Jeśli podobnie jak ja lubicie wypieki z marcepanem, to ten wypiek zdecydowanie przypadnie Wam do gustu.
Przepisów na pierniczki jest już na blogu kilka. Ale te wydały mi się na tyle smaczne, że uznałam, iż kolejny przepis nie zaszkodzi. :)
Lukier królewski to nic innego jak mieszanka cukru pudru i białek z jaj.
Przepis na tradycyjny keks, najeżony bakaliami. Wilgotny, aromatyczny i pyszny. Ulubione ciasto mojego dziecka.
Najlepsza jaką udało mi się zrobić. Błyszcząca, gładka i nie klejąca glazura do pierniczków. Nie matowieje po wystudzeniu, nawet po kilku tygodniach.
Klasyczny, puszysty i delikatny sernik przekładany paskami czekoladowego biszkopta, dzięki czemu po ukrojeniu tworzy się przyjemny dla oka widok szachownicy.
Ciasto idealne na jesień i zimę, można rzec, że nawet trochę w klimacie świątecznym. Miodowe blaty przełożone nadzieniem ze smażonych jabłek i kremem budyniowym.
Ciasteczka, które idealnie wkomponują się w "halloweenową imprezę". Choć równie dobrze sprawdzą się na kinder party.
Kolejna propozycja na "halloweenowy" wieczór. Wystarczy przygotować ulubione kruche ciasteczka w kształcie piernikowego ludka
To już prawdopodobnie moja ostatnia propozycja na Hallowen w tym roku.
Banalne w przygotowaniu kosteczki, które idealnie sprawdzą się na imprezę "halloween'ową".
Połączenie delikatnego ucieranego ciasta na samych żółtkach z masą jabłeczno-budyniową, bitą śmietaną i chrupiącą bezą.
Dokładnie takie, jak sobie wyobrażałam - mięciutkie, nie za suche, o wyrazistym aromacie korzennym.
Karpatka to jedne z ulubionych ciast mojego męża. I w zasadzie nie mam pojęcia, czemu do tej pory przepis na to ciacho nie znalazł się na blogu.
Krucha tarta z przepysznym musem dyniowym. Nadzienie jest bardzo delikatnem z subtelną waniliową nutką.
Ciasto, które spotkacie w sieci w różnych wersjach, choć chyba każda występuje bez pieczenia, a zmiany dotyczą głownie proporcji.
Znacznej części z Was zapewne bardzo dobrze znane ciasto ze szpinakiem, któremu ciacho zawdzięcza swą piękna, charakterystyczna barwę.
Ulubione ciasteczka mojego męża. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i mocno kokosowe w środku.
Kakaowy wilgotny biszkopt, puszysty krem nutellowy, dwie warstwy herbatników przełożone kwaskowatymi powidłami i warstwa puszystej bitej śmietany.
Klasyczne biszkoptowe ciasteczka, które pieczemy w foremkach w kształcie muszelek. Delikatne, mięciutkie, subtelnie maślane, z lekko cytrynową nutą.
Sernik, który przypadnie do gusty zwłaszcza fanom masła orzechowego i ... dzieciom. ;) Masło orzechowe jest tylko subtelnie wyczuwalne, a smak i aromat delikatny.
Chrupiące ciasteczka o wyraźnym smaku i aromacie Nutelli.
Bardzo delikatne, kruche i lekko ciągnące w środku. W smaku delikatnie kawowe, choć ja bym rzekła, że raczej przypominają smak cappuccino
Ciasto, które zapewne każdy z Was choć raz jadł w dzieciństwie. Być może znacie je z domu, a może podobnie jak ja z imienin u cioci ;), albo po prostu z Waszej ulubionej cukierni.
Jeśli lubicie Nutelle i czekoladowe wypieki nie będziecie zawiedzeni. Przygotowanie tego ciacha nie przysporzy Wam raczej problemów, jest naprawdę proste, a przy tym wyjątkowo smaczne.
Bardzo smaczne połączenie delikatnego kruchego ciasta z kremem cytrynowym i malinami
Lekko cytrynowy sernik na zimno z porzeczkami na chrupiącym spodzie z musli i białej czekolady.
Klasyczny sos czekoladowy o głębokim smaku i aromacie czekolady, idealny na ciepło do lodów, naleśników, ciast i wszelkich deserów.
Klasyka gatunku. Prościej już się chyba nie da, szczególnie jeśli użyjecie gotowego ciasta (koniecznie na maśle) lub domowego wcześniej przygotowanego.
Chrupiące maślane ciasto w połączeniu z Nutellą i malinami smakuje wybornie.