-16 09:50:30

    Uwielbiam te ciastka, robie z identycznego przepisu, znalezionego kiedyś na opakowaniu cukru wanilinowego... Są bardzo wciągające i mocno uzależniają:)

    Twoje wyglądają cudnie:)

    Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • ilka_86 ilka_86
    2011-08-16 07:27:21

    piękne te Twoje ciasteczka:) można się w nich zakochać;) pozdrawiam ciepło

    Twój komentarz
  • ale babka ale babka
    2011-08-16 06:51:49

    ale pyszności z rana:) pięknie wyglądają i na pewno smakują przepysznie:)

    Twój komentarz
  • Russkaya Russkaya
    2011-08-16 06:39:15

    Ślicznie ozdobiłaś :-) wyglądają pysznie!

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-08-16 05:48:44

    wyglądają uroczo ;]

    i z pewnością są tak znakomite, jak twierdzisz!

    Twój komentarz

Rozpływające się w ustach kruche ciasteczka

Rozpływające się w ustach kruche ciasteczka

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 10 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 30

Opis

Zaryzykuję stwierdzenie, że są to najlepsze kruche ciasteczka, jakie jadłam. Delikatne, rozpływające się w ustach, cudownie pachnące wanilią. Aż ciężko się od nich „oderwać”. A do tego banalne i szybkie w przygotowaniu. Klasyka i prostota w jednym, a jednak są niesamowite. :) A jeśli lubicie kruche ciasteczka oprószone cukrem, zerknijcie tutaj. :)  I naprawdę jeśli lubicie wypieki z ciasta kruchego, po prostu musicie je spróbować. :)

Składniki

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    żółtka
    200 g zimnego masła
    cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
    proszku do pieczenia, opcjonalnie
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    czekolada

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze zachowując odstępy (ciastka trochę rosną) i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu ozdobić czekoladą lub lukrem.


Smacznego :)